Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Pad Thai


Pad Thai

Pad Thai

Pad Thai (eller Phat Thai) er regelmessig kåret helt i toppen av velsmakende retter når anerkjente matblader og gourmet-kokker setter opp sine lister. At Pad Thai er nasjonalretten til Thailand forstår du sikkert av deg selv.

Og ikke bare er Pad Thai den kanskje mest velsmakende retten vi har inkludert i serien 'Reise med mat', den er også den klart mest nasjonalistiske! 


Foto: Takeaway - Own work, CC BY-SA 3.0


Pad Thai skal etter sigende blitt markedsført av Thailands statsminister (på 1930-tallet). Han het Plaek Phbunsongkhram og hans markedsføring av matretten Pad Thai var en del av et nasjonsbyggingsprosjekt i Thailand. Underlig nok valgte styresmaktene en rett som til stor del inneholder ris, i tillegg til nudler, noe som ble introdusert i Thailand av Kina. Litt ulogisk, men sikkert riktig i nasjonsbyggingens navn, ble den kinesiske risen gitt navnet Thai.

Historien skal ha det til at krig og flom (de hadde problemet med været den gangen også) medførte at det ble mangel på ris i Thailand. Landets politiske ledelse anbefalte derfor folket å spise mer nudler, og risnudler ble derfor markedsført som "den thailandske identiteten". Populariteten til Pad Thai tok seg opp i 2. Verdenskrig, og har siden vært en av landets mest populære matretter.

I Thailand anses Pad Thai som typisk gatemat, og på mange av markedene, som f.eks. i Bangkok eller Hua Hin, får du servert herlig Pad Thai, og det på de enkleste restaurantene.

Pad Thai er typisk bestående av risnudler, reker, peanutter, eggerøre, rød chili, bønnespirer, hvitløk og andre grønnsaker. Maten "wokes" på tradisjonell manér.

Varianter og lokale spesialiteter av Pad Thai serveres over hele Thailand. Enkelte restauranter legger til kylling, tofu eller svin. Særlig det sistnevnte følger ikke god tradisjon, da svin opprinnelig ble sett på som "kinesisk kjøtt".

Hvordan lage Pad Thai?

En middag til fire inkluderer følgende ingridienser:

  • 1 pakke risnudler (helst fettucini-type)
  • 300 gram scampi/kokte reker
  • 3 egg (store)

  • 1 ts chilikrydder
  • 2 vårløk
  • 1/2 kinesisk hvitløk
  • 1 kinakål

  • 1 dl fiskesaus
  • 1 dl honning
  • 3 ss riseddik
  • 1 dl peanøttolje

  • 4 ss tamarindkonsentrat
  • 2 dl bønnespirer
  • Noen ristede peanøtter
  • 1 håndfull koriander
  • 8 båter med lime
  • 3 x 3 cm bit med galangalrot, finhakket

Husk å raspe kinakålen og at vårløk og hvitløk finhakkes før du har det i woken.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Reiseguider Thailand

  • Bangkok

    Bangkok betyr noe slikt som englenes by. For noen hundre år siden var det dessuten vanlig å benevne Bangkok som Østens Venezia....

  • Chiang Mai

    Stadig flere Thailandbesøkende har fått øynene opp for at landet har mer å by på enn bare flotte strender. Og Chiang Mai, som er...

  • Chumphon

    Hvis du er en av de som helst ikke vil ha tusener av europeere, McDonalds, gårdagens Dagbladet og "Vi Talar Svenska-skilt" rundt deg...

  • Hua Hin

    Hua Hin har vært en feriedestinasjon for Thailands kongelige og Bangkoks velstående i nærmere 80 år. De siste årene har også...

  • Ko Phi Phi

      En av de vakreste øyene langs Thailands kystlinje er utvilsomt Koh Phi Phi. Dette er også en av de mest besøkte øyene i Thailand, til...

  • Koh Samui

    En gang var Koh Samui, (også kalt Ko Samui eller kun Samui) kjent for sin eksport av kokosnøtter. Samtidig var øya backpackernes favoritt. I...

  • Krabi

    Krabi er både en by og en provins. Krabi by har ca rundt 20.000 innbyggere, og liggger i Krabiprovinsen i det sørvestlige...

  • Trang

    Underlig nok er Trang-regionen en oversett region i Thailand til tross for at den kun ligger noen timers busstur sør for...