Forsidebilde SurfersBeach

Wroclaw Bli kjent

Gamlebyen i Wroclaw

Det flotte rådhuset finner du i Gamlebyen og det store torget
Det flotte rådhuset finner du i Gamlebyen og det store torget

Gamlebyen (Stare Miasto) i Wroclaw befinner seg på sørsiden av elven Oder (Odra på polsk). Hjertet i Wroclaw gamleby er ikke overraskende byens store torg. Her møtes folk for å bli underholdt, for å snakke om dagligdagse ting, eller delta i arrangementer og demonstrasjoner.


Torget ble nærmest totalt ødelagt under 2. verdenskrig. Men legger du godsiden til er det like flott i dag som det var på 1200-tallet, århundret torget har sin opprinnelse fra.

Den sentrale bygningen på plassen er rådhuset, et landemerke som fortsatt fremstår i sin originale 1200-tallsprakt. Gatene rundt torget er typiskt nok svært turistvennlige, med nok av de såkalte "BBS-ene", dvs. butikker, barer og spisesteder.

Blomstertorget eller Plac Solny ligger ikke lange veien fra rådhuset, og er et hyggelig sted å besøke. I nærheten ligger dessuten St Elizabeth-kirken som er byens største og høyeste kirke. Som vanlig får du byens beste utsikt ved å ta turen til det høyeste kirketårnet i byen. Adressen er ul. Sw. Elzbiety. Alternativt besøker du Magdalenakirken som også ligger i gamlebyen. Det koster ca 10 kroner å gå kirkens 244 trappetrinn opp til utsiktsbroen!

Ostrów Tumski

Det hellige kors-kirken finner du på Ostrow Tumski
Det hellige kors-kirken finner du på Ostrow Tumski

Krysser du elven fra Gamlebysiden vil du komme til Ostrów Tumski.Dette området er fullt av attraksjoner og severdigheter, og historieinteresserte mennesker har kommet til "himmelen". Og det nesten bokstavelig talt. For her kryr det av religiøse praktbygg.

Ostrów Tumski har vært bebodd siden 700-tallet og området var den sentrale bydelen i Wroclaw i cirka 500 år.  Johannes Døperens Katedral og Det hellige kors-kirke kan stå som eksempler på de mange fantastiske kirkene her. Adressen er til katedralen er naturlig nok Pl. Katedralny.

Gå gjerne over broen most Tumski og se alle hengelåsene som er låst til brokonstruksjonen i kjærlighetens navn!

Øst i Wroclaw

Her ser du Iglica-monumentet i front av enorme Hala Stulecia
Her ser du Iglica-monumentet i front av enorme Hala Stulecia

Tar du turen østover fra sentrum kommer du til parkområdet Szcytnicki og gaten ul. Wystawowa. Her finner du en japansk hage, den enorme domen Hala Stulecla, og det 96 meter høye Iglica-monumentet. Her er også Wroclaw-fontenen, Wroclawska fontanna, et fantastisk lys- og vann-monument som hver hele time mellom 1000 og 2200 viser teknlogiens under. La oss plusse på at den beste dyrehagen i Polen også befinner seg her. Kanskje dette blir familiens favorittsted?  Drosje fra sentrum koster ca 50 kroner!

På vei fra sentrum til Szcytnicki-parken passerer du Raclawice Panorama. Dette 15 x 114 meter store maleriet av slaget i Raclawice er nærmest obligatorisk å se! 

Øst i Wrocklaw ligger noen gode hoteller som bl.a. Radisson blu og flere gallerier og noen museer. Som representant for sistnevnte kan vi nevne institusjonene Museum for arkitektur og Museum for post- og teletjenester.

Nord i Wroclaw

Wroclaw er en meget grønn storby, med en rekke friområder i form av mer eller mindre opparbeidede parker. Og selv om det ikke bugner av severdigheter nord i Wroclaw finner du flere parker det kan være hyggelig å slappe av i når du spaserer i området. Park Staszica og Wzgórze Slowianskie ligger begge i gangavstand fra Ostrów Tumski for dere som vil se de ordinære sidene av Wroclaw. 

I nordvest, et bra stykke utenfor sentrum av Wroclaw finner du den nye jødiske gravlunden som er en av de største i hele Polen. Gaten er ul. Lotnicza.

Sør og sørvest i Wroclaw

Sør for sentrum finner du teaterkvartalet med Operahuset og Teatr Lalek. Videre sør ligger byens Sentralbanestasjon og rutebilstasjon. Den store jernbanestasjonen blir pusset opp etter alle kunstens regler til Europamesterskapet i fotball i 2012, hvor Wroclaw er en av arrangørbyene.

Videre sør for Sentralbanestasjonen finner du Aquapark. Denne vannparken er antagelig det flotteste i sitt slag i hele Polen og garantert en favoritt hos barna.

Det gamle jødekvarteret i Wroclaw ligger også sør og vest for gamlebyen. Den stolte og store synagogen finnes ikke mer, ødelagt av Nazister og berme under Krystallnatten.

Du finner den gamle jødiske gravlunden i ul. Slezna 37 hvor mange kjente personer har sitt siste hvilested. Gaten ul. Slezna går sørvest for Aquapark. Åpningstid fra 0800 til 1800.

Wroclaw-guiden!

 • Wroclaw

  Wroclaw har hatt så mange herskere opp gjennom årene at vi knapt kan finne dens like i noen annen...

 • Wroclaw Fly

  Det å komme seg til Wroclaw i Polen har blitt mye enklere den senere tiden. Nå flyr for eksempel...

 • Wroclaw Bli kjent

  Gamlebyen i Wroclaw Det flotte rådhuset finner du i Gamlebyen og det store torget Gamlebyen (Stare...

 • Wroclaw Turist

  Wroclaw er en av de største byene i Polen med sine ca 635.000 innbygger. Den har sin beliggenhet...

 • Shopping i Wroclaw

  Det er et hyggelig prisnivå i Polen, og denne fordelen får du med deg som turist i Wroclaw også....

 • Spise i Wroclaw

  Wroclaw er som mange andre byer sterkt influert av sin historie når det gjelder mat og uteliv. Med sin...

 • Hotell i Wroclaw

  Det er rimelig med overnatting i Polen. Det gjør at du kan bo litt flottere enn du vanligvis gjør når...

 • Wroclaw Leiebil

  Hvis du planlegger en eller flere lengre ekskursjoner ut av byen, kan det lønne seg å leie bil for...

 • Wroclaw Attraksjoner

  Wroclaw har så mange flotte kirkebygg at vi knapt har sett maken i noen annen by. Her er også en...

 • Klima i Wroclaw

  Klima i Wroclaw er typisk kontinentalt og relativt fuktig. Wroclaw er en av de mer varme byene i...