Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Fransk løksuppe


Fransk løksuppe

Fransk løksuppe

Løksuppen, eller soup l ‘oignon som de fastboende i Frankrike sier, er av mange betraktet som en nasjonalskatt. Løksuppe har vært populært siden romertiden, og den moderne versjonen vi spiser i dag ble del av menyen i Paris allerede på 1800-tallet.

Løksuppen kan brukes som forrett, men er fyldig nok til å fungere som hovedrett. Den er laget på løk og kjøttktaft og ofte gratinert med kruttonger og ost på toppen. Det er også vanlig å bruke vin eller cherry i suppen for å få frem smaken i kraften.


Photo by Vodesnet - Own work, CC BY-SA 3.0


Hvordan ble Løksuppen til?

Det er to teorier som forklarer hvordan Løksuppe oppsto. Begge innvolverer Kong Louis XV, en konge som av ettertiden har blitt bektraktet som den svakeste og minst effektive monarken i sitt dynasti. Etter sigende skal han ha vært langt mer opptatt av å dyrke egne hobbyer, fremfor andre plikter. En av disse hobbyen var jakt, og det er nettopp herfra den første av teoriene stammer fra.

Kongen var på hjortejakt med hoffet, og når de kom tilbake til hytten var det "slunkent" i spisskammerset. Sammen med sin tante lette han frem alt som fantes, og det var intet annet enn løk, smør og champagne. De slengte alt i kjelen, rørte om og serverte, og slik skapte de en ny fantastisk rett.

I den alternative legenden var Kong Louis XV kun indirekte involvert. Hertugen av Lorraine var på vei til slottet Versailles for å besøke sin datter Dronning Marie, som for øvrig var gift med kongen. På veien til slottet overnattet han på et hotell og der fikk han servert en suppe som var så velsmakende at han bestemte seg for å ta med suppen til hoffet for å overrake sin datter og svigersønn.

Suppen ble snart populær ved slottet, først og fremt på grunn av den gode smaken, men også fordi den dempet lukten av gårsdagens alkohol. Den fikk derfor kallenavnet «the soup of the drunkards».

Den dag i dag blir løksuppen brukt som hjelp mot bakrus av franskmenn. Hertugen ga ut en kokebok hvor suppen var en av retten, den ble der dedikert til de kongelige og fikk navnet «The onion soup a`la Stainlas.

Oppskrift på Frank løksuppe

 

  • 100 gram bacon
  • 3 store løk i tynne skiver (gule, men du kan også blande/bruke det du har)
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ts sukker
  • I ss hvetemel
  • 1 ts timian
  • 1.5 dl hvitvin
  • 1 liter kyllingkraft (eller annen kraft)
  • 1 laubærblad
  • Pepper
  • Soyasas
  • Brød
  • Ost, gjerne cheddar

Stek bacon til det blir gyllent. Tilsett løken med litt smør og ha i sukkeret. Brun på svak varme i ca 15 minutter. Kok inn hvitvinen. Strø melet over løken og rør. Tilsett så kraften samman med laubærblad og timian. Kok ca. 30 i minutter. Ta ut laubærbladet og smak til med soyasaus og pepper.

Ha suppen i ildfast form, stø over brød (enten som skiver eller i biter) og revet ost. Suppen skal nå gratineres ca 5 minutter på grillelementet i stekeovnen.

Hvordan servere og spise fransk løksuppe?

soupe a loignon

Photo: French Onion Soup - by Ludovic Péron - Wikimedia Commons

Suppen kan serves i en suppebolle eller i posjonsskåler, pass på at de tåler å stå i ovnen om du skal gratinere suppen. Hvordan spiser man egentlig løksuppe slik som franskmenn? Tvinn en liten mengde av osten på skjeen til du har en liten klump. Skjær deretter strengen pent av ved å presse kanten av skjeen mot suppebollen.

Skal du til Paris så vit at restauranten Flottes i gaten 2 Rue Cambon (som ligger i 1. arrondissement) kanskje har den beste løksuppen du kan få. Alternativt besøker du Le Suffren i gaten 84 Avenue de Suffren (like ved Eiffeltårnet). Her har de også herlig løksuppe.  

Storbritannia-guider

  • Aberdeen

    Aberdeen er en hyggelig liten skotsk havneby ved Nordsjøen som lenge har hatt nære bånd til Norge på grunn av beliggenheten og...

  • Bristol

    Bristol har vel aldri vært nordboeres førstevalg som feriedestinasjon i England. En årsak har vært mangelen på direktefly. De nærmeste...

  • Edinburgh

    Edinburgh Reiseguide! Svært få hovedsteder ligger så vakkert til som Edinburgh. Byen er omgitt av flere høye vulkanske klipper....

  • Gibraltar

    Gibraltar har en lang og voldsom historie som følge av sin strategiske beliggenhet i det smale sundet mellom Afrika og Europa....

  • Glasgow

    Glasgow har en flott beliggenhet med nærhet til The Highlands og Edinburgh i tillegg til at byen er en av Europas mest...

  • Liverpool

    Siden utgangspunktet som en liten fiskerlandsby for over 800 år siden, har Liverpool hatt sine oppturer og nedturer. Byen som de...

  • London

    London har noe å tilby alle turister, kanskje med unntak av skiturister. Er du interessert i shopping, kunst og kultur,...

  • Manchester

    I mange år var det bare forretningsreisende som besøkte Manchester, men etter hvert som byens profil vokste i utlandet og nye...

  • Newcastle

    Du bærer ikke med deg kull til Newcastle. Newcastle-upon-Tyne, nordøst i England, er så assosiert med sin historie som kullby at...

  • Nottingham

    Nottingham i midt-England vil for evig og alltid assosieres med Robin Hood og hans menn, og jammen har denne lystige...