Forsidebilde SurfersBeach

Ungarn

budapest szechenyi

UngarnHovedstad: Budapest
Folketall: ca 9,861,673 (juli 2014)
Tidsforskjell fra Norge: ingen
Valuta: Forint (HUF)
Språk: Ungarsk
Nasjonaldag: 20. august
Religion: Kristendom (rundt 52 % av befolkningen er romersk-katolsk)
Landegrenser: Østerrike, Kroatia, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia og Ukraina
Styreform: Parlamentarisk demokrati
Klima: kontinentalt klima, med kalde, fuktige vintre og varme somre.Ungarn og landets historie

Ungarns moderne historie starter rundt år 895, når magyarene ankommer i området, og Kongeriket Ungarn blir grunnlagt år 1000 av ungarernes legendariske kong Stefan I. Hans mummifiserte høyre hånd kan den dag i dag ses i St. Stefanskirken i Budapest. På 1240-tallet ble landet invadert av mongolstyrker, som drepte halvparten av befolkningen. I 1526 var det det ottomanske riket som invaderte og kontrollerte Ungarn i 160 år.

I 1867 gikk Ungarn i en union med Østerrike, som varte til slutten av 1.verdenskrig, og ble avløst av en kaotisk periode under kommuniststyre. Dette varte helt frem til 1989, da ungarerne endelig kunne holde sitt første frie valg på over fire hundre år. I dag er Ungarn et velfungerende demokrati med en markedsorientert økonomi, selv om de sliter med en stadig stigende inflasjon og arbeidsledighet. Landet ble medlem av NATO i 1999, og av EU i 2004.

Ungarn som turistdestinasjon

Ungarn er totalt omsluttet av sine naboland og har dermed ingen kyststripe. Men du kan likevel dra hit for å bade og ligge på stranden, for Ungarn har sentral-Europas største innsjø, Balatonsjøen, som er et yndet feriemål. Har du interesse av kultur og historie, har Donaus Perle, Budapest, en rekke gallerier, muséer og slott til å holde deg fascinert i dagesvis.

Konserthallene hyller stadig landets store komponister Franz Liszt og Bela Bartok. Vininteresserte kan bruke ukesvis på å besøke vingårder i velrenommerte distrikter som Tokaj, Eger eller Villány. Naturelskere vil stortrives i fjellkjeden Karpatene, og i Ungarns utbredte skoger vanker fortsatt bjørner, ulv og villsvin.

De aller fleste turister ankommer Ungarn i Budapest, og herifra starter alle hovedveier og toglinjer, noe som gjør det lett å komme seg rundt. Det er forholdsvis rimelig og effektivt, og siden Budapest ligger cirka midt i landet, tar det sjelden lang tid uansett hvor du skal. På sommerstid kan du også ta båt på Donau helt tilWien.

Ikke regn med at alle ungarere snakker engelsk, men takket være landets nære bånd til Østerrike, snakker mange tysk. Ungarerne er svært stolte over sin kulturarv, som de på imponerende vis har klart å bevare gjennom flere århundrer av invasjoner, okkupasjoner og undertrykkelse.Reiseplaneten redReiseartikler om reisemål i Ungarn

 


Photo: "Sunset over the Danube - Budapest - joiseyshowaa" by //www.flickr.com/people/30201239@N00" (www.joiseyshowaa.com) Licensed under CC BY-SA 2.0 via Commons.


 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.