Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Praha

praha slottet

Hvis du er noenlunde frisk og god til beins, er det ikke noe stort problem å få med seg de fleste av Prahas attraksjoner til fots, for sentrumsområdene er forholdsvis kompakte.Hvis du foretrekker en guidet rundtur i buss, er det nok av selskaper som kan hjelpe deg med dette, som for eksempel Prague Top Tour, eller veteranene Prague Experience.  

Dag 1 i Praha

Praha sentrum er som sagt ganske lite og kompakt, så Praha innbyr til byvandring. Stå tidlig opp, spis en solid frokost og ta utgangspunkt i Vaclavska Namesti, paradegaten i Nybyen. I sørenden har du da Nasjonalmuseet, og i nordenden deler den seg i de store handlegatene Nadodni i vest og Na Prikope i øst. Vaclavska Namesti er en bred og moderne bulevard som har vært åsted for mange av de viktigste historiske begivenhetene i Prahas historie.

Her feiret byens innbyggere opprettelsen av Den tsjekkoslovakiske republikken i 1918, og her proklamerte president Havel slutten på både kommunismen og Tsjekkoslovakia.

Rett foran den iøynefallende rytterstatuen av Prahas helgen, Vaclav, finner du en minneplakett over den unge studenten Jan Palach, som i 1969 satte fyr på seg selv her i protest mot Sovjetunionens invasjon.

Hvis du rusler nedover Vaclavska og svinger inn til høyre i Na Prikope, finner du mange varemagasiner og butikkjeder som har det aller meste av merkevarer. Importerte artikler er ikke spesielt mye billigere enn i Norge, men er du heldig, kan du likevel gjøre noen kupp. Na Prikope som betyr ”på vollgraven”, var opprinnelig bygrensen i Gamlebyen. Her finner du også et av byens to voksmuseer, men hvis du ikke er spesielt interessert i tsjekkisk historie, vil du ikke kjenne igjen mange av voksfigurene.

I enden av Na Prikope ligger Republikkens plass (Namesti Republiky). Merk deg beliggenheten hvis du har tenkt å ta en buss til flyplassen når du skal hjem igjen. Plassen domineres av to bygninger: det storslagne konserthuset (Obecni Dum) i jugendstil fra 1908 og det svarte Kruttårnet (også kjent som Powder Tower eller Prasna Brana) fra 1475. Her lå en av bymurens tretten bevoktede porter. Tårnet fikk navnet sitt på 1700-tallet da det ble brukt til oppbevaring av krutt. Fra toppen av det 65 meter høye tårnet får du en strålende utsikt i bytte mot en rimelig inngangsbillett.

Bak Kruttårnet begynner det som gjerne kalles Kongeveien, en del av ruten kongene tok når de skulle krones. Veien fortsetter gjennom Gamlebyen, over Karlsbroen og opp til Slottet. Mesteparten av dette er i dag gågater, og aldeles nydelige gater å rusle rundt i. Husk å løfte blikket fra alle bokhandlere, krystallboder og suvenirbutikker og få med deg husfasadene; de fleste av disse to- treetasjes husene er i barokk eller gotisk stil.

Etter hvert vil du ende opp på det digre Gamlebytorget (Staromestske Namesti), det naturlige møtepunktet i Gamlebyen og et av de vakreste torgene i Europa til tross for horder av turister, guider og suvenirselgere. Hvis klokken nærmer seg en hel time, vil du legge merke til folkemengden som har samlet seg på sørsiden av det gamle Rådhuset for å se på den astronomiske klokken.

Den er fra 1410 og viser ikke bare tiden, men også månens og solens posisjoner. På slaget hel time slår en figur som forestiller døden, på en bjelle og snur et timeglass, og ut kommer alle tolv apostlene som passerer et vindu foran en hane som galer, og klokkene ringer. Ifølge legenden fikk klokkemakeren øynene stukket ut etter at klokken var ferdig, så han ikke skulle kunne lage noe like vakkert andre steder.

Rådhuset i seg selv er kanskje ikke så interessant selv om det er fra ca. 1340. Men ta for all del turen opp i det 60 meter høye tårnet der du har en fantastisk utsikt over Gamlebytorget. De 27 hvite korsene du da ser rett under deg på østsiden, representerer hver av protestantene som ble halshogd på eksakt dette stedet i 1621.

