Forsidebilde SurfersBeach

PDF-reiseguide om Zadar i Kroatia fra Reiseplaneten

Reis med mat - Wien og Wienerschnitzel


Wien og Wienerscnhitzel

Wien Wienerschnitzel

Wiener Schnitzel (eventuelt Wienersnitzel på "norsk") er en tradisjonell rett fra Wien, og er rett og slett et tynt stykke kalvekjøtt mørnet med en kjøtthammer, dyppet i egg, vendt i brødsmuler og stekt.


Foto: JIP - Own workCC BY-SA 4.0


Det finnes en rekke avarter og "kopier" av retten Wiener Schnitzel. Noen bruker f.eks. svinekjøtt og ikke kalvekjøtt. Og det er slett ikke dumt. Den enkleste måten å finne ut om det er kalv eller gris restauranten serverer, med unntak av å spørre eller smake da, er å se på prisen. Svinekjøtt er betydelig rimeligere.

I Tyskland og Østerrike har man nå for ordens skyld bestemt at man kun kan bruke kalvekjøtt for å kvalifisere til navnet Wiener Schnitzel.

Italienerne kaller for øvrig Winer Schnitzel for Cotoletta alla Milanese, og disse landene i mellom har lenge diskutert hvem som har æren for opprinnelsen av retten.

En myte skulle lenge ha det til at retten ble importert til Østerrike fra Venezia i Italia. Dette skulle skjedd i 1857, og importøren var feltmarskalk Radetzky, men påstanden har blitt tilbakevist av mathistoriker Heinz-Dieter Pohl. Pohl trakk frem sammenlignbare retter fra 1700-tallet som inspirasjon for wienerschnitzelen, (kilde: wikipedia).

Det skal dog sies at dokumenter fra Milano som er datert så tidlig som i 1148, navnga retten lumbolos cum panitio, (altså kjøttstykker med brødbiter), og som dermed hinter om at retten cotoletta alla milanese eksisterte allerede den gang.

Uansett, selve ordet Wienerschnitzel dokumenteres første gang i en tysk kokebok fra 1831 og retten het Eingebröselte Kalbsschnitzchen.

Hvordan lage Wienerschnizel?

Du trenger et kjøttstykke av kalv. (Eller svin da, hvis du foretrekker det). Kjøttstykket bankes flatt, omtrent til 4 mm. Kjøttet saltes så forsiktig og paneres med vispet egg og brødsmuler. NB! Brødsmulene skal ikke presses inn i kjøttet.

Så fritteres kjøttet, bare husk rikelig med smør. Det gjør nemlig at hele kjøttstykket kokes ordentlig. Stekeovnen skal ha en temperatur på ca 170 grader og kjøttet stekes til det har en fin gul farge.

Tradisjonen tro i Østerrike så serveres kjøttstykket med litt salat (gjerne vanlig hagesalat) og vinaigrette (3 deler matolje og 1 del eddik som piskes, og husk salt og pepper) til dressing, og en skive sitron samt poteter. Ansjos og kapers er ikke originalt med i Wienerschnitzel fra Østerrike.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Wien - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy

 




Hvor får jeg den beste Wienerschnitzelen?

Schnitzelwirt
Bare navnet Schnitzelwirt gjør at man skjønner at her får man gode Wienerschnitzels. Restauranten Schnitzelwirt i Wien har servert retten siden 1980-tallet, og typisk for familierestauranter har man en tradisjonell variant som holder høy kvalitet til fornuftig pris. Adressen til Schnitzelwirt er 52 Neubaugasse.

Figlmüller
Figlmüller kaller seg "the home of Wiener Schnitzel". Og ikke noe er som å besøke en Wien-restaurant hvor kelnere er stilig kledd i sort og hvitt, og det i en restaurant med aner tilbake til 1905. Her kan du også få Schnitzel av svin.

Originalrestauranten Figlmüller fra 1905 finner du i gaten Wollzeile. Er det fullt så vit at Figlmüller også har en restaurant nr. 2 i gaten Bäckerstrasse.

Besøker du USA er det ikke umulig at du finner den kjente kjeden 'Der Wienerschnitzel' i nærheten av der du er. Der Wienerscnitzel fra 1961 startet opp i Wilmington i California, og har, av alle ting, spesialisert seg på pølser (hot dogs).

Zadar-guiden!

  • Zadar

    Kroatia byr på en rekke flotte feriedestinasjoner, fra halvøya Istria og badebyen Pula i nord, til kulturarvbyen Dubrovnik i sør....

  • Fly til Zadar

    Zadar Airport har nytt godt av tilførselen av lavprisselskaper som Ryanair og Germanwings, og flyplassen har med disse fått en...

  • Bli kjent med Zadar

    Zadar er en gammel by, og det har vært bosetting her i flere tusen år. Det er funnet spor etter bosettinger som kan dateres 800...

  • Hotell i Zadar

    Zadar er en flott ferieby og et bra utgangspunkt for ferien i Kroatia, men den er en såpass liten by at det naturlig nok ikke...

  • Leiebil fra Zadar

    Veistandarden i Kroatia er bra, men velger du å følge den bratte kystlinja så innebærer dette naturligvis at også veiene stort...

  • Spise i Zadar

    Det er masse deilig mat som venter på deg i Zadar og Kroatia. Hjemmelaget pasta har lange tradisjoner. Og forskjellige områder...

  • Shopping i Zadar

    Zadar er en stor by etter Kroatisk målestokk, så dette er et sted hvor du kan handle det aller meste. Selvsagt kan ikke Zadar...

  • Attraksjoner i Zadar

    Zadar har mange naturlige attraksjoner i form av vakre strender og parker. Og med en fascinerende historie som er influert av...

  • Klima i Zadar

    Det gode klimaet i Kroatia er en vesentlig årsak til at Dalmatia-kysten har blitt en av mest populære feriedestinasjonene i...

  • Sport i Zadar

    Det er mange sportsinteresserte mennesker i Kroatia. Og dette lille landet har fostret mange dyktige idrettsfolk. Mest populært...

  • Zadar Med barn

    Zadar er først og fremst et sommerferiereisemål for de som er på jakt etter avslapping, god mat og ikke minst sol og bad. Det er...