Forsidebilde SurfersBeach

Bli kjent i Milano

milano stazione centrale

Milano antas å være av keltisk opprinnelse datert så tidlig som ca 600 f.Kr. Rundt 222 f.Kr ble byen underlagt romerne og Milano ble etter hvert den viktigste byen etter Roma. Opp gjennom historien har Milano vært åstedet for mange forskjellige kriger og hatt mange berømte herskere, blant annet Napoleon.Så sent som i 2. verdenskrig var Milano igjen i fokus. Mussolinis fascistsbevegelse hadde sin spede begynnelse her og det var i Milano Mussolini ble drept i 1945 samtidig som byen ble utbombet.  Etter krigen har Milano hatt en rask økonomisk vekst og Milano-provinsen ligger helt på toppen i Europa når det gjelder levestandard per innbygger. Byen har ca 1,3 millioner innbyggere og fremstår som en moderne og annerledes italiensk storby.

Stasjonsområdet i Milano

milano stazione centrale3

Stasjonsområdet ligger nordøst i Milano. Tog og buss fra de tre omkringliggende flyplassene ankommer den gedigne sentralstasjonen i Milano. Dette er en av Italias viktigste og største jernbanestasjoner. Her er det som i de fleste stasjonsområder i Europa, mange enkle, men gode hoteller. Området er knutepunkt kommunikasjonsmessig og trikker bringer deg raskt og billig ned til sentrum av Milano.

Brera i Milano

Breraområdet er vårt personlige favorittområde i Milano, med sine trange sjarmerende smug og hyggelige uteliv. Brera ligger nord for sentrum av Milano, men sør for stasjonsområdet. Brera har tradisjonelt vært et bohemområde og tilholdssted for kunstnere, men er nå trendy og populært for både tilreisende og byens egne innbyggere.

Selve navnet Brera betyr noe sånt som eng eller åker. På mange måter representerer Brera hva du forventer i Italienske byer, med pittoreske bygninger, smale gater som åpnes opp av piazzaer med lokale restauranter og barer. Du finner flere severdigheter i Brera, ikke minst Pinacoteca Nazionale di Brera som er et kunstgalleri med en bred samling av verker av blant andre Raphael og Mantegna. Teatro Strehler og kirken Carmine er eksempler på andre byggverk du bør få med deg når du er i Brera.

Montenapo og  Giardini-distriktet i Milano

Øst for Brera finner du Montenapo-området. Området er Milanos soleklare motedistrikt, ikke minst på grunn av Armani, Dolce & Gabbana, Ferré, Krizia, Missoni, Valentino, Versace og Zegna outlets. Montenapo-områdets navn kommer fra en statlig pantelånsbutikk som åpnet her under Napoleonstiden.

Via Monte Napoleone med sine smale sidegater anses som Milanos mest elegante område og er helt klart et av de mest sofistikerte i verden. I tillegg til vindusshopping (hvis du ikke har masse penger) er det hit du går for å se de unge, vakre og vellykkede i Italiensk motebransje. Til tider kan det bli masete og for mye trafikk, og sterke krefter i Milano ønsker å gjøre området bilfritt.

Montenapo er et av de viktigste områdene med tanke på museer i hele Italia. Blant mye annet finner du Museo Poldi Pezzoli, med sin eksepsjonelle samling av malerier, antikke klokker, våpen og mye annet, og ikke minst Museo Bagatti Valsecchi, som har en helt fantastisk miks av mesterverk fra renessansetiden og 1700-tallet.

De fleste ankommer Montenapo-området og dens museer fra Piazza San Babila eller Piazza Cavour ved gaten Via Manzoni.

Giardini i Milano

Rett nord for Monte Napoleone finner du den mest sentrale av Milanos byparker, Giardini Pubblici. Den ble utformet av Giuseppe Piermarini på 1700-tallet, samtidig med operaen La Scala. Parken har senere blitt både forstørret og rikelig utsmykket.

Området er en perfekt plass for barn og for spaserturer i grønne omgivelser. Området huser også Hoepli Planetarium og Museo di Storia Naturale (naturhistoriske museum).

