Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Storbritannia-guider

  • Aberdeen

    Aberdeen er en hyggelig liten skotsk havneby ved Nordsjøen som lenge har hatt nære bånd til Norge på grunn av beliggenheten og...

  • Bristol

    Bristol har vel aldri vært nordboeres førstevalg som feriedestinasjon i England. En årsak har vært mangelen på direktefly. De nærmeste...

  • Edinburgh

    Edinburgh Reiseguide! Svært få hovedsteder ligger så vakkert til som Edinburgh. Byen er omgitt av flere høye vulkanske klipper....

  • Gibraltar

    Gibraltar har en lang og voldsom historie som følge av sin strategiske beliggenhet i det smale sundet mellom Afrika og Europa....

  • Glasgow

    Glasgow har en flott beliggenhet med nærhet til The Highlands og Edinburgh i tillegg til at byen er en av Europas mest...

  • Liverpool

    Siden utgangspunktet som en liten fiskerlandsby for over 800 år siden, har Liverpool hatt sine oppturer og nedturer. Byen som de...

  • London

    London har noe å tilby alle turister, kanskje med unntak av skiturister. Er du interessert i shopping, kunst og kultur,...

  • Manchester

    I mange år var det bare forretningsreisende som besøkte Manchester, men etter hvert som byens profil vokste i utlandet og nye...

  • Newcastle

    Du bærer ikke med deg kull til Newcastle. Newcastle-upon-Tyne, nordøst i England, er så assosiert med sin historie som kullby at...

  • Nottingham

    Nottingham i midt-England vil for evig og alltid assosieres med Robin Hood og hans menn, og jammen har denne lystige...