Forsidebilde SurfersBeach

Spise i Lisboa

lisboa cafetaria a mouraria

Til å være et forholdsvis lite land har Portugal en stor variasjon av enkle matretter fra de ulike regionene, fra nord til sør. Alle er representert i Lisboa sammen med et internasjonalt kjøkken. Portugisisk mat er påvirket av mattradisjoner fra Asia, Sør-Amerika, Afrika og resten av Europa. I tillegg finner du amerikanske hurtigmatkjeder.

Photo: Helene Bakke



Den enkleste lokale varianten av spisesteder kalles tasca. Disse har spartansk innredning, ofte ikke mer enn åtte–ti bord og er gjerne familiedrevet. Maten er lokal, og stedene er ofte godt besøkt av lokalbefolkningen. Restaurantene er litt mer formelle og finnes i alle varianter og størrelser.

En marisquiera har skalldyr som spesialitet, men de serverer også annen mat. Snackbarer serverer kaffe og drikke i tillegg til småretter og smørbrød. På de fleste restaurantene settes det frem ost, oliven, skinke, smør, brød og andre godsaker på bordet. Her er regelen at du betaler for det du starter å spise på.

Noen matspesialiteter i Lisboa

Pasteis de Bacalao (kroketter av bacalao), Caldo verde (grønnkålsuppe), Leitao a Barirrada (gris fra Bairrada), Frango a Piri Piri (grillet kylling med sterkt piri piri-krydder), Carne de Porco Alentejana (kombinasjon av kjøtt, muslinger, fritterte poteter, hvitløk og persille) 

Andre spesialiteter er Acorda de Marisco, som består av skalldyr, brød, olivenolje, hvitløk og koriander. Retten har en uvanlig grøtkonsistens, men den smaker fortreffelig. Forsøk også Bife a Portguesa, som er stekt kjøtt med en skive røkt skinke og stekt egg oppå. Den serveres med skivet, fritert potet i keramikkform med stekesjy.

Nasjonalretten bacalao finnes i hundrevis av ulike varianter. Portugiserne spiser den gjerne grillet sammen med kokt potet og en salat.

Fersk grillet fisk er enkelt og godt. Mange restauranter griller på gaten. Grillede sardiner er spesielt populært i Alfama-området.

Av desserter kan nevnes Arroz Doce. Dette er rispudding laget av egg og vanilje med kanel som garnityr. Landets forskjellige regioner lager gode oster. Quejo da Serra og Quejo de Azeitao anbefales varmt.

Hele Portugals favorittsøtsak heter Pasteis de Belem. Det er en rund smørdeigskake fylt med vaniljekrem. Denne må du prøve på Antiga Confeitaria de Belem, et konditori fra 1800-tallet. Stedet har en egen, hemmelig oppskrift på kaken. Kos deg med den sammen med en bica, den portugisiske espressoen.

I Lisboa finner du mengder av restauranter som serverer ferske skalldyr, reker, krabbe, hummer, kamskjell og lignende.

Utvalg av Lisboas beste (og mest eksklusive) restauranter

Restaurante Tavares, har portugisisk og internasjonalt kjøkken. Adressen er R. da Misericórdia 37 R/C sentralt i Lisboa. Tavares holder åpent 1900 til 2230 alle dager med unntak av søndager hvor den er stengt.
Les mer her!

Restaurante Clara, har portugisiskt og internasjonalt kjøkken. Clara finner du i parken Campo Mártires da Pátria 49. Den er stengt søndager. Ellers er Restaurante Clara åpent til både lunsj og middag.
Les mer her!

Gambrinus, serverer skalldyr. Adressen er R. das Portas de Santo Antão 23, dvs. Like ved Rossio-stasjonen. Åpent fra 1200 til over midnatt alle dager i uken.
Les mer her!

Casa da Comida, portugisisk-fransk restaurant som ligger i Travessa das Amoreiras 1 nordvest for sentrum av Lisboa. Stengt søndager. Ellers åpent fra 1900 til midnatt.
Les mer her!



Billigere og lokale restauranter i Lisboa

Tia Matilde, ved Praca de Espanha, har tradisjonelle retter som grillet lam, kylling, ris, fiskegryte (caldeirada) og bacalao. Det er få turister som finner frem hit. Holder åpent til både lunsj og middag, men er stengt søndager. Les mer her

Espalha Brasas serverer tapas og grillet kjøtt. Restauranten ligger i området Docas, der det finnes ytterligere et tjuetalls restauranter å velge mellom. Adressen er Rua de Entre Campos (nord for Lisboa sentrum). Åpent fra 1000 til 2200 alle dager. Les mer her!

Cervejaria Trinidad, ligger i Barrio Alto. Den er Lisboas eldste taverna. Her er det stemningsfullt og mye folk. Her kan du stikke innom for en øl, småretter eller full middag. Her er det åpent til minst midnatt uken rundt. Adressen er R. Nova da Trindade 20 CLes mer her!

Tips fra Reiseplaneten!

De små tavernaene du passerer på veien, kan være minst like bra som de eksklusive restaurantene du finner på hotellene. Det er et godt tegn hvis tavernaene har mange gjester, spesielt fra lokalbefolkningen.

 

------> Reiseguiden om Lisboa fortsetter...

 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Geneve-guiden!

  • Klima i Geneve

    Geneve har sjelden snø, men ofte litt is om vinteren. Kuldegrader kan oppleves, men da kun desember til februar. Sommerværet er...

  • Turist i Geneve

    Geneve er en gammel by som kan spore sin historie tilbake til romertiden. Geneve var en selvstendig republikk gjennom...

  • Attraksjoner i Geneve

    Geneve er parkenes by, så liker du gress og grønne parker så er Geneve byen for deg. Og vi legger til at promenaden langs den...

  • Geneve

    Geneve ligger usedvanlig vakkert til, omgitt av høye fjell ved Genevesjøens bredder, helt vest i Sveits noen kilometer fra...

  • Fly til Geneve

    I skrivende stund er det begrenset med direkte fly fra Norge, selv om SAS nå har vinterruter med tanke på skiferier.  Men flyr...