Fra tårnet har du utsikt til den gotiske 1300-talls Tyn-kirken med sine to tårn. Etter mørkets frembrudd, når det er lyst opp fra bakken, ser det for øvrig enda mer dramatisk ut, delvis skjult bak en fireetasjes skolebygning.

Hvis du nå begynner å bli klar for lunsj, er du ikke akkurat på byens rimeligste område, men utsikten er garantert bra! Staromestska Restaurace ligger så sentralt det er mulig å komme på sørøstsiden av torget. Her er det alltid fullt, men maten regnes som svært bra med hovedretter som ikke koster all verden, beliggenheten tatt i betraktning. Eventuelt finner du veien til Staromacek Restaurant i gaten Dlouha 610/4, gaten som går nordøstover fra nordenden av torget.

Etter lunsj kan du fortsette opp Parizska, gaten som går nordvestover fra Jan Hus-statuen på Gamlebytorget. Parizska er etterligning av en aveny i Paris med sine trær og fireetasjes jugendstilbygninger.

Du kommer nå inn i bydelen Josefov, Det jødiske kvartalet. De fleste av de interessante attraksjonene her hører inn under Det jødiske museum og kan bare besøkes mot en billettavgift. Hvis du hadde fortsatt rett frem over broen, ville du kommet til parken Letensky Sady, der en statue av Stalin på fjorten tusen tonn en gang stirret morskt ned på elva. Denne ble fjernet etter kommunismens fall, og er nå et favorittområde for byens unge skatere.

Første stopp i Parizska er Europas eldste aktive synagoge. Den ligger på venstre hånd. Den har det motstridende navnet 'Den gamle nye synagogen' og er fra sent på 1200-tallet. Ved inngangen må hodet tildekkes av en hatt eller lignende. Hvis du herfra svinger til venstre og går til Parizskas parallellgate Maiselova, vil du finne Det jødiske rådhuset på østsiden. Dette er stengt for publikum, men legg merke til rokokkofasaden og klokken på tårnet, der viserne går baklengs.

Vis à vis Rådhuset ligger Den gamle jødiske kirkegården, som var i bruk fra ca. 1400 til 1787. Inngangen er fra sørsiden, i Siroka. Her er over 12 000 gamle gravsteiner, og stemningen er enda mer dyster enn på andre kirkegårder, antakelig på grunn av jødenes lidelse og forfølgelse i gatene rundt deg de siste tusen årene.

Du kommer ut av kirkegården ved Klaus-synagogen fra 1694, som også har en utstilling av jødiske gjenstander, fotografier og annet. Gå for all del innom sidegatene og besøk småbutikkene. Her vil du passere svartkledde rabbier med skjegg og hatt. På enden av Maiselova ligger fødestedet til en av Prahas store sønner, forfatteren Franz Kafka (1883–1924).

Du er nå tilbake på Gamlebytorget og er sikkert klar for å ta turen tilbake til hotellet for å sette fra deg handleposene, ta en dusj og slappe litt av før det er på tide å tenke på middagen. I Praha har de fleste råd til å koste på seg en restaurantopplevelse utenom det vanlige, så hvorfor ikke ta en taxi til restaurant Kornirna (tidligere U Vladare), i gaten Maltezke Namesti 292/10 i Mala Strana. Denne restauranten er blant byens bedre. U Vladare var i sin tid kjent for prominente gjester som Vaclav Havel, Gregory Peck, Gerard Depardieu, Ivan Lendl, Claudia Schiffer og David Copperfield.Dag 2 i Praha

Dagens runde tar utgangspunkt i Gamlebytorget. Herfra følger du Kongeveien gjennom torgets sørvestlige kant, også kalt Lilletorget med sin renessansefontene og vakre bygninger med barokkfasader. Du vil nå komme inn på Karlova. Tsjekkerne har en lang tradisjon med dukketeater, og her finner du Muzeum Loutkarskych Kultur, et museum fylt med hundrevis av marionetter og dukker fra flere århundrer tilbake.

