Forsidebilde SurfersBeach

Storbritannia

london big ben

HovedstadLondon
Folketall: ca. 66 millioner (2017)
Tidsforskjell fra Norge: - 1
ValutaBritiske pund (GBP) 
Språk: Engelsk, walisisk og skotsk gælisk
Religion: Kristendom
LandegrenserIrland
Styreform: Konstitusjonelt monarki
Klima: Temperert. Maritimt og fuktig klima.Storbritannia og landets historie

Få land har så til de grader satt sitt preg på resten av verden som det Storbritannia har. Ikke bare gjennom å være verdens største kolonimakt på 1800 og tidlig 1900-tall, da imperiet dekket 1/4 av jorden, men engelsk har også blitt verdensspråk nr.1, selv om franskmennene kanskje vil påstå noe annet.

Det britiske parlamentssystemet har blitt kopiert verden over, du finner engelske puber hvor enn du drar, og på disse pubene kan du oftest se kamper med engelske fotballag, som har like mange glødende fanatiske tilhengere utenfor øya som i hjemlandet. På jukebokser verden over finner du engelsk musikk som Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd, David Bowie, Robbie Williams, Elton John og Queen.

Og apropos Queen, Regenten i Storbritannia er fortsatt formelt statsoverhode for de 16 nasjonene innenfor de britiske samveldegrensene, deriblant Australia, Canada og New Zealand og en rekke små øystater i Karibien og Stillehavet. Politisk og økonomisk er fortsatt Storbritannia en stormakt, og et foregangsland i både G8, EU og NATO.

Storbritannia som turistdestinasjon

Med en slik kulturarv er det ikke rart at Storbritannia har blitt en av verdens fremste turistdestinasjoner, og hver måned strømmer over to millioner besøkende til øya. Hovedstaden London, som engang var verdens største by, er naturlig nok det fremste målet, med Skottlands hovedstad Edinburgh på en kanskje litt overraskende andreplass.

Storbritannia kan sannsynligvis dekke alle dine ønsker som turist, med unntak av skiferie og sol-og-bad. Men du finner totusen år gamle historiske monumenter, fremragende kunstgallerier, joviale mennesker, et fremragende kulturtilbud av musikk, sport og teater og en ypperlig infrastruktur som gjør det lett å komme seg rundt i landet. Spesielt billig er det ikke, men de aller fleste besøkende stortrives i Storbritannia og vender tilbake gang på gang, året rundt.

England

England, kjernelandet i Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland, fyller den sørlige, største og folkerikeste delen av øya Storbritannia. Landet har navn etter anglerne, som sammen med sakserne erobret England på 400-tallet. Her finner du store byer som London, Manchester, Liverpool, Birmingham og Newcastle, men også vakre naturområder og typiske kystlandskap.

England er et kongedømme, men regnes formelt og konstitusjonelt ikke som eget land. England har ingen slike særrettigheter lenger. Til gjengjeld har England en dominerende stilling innen det forente kongedømme, United Kingdom. Landet grenser i nord mot Skottland og i vest mot Wales. Det er skilt fra det europeiske kontinent av Engelske kanal og Nordsjøen, fra Irland av Irskesjøen.

Mesteparten av England består av lavland. Lavlandsområdene ligger sør og øst for en linje mellom utløpet av elvene Tees og Exe, og preges av lave kritt- og kalksteinsåser (Chilterns, Cotswolds, North og South Downs m.fl.) atskilt av brede leirdaler. Det penninske høylandet (Pennines) danner et nord–sørgående høydedrag sentralt gjennom Nord- og Midt-England. Høyest når fjellene i nord (Cross Fell, 893 moh.). Cumbrian Mountains utgjør et fjellmassiv i det nordvestre hjørnet av England. Området er berømt for sin naturskjønnhet (Lake District). Flere topper når over 900 moh. (Scafell Pike, 978 moh.). Den sørvestlige halvøya (Devon og Cornwall) danner et annet høylandsområde.

Den eneste store øya som hører til England er Isle of Wight utenfor Southampton.

Klima i England
England har et mildt, temperert klima. Værlaget er svært omskiftelig, gjennomgående med høy luftfuktighet. Middeltemperatur i kaldeste måned er de fleste steder 3–5 °C, i varmeste måned 16–18 °C.

Årsnedbøren ligger i lavlandet stort sett under 1000 mm, i sørøst ca. 500 mm. Nedbøren fordeler seg nokså jevnt på årets måneder.

Wales

Wales er et fyrstedømme som i øst grenser til England, i sør til Bristol Channel, i vest til St. George's Channel og i nord til Irskesjøen. Wales er fjellrikt, spesielt i nordlige og sentrale regioner. Wales har over 1 200 km med kystlinje og flere øyer hvorav den største er Ynys Môn (Anglesey) i nordvest. Cambrian Mountains ("Desert of Wales") er en serie av fjellkjeder som strekker seg fra Brecon Beaconsfjellene i Sør-Wales til nordlige Carmarthenshire og Ceredigion og videre til Snowdonia i Nord-Wales. Høyeste topp i Cambrian Mountains er Pumlumon. Fjellene er nedbørsområde for elvene Severn og Wye.