På andre siden av gaten Via Palestro på sørsiden av parken Giardini Pubblici finner du Villa Reale med sine flotte haver. Husk at barn kun har lov til å gå i følge med voksne i Villa Reale. Er du kunstinteressert er det greit å vite at Galleria d'Arte Moderna (Museet for moderne kunst) og PAC (Padiglione d'Arte Contemporanea), (samtidskunstmuseum) holder til her.

Triennale og Castello området i Milano

milano parcosempione2

Praktfulle Parco Sempione har mange severdigheter, inkludert noen enorme triumfbuer. 

Vest for Brera-området finner du Triennale hvor den enorme parken Parco Sempione ligger. Dette området er fullt av severdigheter, ikke minst Palazzo dell'Arte, bygningen hvor Triennale-utstillingen alltid blir holdt. 

Triennale er Italias viktigste utstilling av moderne og industriell kunst. Her får man virkelig oversikt over kommende trender.

Øst for Sempione-parken ved Piazza Castello finner du Castello Sforza. Dette slottet eller palasset om du vil, er noe helt spesielt. Palasset ble bygget av familiene Visconti og Sforza, som var norditalias herskere på slutten av middelalderen. Slottet ble restaurert tidlig på 1900-tallet for å huse bibliotek, gallerier og museum.  Kunsten er fra sen middelalder til og med renessanseperioden. Det viktigste verket er Rondanini Pietà av Michelangelo.

Nord for Castello Sforza ligger Civic Arena eller bare Arena. Arena ble tidlig på 1800-tallet bygget for festivaler og feiringer etter modell av de romerske amfiteaterne. Den blir i dag først og fremst benyttet som en sportsarena, og arenaen er absolutt verdt å ta en titt på.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Milano - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy


 

Duomo og La Scala i Milano

Vi befinner oss nå i sentrum av Milano. Duomo er på mange måter hjertet i Milano, ikke minst siden det er på Piazza Duomo den fantastiske katedralen Duomo (Milanodomen) finnes.

Duomo-distriktet har hatt posisjon som midtpunkt i Milano siden middelalderen. Her ligger også Galleri Vittorio Emanuele som ble dedikert til den første italienske kongen. 

Den sentrale hovedgaten i Milano lyder navnet Corso Vittorio Emanuele når den passerer Duomo-området.

Historisk sett er området rundt Piazza Duomo meget viktig, ikke minst på grunn av flere prominente bygninger. Hvis du snur ryggen til katedralen og går tvers over plassen mot høyre hjørne, så kan du ikke bomme på Via Mercanti, hvor Palazzo della Ragione har eksistert siden 1200-tallet og representerer Milanos selvstendighetsperiode.

Går du tilbake til Piazza Duomo og går til Via Mazzini, så vil du se den lille renessansekirken Santa Maria presso San Satiro med alle sine mesterverk på innsiden. Vi skal heller ikke glemme Pincoteca Ambrosiana ved Piazza Pio XI. Bygget er fantastisk renovert, sponset av byens sparebanker og huser et kunstmuseum.Området rundt La Scala i Milano

Bindeleddet mellom Milanodomen og La Scala er Galleria Vittorio Emanuele som omtales som verdens vakreste handlesenter.

Alle kjenner til operahuset La Scala.  Bygningen stammer fra midten på 1770-tallet. Etter 2. verdenskrig ble bygningen kraftig renovert og delvis gjennoppbygget. Mange forventer seg nok at verdens mest kjente opera er mer storslått, og med mer detaljert eksteriør. Men La Scala har klassiske rene linjer uten mye fiksfakserier.  Akustikken i teateret er noe helt spesielt, og noe du kan oppleve hvis du får billett til en forestilling eller besøker operaens teater-museum.  Foran operaen finner du først en statue av Leonardo da Vinci. På andre siden av plassen ligger Milanos byrådshus, Palazzo Marino.

Til venstre for Palazzo Marino ser du Banca Commerciale og litt lenger bort, det imponerende og litt ensomme Palazzo Belgiojoso.

Magenta området i Milano


Sør for Triennale og vest for Duomo finner du Magentaområdet. Et 1800-talls område med mange gode butikker. Området flankeres av gaten Corso Magenta som i praksis har eksistert siden Milano var hovedstaden i den vestlige delen av Romerriket på 200-tallet.

