Forsidebilde SurfersBeach

ho chi minh me linh point

Hovedstad: Hanoi
Folketall: 85,262,356 (juli 2007)
Tidsforskjell fra Norge: + 5 timer sommertid, + 6 timer vintertid
Valuta: Dong (VND)
Offisielt språk: Vietnamesisk
Nasjonaldag: 2. September
Religion: Buddisme
Landegrenser: Kambodsja, Kina og Laos
Styreform: Sosialistisk republikk
Klima: tropisk klima i sør, monsunklima i nord. Regntid mai til september.Photo: "A HCMC" by Milei.vencel, Hungary - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Vietnam og landets historie

Selv om dagens Vietnam som nasjon ikke oppsto før de fikk sin selvstendighet etter fransk kolonistyre i 1945, har området vært bebodd siden forhistoriske tider. Vietnameserne har med hell slått tilbake bølge på bølge med kinesiske invasjonsforsøk opp gjennom historien, og deres stolteste heltedikt gjør ære på disse soldatene.

Kontrollen over området var et stadig konfliktområde mellom de største familiene, og Vietnam ble samlet til ett rike under Nguyen-dynastiet, som hersket under sin keiser Gia Long. Rundt 1850 ble Vietnam kolonisert av franskmenn, som satte sitt preg på landet. Vietnam er for eksempel det eneste landet i sørøst-Asia som bruker latinske bokstaver som oss, og fransk arkitektur er fortsatt synlig.

Borgerkrigen på 60- og 70-tallet mellom det kommunstiske nord og den amerikanskstøttede Republikken Vietnam i sør ble svært ødeleggende for landet, som ble teppebombet av amerikanske styrker. De ødela også fullstendig landets infrastruktur og risavlinger med bulldozere, branner og napalm, og store deler av Vietnam ligger fremdeles brakk og ufruktbar som følge av dette. Vietnam er fortsatt en enpartistat uten fulle demokratiske rettigheter, men grensene har åpnet opp, og skandinaver trenger ikke lenger søke om visum på forhånd.

Vietnam som turistdestinasjon

Vietnam har nå en av Asias raskest voksende økonomier, og er verdens nest største eksportør av ris. Også cashewnøtter, gummi, te og kaffe er viktige eksportartikler. Nesten 2/3 av arbeidsstokken jobber innenfor jordbruk. Krigen og bombingen har gjort at Vietnam nesten ikke har gamle monumenter og templer på linje med det du kan se i Kina, Kambodsja eller Thailand.

Men Vietnam har en vakker natur, og flere steder er totalfredet, som Halong Bay og nasjonalparken Phong Nha-Ke Bang. Vietnam har 126 konserverte områder, deriblant hele 28 nasjonalparker. Det er også en langstrakt østkyst med utallige vakre strender, og den mest populære er nok den hvite Nha Trang med sitt krystallklare vann og livlige natteliv.

Vietnameserne er av natur svært høflige, tolerante og smilende, men kan være vanskelige å komme inn på, og de holder stort sett en viss avstand til turistene. Det er ikke bare enkelt å reise rundt i Vietnam. De færreste snakker engelsk, og å kjøre bil selv er galskap for en europeer. Togene er ikke spesielt raske eller komfortable for en lengre reise, men de kan være veldig sosiale. Bussene er mest brukt, og er rimelige, selv om kvaliteten på veinettet er under enhver kritikk.

Nyttig reiseinformasjon

Det er mange ting man skal tenke på når man skal ut å reise. Trenger man visum for å reise dit? Må man ha vaksiner? Er det trange seter på flyet? Hva kan jeg ha med meg ombord på flyet?  Reiseplaneten har svarene.  Sjekk menyen "Før avreise" øverst på vår side!

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.