Forsidebilde SurfersBeach

Reise til Litauen

Reiseguider og reisemålsinformasjon nederst på siden

LitauenHovedstad: Vilnius 
Folketall: 3,575,439 (juli 2007) 
Tidsforskjell fra Norge: +1
Valuta: Litas (LTL)
Offisielt språk: Litauisk
Nasjonaldag: 16. februar (1918)
Religion: Kristendom (romersk-katolsk, protestantisk, russisk ortodoks)
Landegrenser: Hviterussland, LatviaPolen og Russland (Kaliningrad)
Styreform: Parlamentarisk demokratisk republikk
Klima: maritimt, temperert, med relativt kjølige somre og moderate vintreLitauen er den sørligste av de baltiske statene har en lang og interessant historie. Litauen var et av de siste hedenske landene i Europa, og ble ikke kristnet før i 1387. Litauen var nærmest en stormakt i europeisk sammenheng under middelalderen, og Vilnius var en av øst-Europas største og mektigste byer, inntil landet havnet først under polsk, deretter russisk styring.

Som de andre baltiske landene fikk Litauen hard medfart under 2. verdenskrig, da hundretusener av innbyggerne ble deportert og landets store jødiske befolkning nærmest totalutryddet.

Litauen er en av Europas yngste stater, og fikk sin selvstendighet så sent som i 1991. Denne kom etter noen dramatiske måneder da det så ut som om kravet om frihet skulle føre til en full sovjetisk invasjon, og flere mistet livet i kampene om TV-tårnet i Vilnius. Litauen er medlem av både NATO og EU og hadde en periode noe av den sterkeste økonomiske veksten i Europa. Landet har tradisjonelt hatt lav arbeidsledighet, men finanskrisen i 2008/2009 var tøff for Litauen.

Litauen som turistdestinasjon

Liatuens infrastruktur er god og moderne, noe som gjør det svært lett for besøkende å komme seg rundt. Bussene går generelt oftere og raskere enn toget. Utenom turistmagnetene Vilnius og Kaunas , bør du også besøke noen av landets mange slott eller nasjonalparker, eller oppleve Palangas uteliv og strender på sommerstid. Sistnevnte er på mange måter Litauens kystparadis, og strekningen rundt Palanga kalles for Rav-kysten.

Litauerne regnes ofte som et varmere og åpnere folkeslag enn andre baltere, med en sterk nasjonalfølelse. De fleste unge mennesker og turistnæringen snakker engelsk, men noen ord på litauisk vil garantert bli verdsatt. De siste årene har Litauen og Vilnius med god grunn blitt en stadig mer populær weekenddestinasjon, med flere direkteruter fra Norge. Selv om du lett kan reise hit når som helst på året, vil du nok ha mest glede av en tur på sommerhalvåret, når Litauen viser seg fra sin beste side.

 

reisemannReiseartikler om Litauen

 


Nyttig reiseinformasjon

Det er mange ting man skal tenke på når man skal ut å reise. Trenger man visum for å reise dit? Må man ha vaksiner? Er det trange seter på flyet? Hva kan jeg ha med meg ombord på flyet? Spørsmålene er mange! Klikk her for svar på mange av disse spørsmålene.