Forsidebilde SurfersBeach

Ko Phi Phi

 

En av de vakreste øyene langs Thailands kystlinje er utvilsomt Koh Phi Phi. Dette er også en av de mest besøkte øyene i Thailand, til tross for at den ikke har noen flyplass.Besøker du Koh Phi Phi for første gang så vil det ikke være rart at om du føler at du er i paradis. Så vakker er nemlig denne øya, eller øygruppen om du vil. Dette er ferieparadiset for dem som vil nyte strandlivet, og samtidig er villige til å ta en lang flytur fra Europa.

 

Når du besøker  Tsunamikatastrofen i 2004 rammet Phi Phi hardt, men en omfattende dugnadsaksjonfra både fastboende og tilreisende har gjort underverker. Turistene sviktet Phi Phi i et par år, og hotellene som tidligere var fullbooket nærmest året rundt, sto halvtomme. Men nå er det aller meste på plass igjen, både av fasiliteter og infrastruktur, og hvis du ikke visste det, ville du aldri gjettet at en av historiens verste naturkatastrofer rammet dette lille paradiset for få år siden.

 

 

Ko Phi Phi for turister
Ko Phi Phi, eller Phi Phi Islands, er en gruppe av øyer, beliggende i Krabi-provinsen ved Andaman-kysten på Thailands vestlige kyststripe mellom Malaysia og Myanmar. Øya som i dagligtale bare omtales som Phi Phi, heter egentlig Ko Phi Phi Don. Dette er den største øya, og den eneste som er permanent bebodd. 40 kilometer unna ligger den mindre  Ko Phi Phi Leh som er en nasjonalpark som av mange forbindes med innspillingen av filmen The Beach, hvor Leonardo DiCaprio spilte hovedrollen.

Her finner du hverken strandbarer, hoteller eller andre overnattingssteder, så dagstur er eneste alternativ. Du betaler en parkavgift på 200 bath, cirka 30 kroner, ved ankomst. Den overjordisk vakre bukten ved den hvite sandstranden Maya Beach invaderes daglig av en armada med båter fulle av snorklende turister. Uvettig ankring og forsøpling fra turister har dessverre fjernet noe av den idyllen som filmen gir inntrykk av. Men øya er fortsatt slående vakker, og det finnes ingen steder i Europa som kommer opp mot dette tropiske paradiset. På Phi Phi Leh ligger også den såkalte Vikinghulen med sine veggmalerier av båter. Disse er ikke så voldsomt interessante, da de antagelig ikke er mer enn maks 100-120 år gamle. De andre øyene i i Ko Phi Phi er i praksis bare store kalksteinsklipper som stikker opp av havet.

Hovedøya Ko Phi Phi Don er praktisk talt to separate øyer, men de forbindes av et fem-sekshundre meter langt belte som kun er ca tohundre meter på sitt smaleste. På dette beltet ligger nesten alle hoteller, butikker, restauranter og barer, og det er lett å forestille seg hvilken ødeleggende effekt det hadde da monsterbølgene slo inn over Phi Phi fra begge sider samtidig. I bukten på nordsiden av dette beltet ligger en lang sandstrand, og i bukten på sørsiden, Ao Ton Sai, ligger brygga hvor båtene fra Krabi og Phuket ankommer. Her fortøyer også øyas fiskere sine båter, og det er nok av barer og cafeer langs promenaden som strekker seg langs nesten hele vannkanten. Noen fine badesteder er det riktignok. Det finnes ikke biler på øya, men mange av de fastboende har mopeder.

Den østlige halvdelen av Phi Phi Don kalles Ko Nai, og hvis du forserer en tilsynelatende endeløs og bratt trapp og deretter en like bratt sti, vil du bli belønnet med et fabelaktig panorama over Phi Phi, Andamanhavet og de nærliggende øyene. Kiosken på utsiktspunktet selger dyr drikke, is, postkort og suvenirer, men sidene de bærer varene sine opp hit hver dag, har de jammen fortjent å ta et par kroner ekstra for varene!

Fortsetter du østover gjennom skogen, kommer du ned til den svært vakre stranden Hat Ranti. Siden du enten må gå hit over fjellet, eller få en båt til å kjøre deg hit, er det behagelig få andre turister her. Likevel finner du noen strandbarer, spisesteder og enkle leiebungalower her, i tillegg til den muslimske lokalbefolkningens moské. Hat Ranti regnes forøvrig som øyas beste strand for surfing.

Mer informasjon finner du her.