Wales er av keltisk avstamming, delvis oppblandet med angelsaksere. Bevarer ennå enkelte eldgamle skikker, og i noen grad keltisk språk, som for så å si alle som ikke er innfødt her, ikke er mulig å forstå. Befolkningstettheten er størst i det industrialiserte sør.

Største byer er hovedstaden Cardiff (ca. 290 000 innb.), Swansea, Newport, Merthyr Tydfil og Rhondda, alle i den sørlige delen.Skottland

Skottland er den nordlige delen av Storbritannia, samt øyene i vest og nord, bl.a. Hebridene (eng. The Hebrides), Orknøyene (eng. Orkney Islands) og Shetlandsøyene. Skottene er slett ikke like gjerrige som man gjerne vitser med, men nesten. Men de er også usedvanlige folkelige og hyggelige. Det er ikke vanskelig å få seg en prat med en skotte! Hvis du forstår hva han sier da. I Skottland snakkes det keltiske språket skotsk-gælisk og dialekter av engelsk.

Skottland er et eget kongedømme og del av United Kingdom. Skottland kan naturmessig deles i tre hovedområder: høylandet (the Highlands) i nord, åslandet (Southern Uplands) i sør, og det sentrale lavlandsområdet (Lowlands) mellom disse. Det finnes storbyer spredt over hele Skottland, med Glasgow i vest, Edinburgh i øst og Aberdeen i nordøst.

Klima i Skottland
Det finnes lite skog, men mye einer og lyng. I fjellene vokser mange av de fjellplanter som finnes i Norge; i kyststrøkene i sørvest kan derimot lite frosttålende planter som palmer og magnolia overvintre i hager og parker.

Skottland har et maritimt klima, med milde vintrer og relativt kjølige somrer. Edinburgh har middelverdiene 3,5 °C i januar og 14,5 °C i juli; 708 mm nedbør.


reisemann Sjekk ut hva folk i England aldri vil forstå om Skottland!


Nord-Irland

Nord-Irland, eng. Northern Ireland, den del av øya Irland som hører til Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. Hovedstaden i Nord-Irland heter Belfast, eller på irsk Béal Feirste, som betyr 'vadestedet ved sandbanken'.

Belfast er en spennende storby som det absolutt er verdt å besøke. Vi tror du vil få en positiv overraskelse. Du kommer enkelt til Belfast med f.eks. tog fra Dublin, som jo for storbyentusiaster er en kjent og kjær storby i Irland. Det har i lang tid vært politisk uro i Nord-Irland, og da først og fremst mellom de selvstendighetssøkende katolikkene og de britisk-vennlige protestantene.

 

Enda mer Storbritannia

Storbritannia omfatter også Anguilla, British Virgin Islands, Cayman Islands, The Turks and Caicos Islands og Montserrat i Karibia, Bermuda i nordlige Atlanterhavet, Falkland Islands, South Georgia and the South Sandwich Islands og St. Helena i sørlige Atlanterhavet, British Antarctic Territory i Antarktis, Pitcairn Island i Stillehavet, British Indian Ocean Territory i Indiske hav og Gibraltar i Sør-Europa.

Kilde: snl.no (les gjerne mer om de forskjellige landene som utgjør Storbritannia der!)

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

reisemannReiseartikler fra reisemål i Storbritannia 

Nyttig reiseinformasjon

Det er mange ting man skal tenke på når man skal ut å reise. Trenger man visum for å reise dit? Må man ha vaksiner? Er det trange seter på flyet? Hva kan jeg ha med meg ombord på flyet? Spørsmålene er mange! Klikk her for svar på mange av disse spørsmålene.

Storbritannia-guider

 • Aberdeen

  Aberdeen er en hyggelig liten skotsk havneby ved Nordsjøen som lenge har hatt nære bånd til Norge på grunn av beliggenheten og...

 • Bristol

  Bristol har vel aldri vært nordboeres førstevalg som feriedestinasjon i England. En årsak har vært mangelen på direktefly. De nærmeste...

 • Edinburgh

  Edinburgh Reiseguide! Svært få hovedsteder ligger så vakkert til som Edinburgh. Byen er omgitt av flere høye vulkanske klipper....

 • Gibraltar

  Gibraltar har en lang og voldsom historie som følge av sin strategiske beliggenhet i det smale sundet mellom Afrika og Europa....

 • Glasgow

  Glasgow har en flott beliggenhet med nærhet til The Highlands og Edinburgh i tillegg til at byen er en av Europas mest...

 • Liverpool

  Siden utgangspunktet som en liten fiskerlandsby for over 800 år siden, har Liverpool hatt sine oppturer og nedturer. Byen som de...

 • London

  London har noe å tilby alle turister, kanskje med unntak av skiturister. Er du interessert i shopping, kunst og kultur,...

 • Manchester

  I mange år var det bare forretningsreisende som besøkte Manchester, men etter hvert som byens profil vokste i utlandet og nye...

 • Newcastle

  Du bærer ikke med deg kull til Newcastle. Newcastle-upon-Tyne, nordøst i England, er så assosiert med sin historie som kullby at...

 • Nottingham

  Nottingham i midt-England vil for evig og alltid assosieres med Robin Hood og hans menn, og jammen har denne lystige...