Forsidebilde SurfersBeach

Reise til Kina

Reiseguider og destinasjoner i Kina finner du nederst på siden

Hovedstad: Beijing
Folketall: 1,321,851,888 (juli 2007)
Tidsforskjell fra Norge:
+ 6 timer sommertid, + 7 timer vintertid
Valuta: Yuan (CNY)
Språk: Mandarin ( Kinesisk)
Nasjonaldag: 1. oktober
Religion: Taoisme og konfutsianisme. Merk: offisielt er Kina et ateistisk land fordi det ble forbudt med religioner under kulturrevolusjonen.
Landegrenser: Afghanistan, Bhutan, Burma, India, Kazakhstan, Nord Korea, Kyrgyzstan, Laos, Mongolia, Nepal, Pakistan, Russland, Tajikistan, Vietnam ( Hong Kong og Macau)
Styreform: Kommunistisk Republikk
Klima: varierer fra tropisk klima i sør til subarktisk klima i nord.

Kina

Kina og landets historie
Kina er verdens mest folkerike land, og et av de eldste og mest varierte. Få land kan også dokumentere sin historie så grundig og så langt bak i tid som kineserne, som utviklet skrifttegn lenge før oss i Europa. Kina ble samlet til ett keiserdømme på 200-tallet f.Kr., noe det var inntil 1900-tallet.

En heftig borgerkrig endte i 1949 med at dagens Folkerepublikken Kina ble dannet, og kommunistpartiet under Mao Tse Tung tok kontrollen. Kina var lenge et lukket land for turister, men har åpnet opp de senere år, med Olympiske Sommerleker i 2008 som belønning.

Kina som turistdestinasjon
En turist kan reise rundt i Kina i månedsvis uten å få med seg mer enn en brøkdel. Beijing med Den Forbudte By og Sommerpalasset, arméen av terrakottakrigere i den gamle keiserbyen Xi'an, Den Kinesiske Mur, skyskrapere og Disneyland i Hong Kong, Potalapalasset og lamatempler i Tibet, Silkeveien, kasinobyen Macau, Ming-gravene, den moderne shoppingbyen Shanghai...listen over det du burde få med deg er lang, så sett opp dine prioriteringer før du drar, og ta også hensyn til sesongene.

Å reise rundt på egenhånd i Kina krever mye tålmodighet. Ikke får du som turist leid bil, og selv om jernbanenettet er omfattende, er all skilting og informasjon på togstasjonene på kinesisk, med tyve forskjellige billettkøer. Gjerne en for hver destinasjon, noe du finner ut etter å ha stått i feil kø i 90 minutter. Og det er et enormt land, så togreisen tar oftest lang tid. De aller færreste snakker engelsk.

Kineserne er kulturelt svært høflige, men kan være vanskelige for en turist å komme inn på, ikke minst på grunn av språkbarrieren. Men en reise til Kina vil du ikke angre på, og den vil garantert være et minne for livet.

(kilde: wikipedia: fri gnu-lisens)
(kilde: wikipedia: fri gnu-lisens)
Kina har mange andre byer enn de mest kjente som er verdt et besøk. Og Kina er dessuten mye vinter med snø og is. En by som kombinerer det beste er Harbin. Harbin er hovedstaden i Helongjiangprovinsen, nordøst i Kina, ca 1200 kilometer fra Beijing. Her er det 17 kuldegrader vinteren gjennom. Så hvor andre steder er det bedre å med en månedslang årlig is- og snøskulpturfestival? Den starter 5. januar og er blant verdens største og beste!

  Les mer og se videofilm om Harbin og den fantastiske is- og snøfestivalen


Kina og forurensing
Kina har opplevd en utrolig økonomisk vekst de senere årene, og landets industrialisering har medført at levekårene til svært mange mennesker har blitt bedre. Men en utfordring har vært klimapåvirkningen og forurensing. Et av de verste eksemplene er byen Linfen som flere peker ut som en av de mest forurensede byene i verden. 

  se videofilm fra Linfen og les mer om Linfen.

Vi har selv opplevd forurensing i Kina (og for den saks skyld i mange andre lands storbyer også), og håper og tror at myndighetene forstår at på lang sikt er vi mer avhengig av frisk luft enn mer penger!

 

Våre destinasjoner i Kina

Beijing

Hong Kong

Shanghai


Nyttig reiseinformasjon

Det er mange ting man skal tenke på når man skal ut å reise. Trenger man visum for å reise dit? Må man ha vaksiner? Er det trange seter på flyet? Hva kan jeg ha med meg ombord på flyet? Spørsmålene er mange! Klikk her for svar på mange av disse spørsmålene.