Du vil også passere Ceske Muzeum Vytvarnich Umeni, et museum med moderne kunst. Nordsiden av Karlova domineres av det store Klementinum-komplekset, opprinnelig en jesuittskole anlagt på 1600-tallet og Prahas største bygning etter Slottet. I dag er den en del av Det tsjekkiske nasjonalbiblioteket. Langs Karlova ligger ikke mindre enn tre kirker. På enden av Karlova må du krysse den trafikkerte Krizovnicka, før du har Karlsbroen rett foran deg.

Karlsbroen er over 600 år gammel og var lenge den eneste broen over Vlatava-elven. I dag er det flere andre broer i nærheten, men det er her, på Karlsbroen, de fleste fotgjengere passerer, siden biltrafikk ikke er tillatt. På Karlsbroen finner du kunstnere, tiggere, gateartister og musikere. Broen er dekorert med 30 statuer av helgener, den mest populære og eldste statuen er St. John, laget av Nepomuk, som i 1393 ble kastet fra broen på dette sted og druknet. Det skal bringe lykke å ta på denne, og derfor er St. John på sokkelen skinnende blankt etter tusenvis av henders berøringer daglig.

For en rimelig pengesum kan du også gå opp i forsvarstårnet på gamlebysiden. Her finner du ustillinger av gamle rustninger og våpen. Glem heller ikke å få med deg den strålende utsikten mot Slottet på den andre siden av elven.

Ta så turen til Mala Strana, eller Lillebyen. Dette er en barokk bydel som de fleste turister bare passerer igjennom underveis opp til Slottet. Men det er virkelig verdt å se seg litt nærmere om i sidegatene og på torget her. Malostranske Namesti eller Lillebytorget har vært bydelens midtpunkt siden 900-tallet, men nå domineres bydelen av Rådhuset, turistrestauranter og den vakre 1700-talls St. Nicholas-kirken.

Fortsett opp den bratte bakken, Nerudoca Ulice, oppkalt etter den tsjekkiske dikteren Jan Neruda, som bodde her i mesteparten av sitt liv på 1800-tallet. De lave husene i denne historiske gaten har hovedsakelig renessanse- eller barokkfasader. På toppen av bakken kommer du frem til Hradkanske Namesti, det store torget foran Schwarzenbergpalasset, som huser et militærmuseum, og Sternberkpalasset, som huser Nasjonalgalleriet.

Før du gyver løs på slottsområdet, er du kanskje blitt klar for lunsj? På torget ved starten av Loretanska ligger restauranten Brasileiro U Radnice (Det gamle rådhus), som serverer forholdsvis rimelig mat i middelalderske omgivelser til topp anmeldelser. Eventuelt kan du besøke den rimelige kaffebaren U Zaveseneho Kafè, som ligger like ved i gaten Loretánská 13. Den serverer også småretter.

Praha slott, blant tsjekkere bare kalt hrad, er byens fremste attraksjon. Det har en fascinerende historie som strekker seg tilbake til år 870. Her har alle de tsjekkiske kongene hatt sitt sete, her oppbevares kronjuvelene, og i nyere tid har presidentene hatt sine kontorer her.

Praha slott er ifølge Guinnes Rekordbok verdens største, gamle slott, med et område på ca. 570 x 130 meter, og som rommer flere palasser, katedraler, museer, gallerier, borggårder, tårn og parker. Du kan fritt spasere inn på slottsområdet, men skal du inn på alle attraksjonene, vil en billett koste deg ca. 100 kroner. Her inne kommer du til å bruke resten av ettermiddagen.

I den første borggården foregår et tradisjonsrikt vaktskifte daglig kl. 1200 med fanfarer og seremonielle overrekkelser av flagg. I den andre borggården ligger flere gallerier og utstillinger, i tillegg til et kapell der du finner billettkontor og informasjon om resten av området. I den tredje borggården går du rett på en av Prahas mest imponerende bygninger, den svarte, gotiske St. Vitus-katedralen. Katedralens historie startet i år 925. Hvis været er bra, og du har kondisjon til det, bør du absolutt gå opp 287 trappetrinnene opp til Det store tårnet, der du har en fantastisk utsikt over hele Praha.

Andre attraksjoner som du bør få med deg her, er Det gamle kongelige palass, den idylliske gullsmedgaten Zlata Ulicka, Daliborka-tårnet med sine legender, Lobkovicpalasset med sitt historiske museum og sitt Svarte tårn, Leketøysmuseet og St. George-klosteret fra 975. Vi kan anbefale å ha en guidet omvisning, da mange av bygningene har fascinerende historier bak seg, som gjør utbyttet av besøket så mye større. Det kan ofte hotellene hjelpe til med, eller man kan bestille det selv på internet.