Arkeologisk museum ( Museo Archeologico) ligger korrekt nok i dette området, rett ovenfor imponerende Palazzo Litta. En kort spasertur mot utkanten av Milano bringer deg til renessansekirken Santa Maria delle Grazie. I kirkens nonnekloster malte Leonardo da Vinci det verdensberømte og sitt største og kanskje mest kjente verk, Den siste nattverden. Maleriet ble til mellom 1495 og 1497.

Ticinese-området i Milano

Området Ticinese sørvest i Milano er veldig karakteristisk for byen. En gang var dette området tilholdssted for byens viktigste havn. I dag høres det kanskje rart ut, men frem til 1928 var det kanaler gjennom hele byen. Tidligere var Ticinese, som andre byers havneområder, et svært livlig og litt skummelt område. Selv i dag er dette et arbeiderstrøk i Milano, men med mange trendy barer, cafeer, butikker og restauranter.

San Lorenzo-kirken ved Piazza Vetra ovenfor Parco delle Basiliche er en av områdets største severdigheter. I nærheten av San Lorenzo finner du dessuten den vakre kirken Sant' Eustorgio. Porta Genova er forresten utgangspunktet til Navigli-kanalen og et yrende folkeliv med herlig uteliv og moro både dag og natt.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Milano - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy


 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Milano-guiden!

 • Milano

  Milano er porten mellom Italia og det sentrale Europa og er maktsenteret for design, mote og den vellykkede finansindustrien. Byen...

 • Fly til Milano

  Det er rimelig enkelt å fly til Milano. Alle store flyselskaper flyr hit, blant annet KLM, Brussel Airways, Norwegian og SAS....

 • Bli kjent i Milano

  Milano antas å være av keltisk opprinnelse datert så tidlig som ca 600 f.Kr. Rundt 222 f.Kr ble byen underlagt romerne og Milano ble...

 • Turist i Milano

  Milano er en stor og mektig by, og det er ikke lett å prioritere tiden riktig hvis du bare skal tilbringe en weekend her....

 • Shopping i Milano

  Er du glad i shopping er Milano stedet for deg. Her er det et enormt utvalg av klær, sko, vesker, belter, parfyme og smykker,...

 • Spise i Milano

  Det som kjennetegner matretter fra Lombardio-regionen som Milano tilhører, sammenlignet med mye annet i Italia, er bruken av...

 • Milano Med barn

  Milano er kanskje ikke destinasjonen man først og fremst tenker på når man skal reise med barn. Men det er lov å ta feil. ...

 • Leiebil i Milano

  Det å kjøre bil rundt i Milano er ikke å anbefale. Det er mye trafikk og ikke lett å finne frem på ukjent grunn. Og det er ikke...

 • Sport i Milano

  Milano er først og fremst fotball, eller calcio som italienerne kaller sin fotballserie, takket være byens to store giganter og...

 • Hotell i Milano

  Det er ikke vanskelig å finne hoteller i Milano. Det er bredt tilbud og hotellene varierer fra de aller flotteste i verden, til...

 • Attraksjoner i Milano

  Milano har en enorm mengde med attraksjoner. Vi har her gjort et utvalg som vi mener er viktig å få med seg når du er i Milano,...

 • Billetter i Milano

  Her kan du trygt og enkelt lese mer, og bestille billetter til din Milano-reise. Her får du billetter sightseeing og teater, attraksjoner...

 • Milano Ferielenker

  Milano har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Milano for en ferietur. For...

 • Milano Videofilmer

  Milano / Italia Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om Milanofor deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å...

 • Fakta om Milano

  Milano er den nest største byen i Italia med tanke på innbyggertall (etter Roma) og er hovedstaden i landsdelen Lombardia....

 • Klima i Milano

  Milano har et kontinentalt klima, med våte, kjølige vintere og varme sommere. Men det er stort sett behagelige temperaturer,...

 • Kart over Milano

  Kart over Milano sentrum for at du enkelt skal kunne bli kjent i byen. Du kan enkelt zoome kartet ut og inn ved å bruke...

 • Reiseartikler om Milano

  Reiseartikler fra Milano er spennende.  Vi snakker om en by som italias motehovedstad (og det sier ikke lite), og som har verdens...