Forsidebilde SurfersBeach

Spise i Napoli

Brandi Napoli Michelle Schantz

Hvis du noensinne har sett på TV-serien Sopranos, har du sikkert registrert at mat står veldig i fokus i italiensk kultur, og all slags pasta og lasagne er konstant under tilberedning. Dette er ikke langt fra virkeligheten, og Napoli regnes som kilde for maten du får servert på alle de hundretusener av italienske restauranter du finner over hele verden. Byens innbyggere er hellig overbevist om at de faktisk har verdens beste matkultur.



I Napoli kommer du ikke unna Italias suverent mest kjente matrett, pizzaen, som historisk har sitt opphav nettopp her i Napoli. Den opprinnelige pizzatypen, Pizza Margherita, ble oppkalt etter dronning Margherita som besøkte Napoli i 1889, og fikk servert en rett bestående av mozzarellaost, tomater og basilikum. Dette skulle representere det italienske flagget i hvitt, rødt og grønt.


Les artikkel om de beste pizzariane i Napoli sammen med den Det var her de oppfant pizza Margherita!


Den tradisjonelle pizzaen skal stekes i en spesiell ovn, og bare pizzarestauranter godkjent av en egen komité kan skryte av dette på sine menyer og annonser.

Napoli er mer enn Pizza

Men det italienske kjøkkenet er både godt og spennende og består av mye mer enn pizza. Et måltid begynner med antipasti, som kort og godt er appetittvekkere. Forretter kan også kalles primi piatti. Neste rett er Secondi, som er hovedretten, enten fisk eller kjøtt. Når du kjøper hovedrett, må du bestille grønnsaker, poteter og lignende i tillegg. Til slutt bestilles ost eller frukt (ost heter formaggi), før det hele avsluttes med dolci (dessert). Husets vin heter vino de la casa (rødvin er rosso, mens hvitvin er bianco). Denne vinen serveres som regel i liters- eller halvliterskaraffel, og er god og rimelig.

Ønsker du å prøve ekte lokal mat (og nei, man drar ikke til Italia og bestiller cheeseburgere eller tacos) kan du prøve en av disse restaurantene i hver sin ende av prisspekteret:

Restaurant Grapalu i Via Toledo 16 har et av landets beste utvalg av italiensk vin, i tillegg til en utmerket service og lokale retter av høy kvalitet.

Pizzeria Pellone ligger i Via Nazionale 53 ved jernbanestasjonen. Ikke byens vakreste strøk, men pizzaene her har trukket til seg lokalbefolkningen i en årrekke, og ingen vet bedre enn dem hvor man får servert byens beste pizza.