Forsidebilde SurfersBeach

gibraltar aper

Gibraltar har en lang og voldsom historie som følge av sin strategiske beliggenhet i det smale sundet mellom Afrika og Europa. Gibraltar er i umiddelbar nærhet til både Atlanterhavet og Middelhavet.



Gibraltar ble overdratt fra Spania til Storbritannia i 1713, og har vært britisk kronkoloni siden 1830. Innbyggerne har ved to anledninger stemt for å forbli under britisk styre til tross for sterkt press fra Spania. Gibraltar har pr 2008 rundt 28000 innbyggere.

Gibraltar for turister

Å komme fra Spania til Gibraltar er som å gå 30 år tilbake i tid. Åstedet er en engelsk småby. Her brukes fortsatt engelske pund, det serveres pints, du ser de erkebritiske røde telefonboksene og politimenn med bobby-hatter, og det snakkes selvsagt engelsk. Byen er fortsatt viktig for den britiske hær, selv om turismen betyr mer og mer økonomisk sett. I tillegg har mange multinasjonale selskaper slått seg ned her grunnet en svært gunstig skattepolitikk.

I motsetning til den vanlige oppfatningen er faktisk ikke Gibraltar det sørligste punktet på det europeiske fastlandet. Den æren har spanske Punta de Tarifa. Og Gibraltar er heller ikke selve skillet mellom Atlanterhavet og Middelhavet; Gibraltar har Middelhavet på begge sider.

Selve Gibraltar by bruker du ikke lang tid på å orientere deg i, da det hovedsakelig er noen få kilometer landtunge som strekker seg sørover, og som kun dekker 6,5 kvadratkilometer land. De aller fleste attraksjonene ligger utenfor bysentrum, selv om det også er svært hyggelig å tilbringe tid på Main Street, Irish Town og torget Casemates Square i sentrum. Atmosfæren er herlig avslappende.

Det største turistmagneten er selve Gibraltarklippen, eller The Upper Rock. En gondolbane bringer deg fra byen og opp til toppen for rundt 100 kroner tur/retur (barn halv pris), selv om det er fullt mulig å gå en eller begge veier. Fra toppen har du en flott utsikt, og i det fjerne kan du på en klar dag skimte Afrikas kyst. Her ligger en restaurant og gavebutikk, og flere utsiktsterrasser med myntkikkerter.

Her vrimler det også av apekatter, Europas eneste frittgående apekatter, og de er overhodet ikke redd for mennesker. Tvert imot, her er det du som bør holde respektfull avstand, for de frekkeste hopper gjerne opp på deg og grafser til seg et halssmykke, et kamera eller en håndveske. Ikke få turister har skamfullt troppet opp på Gibraltars politistasjon for å rapportere at en apekatt har stukket av med pass og kredittkort. Hvis apene har unger i nærheten, bør du definitivt ikke gå for nærme, da den kan finne på å angripe hvis den føler seg eller ungene truet.

Av andre attraksjoner du bør få med deg, kan nevnes den mauriske festningen nord for sentrum (Moorish Castle), og det fantastiske nettet av tunneler gravd ut i fjellet under beleiringen av Gibraltar rundt 1780. St.Michaels Grotte med sine stalagmitter, stalaktitter og underjordiske innsjø er imponerende, og det røde og hvite fyrtårnet fra 1849 ytterst på halvøya har en interessant historie. Gibraltar Museum i sentrum er også et must.

Gibraltar er også blant de aller beste stedene for shopping langs hele Middelhavskysten, takket være at det er fritatt for merverdiavgift. Du finner alle de store og kjente kjedene på Main Street. Men det er egentlig mer interessant å shoppe i de lokale småbutikkene i som du finner i de mange sidegatene. Blant de beste kjøpene er lærvarer, glass og Gibraltar-krystall, en spesialitet gjennom århundrer.

------> Next page

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Gibraltar-guiden

  • Gibraltar

    Gibraltar har en lang og voldsom historie som følge av sin strategiske beliggenhet i det smale sundet mellom Afrika og Europa....

  • Fly til Gibraltar

    Komme seg til Gibraltar Det finnes ingen direkteruter fra Norge til Gibraltar. British Airways flyr fire ganger i uken i...

  • Klima på Gibraltar

    Tabellene under viser deg viktige gjennomsnittsdata når det gjelder vær og klima på ditt reisemål. Nederste kolonne viser...