Når du til slutt kommer ut av slottsområdet på østsiden, kan du rusle ned de gamle slottstrappene med sine utallige krystallboder, karikaturtegnere og suvenirbutikker. Du kommer da til bydelen Klarov, der du finner både taxiholdeplass og T-bane som kan bringe deg tilbake til hotellet. Eventuelt kan du spasere over Manesuvbroen mens du betrakter Karlsbroen fra en annen vinkel. På den andre siden av elven ankommer du da Namesti Jana Palacha, til minne om den tidligere nevnte studenten Jan Palach.

Etter å ha forfrisket deg på hotellrommet, er det på tide med middag. På Vaclavska Namesti 837/11 ligger El Gaucho Steak House, en argentinsk restaurant som serverer byens beste biff til argentinsk musikk og høyst akseptable priser. Eller kanskje du vil foretrekke 7 Angels Restaurant i Jilská 451/20 i Gamlebyen, der du også får fisk, fugl eller gulasj i tillegg til både vegetar- og kjøttretter? Restauranten ligger i et enkelt hotell. Stedet har levende sigøynermusikk.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Praha-guiden!

 • Praha

  Praha kalles for Den gylne byen, Byen med de tusen spir og Europas hjerte. Kjært barn har mange navn, og alle Prahas navn er vel...

 • Fly til Praha

  Både Norwegian, SAS og Czech Air flyr direkte fra Oslo til Praha på to timer. I skrivende stund flys det også direkte fra...

 • Bli kjent i Praha

  Praha ligger ganske nøyaktig midt i kontinental-Europa, og har et behagelig klima fra vår til høst. Byen har rundt 1,2 millioner...

 • Turist i Praha

  Hvis du er noenlunde frisk og god til beins, er det ikke noe stort problem å få med seg de fleste av Prahas attraksjoner til...

 • Shopping i Praha

  Det mest populære å kjøpe for turister i Praha er sko og krystall. I Gamlebyen finner du utallige butikker som selger det...

 • Spise i Praha

  Tsjekkerne er ikke akkurat mest kjent for sitt bidrag til verdens haute cuisine. De lokale, tradisjonelle rettene domineres av...

 • Med barn i Praha

  Tsjekkerne er generelt svært barnevennlige og familieorienterte, selv om Praha ikke er spesielt tilrettelagt for barn. Du finner for...

 • Hotell i Praha

  Hotellene i Praha er enten sentrale eller rimelige. Svært sjelden er hotellet både og. Så da blir det opp til hver enkelt å...

 • Praha Leiebil

  Det tsjekkiske veinettet er av god standard, og leiebil er forholdsvis rimelig, spesielt hvis du leier av et av de lokale...

 • Praha Sport

  To idrettsgrener er større enn alle andre i Tsjekkia, nemlig ishockey og fotball. Dette gjelder også for Praha....

 • Attraksjoner i Praha

  Attraksjoner og severdigheter er det mye av i Praha.  Uansett hva du er interessert i, så finner du det i Praha.  Du kan oppleve...

 • Videofilmer fra Praha

  Dronefilm fra Praha Her får du en flott dronefilm som viser deg Praha slik byen er på ekte. Og Praha er virkelig vakker og...

 • Praha Ferielenker

  Praha har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Praha for en ferietur. For...

 • Praha Kart

  Klikk på ikonene på kartet over Praha for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

 • Fakta om Praha

  Praha er kjent som Kafkas by.  Praha er både den største byen og hovedstaden i Tsjekkia. For mange turister er Praha...

 • Klima i Praha

  Praha er en helårsdestinasjon som blir besøkt av turister vinter som sommer. Selv om Prahas gamleby ser flott ut under et lag av...

 • Reiseartikler om Praha

  Gode reiseartikler gir ferien mer mening! Praha er hovedstaden i Tsjekkia og har en lang og fascinerende historie. Her er det...

 • Billetter i Praha

  På denne siden kan du trygt og enkelt bestille billetter til din Praha-reise. Her får du billetter til show, transport,...