Forsidebilde SurfersBeach

Mexico City

Mexico City, eller Ciudad de México som byen egentlig heter, er her i Europa mest kjent for sin enorme størrelse, sin kriminalitet og forurensing. Og de som besøker Mexico bruker som oftest bare Mexico City som en transportetappe underveis til mer turistorienterte byer som Acapulco eller Cancun.

Men det er en viktig historisk by, som bugner over av kulturtilbud, og med en hektisk og vibrerende livsnerve som affekterer alle besøkende. Kontrastene er store, fra flotte katedraler og grønne parker til kummerlig slum, med fargerike markeder foran et bakgrunnsteppe av grå storbyblokker. Her river lukten fra sterkt krydret tacos i nesen mens mariachier i sombreros spiller spansk gitar på gaten.

Mexico City for turister
Mexico City er naturlig nok hovedstaden i Mexico, og ligger på 2200 meters høyde midt i landet. Byen ble opprinnelig grunnlagt av aztecerne i 1325 under navnet Mexico-Tenochtitlan, på en øy i innsjøen Texcoco. Etterhvert som utbyggingen krevde det, ble flere kunstige øyer konstruert. Byen ble totalt ødelagt av de spanske conquistadorene i 1521, og gjenbygd som hovedstaden i den nye spanske kolonien. Mexico ble selvstendig i 1821 etter en elleve år lang frigjøringskrig. Mexico City fikk en stygg knekk i 1985, da et kraftig jordskjelv drepte tusener og gjorde rundt 80000 mennesker hjemløse.

Idag har Mexico City vokst til å bli en av verdens aller største byer, med rundt 8,7 millioner innbyggere innenfor bygrensene, og hele 22 millioner innbyggere hvis vi inkluderer forsteder. Det er Mexicos selvskrevne politiske, kulturelle og økonomiske sentrum, og nye skyskrapere har vokst frem de siste 20 årene. Metrostasjoner, shoppingsentere, kontorbygninger og boligblokker er tilsynelatende konstant under konstruksjon eller utbedring. Fra restauranten på toppen av Latin-Amerikas høyeste bygning har du en utsikt som kan ta pusten fra de mest bortskjemte. Lys så langt øyet kan se.

Byens naturlige hjerte ligger i det historiske sentrum av Mexico City, selv om dette ikke akkurat er det vakreste området. Midtpunktet er et av verdens største bytorg, kalt Zócalo, som er omgitt av flere av landets eldste bygninger. Blant disse er Palacio Nacional fra 1692, hvor Hernan Cortes residens lå. Like ved finner du byens mektige katedral fra 1667, i en pussig kombinasjon av gresk og meksikansk arkitektur. Og som en kontrast finner du Latin-Amerikas høyeste bygning, det 225 meter høye landmerket Torre Mayor ikke langt unna.

Ingen by i verden har flere musèer og gallerier enn Mexico City, og et absolutt must er det Nasjonale Antropologiske Museum, som har en fabelaktig og fascinerende samling av skatter og gjenstander fra tiden før spanjolene annekterte landet. Både Maya og Azteckulturen fra hele landet er svært godt representert. Mange vil også ha interesse av å besøke den surrealistiske kunstneren Frida Kahlos gamle hjem, som nå er omgjort til museum (kalles også Casa Azul – Det Blå Huset). Dette ligger i bydelen Coyoacàn, og er åpent daglig unntatt mandager. Du kan også besøke hjemmet til Fridas elsker Leon Trotsky, hvor han ble myrdet i 1940.

Meksikanere er gale etter tyrefektning, og Mexico City har en av verdens største arenaer for seremoniell slakting av okser. Her kan opptil 70000 jublende mennesker få plass. Hvis du heller Antropologisk Museum i Mexico City er et av verdens beste, og særlig indianeravdelingen er fascinerende. vi se voksne menn kjempe jevnbyrdig mot hverandre, er et besøk på Guillermo Canedo (tidligere Estadio Azteco) et must for fotballinteresserte. Dette er den eneste stadionen i verden som har huset to VM-finaler (i 1970 og igjen i 1986) og har plass til opptil 115000 elleville fanatikere. Den brukes også som konsertarena, og alle fra Queen og U2 til De Tre Tenorer og pave Johannes Paul II har opptrått her. 

Hotellovernatting i Mexico City er svært billig etter norsk målestokk, og det er ikke noe problem å få et dobbeltrom på et sentralt firestjerners hotell for 200 kroner. Du finner flere gode hoteller i byens historiske sentrum, hvor mange av museene og attraksjonene også ligger. Vær oppmerksom på at de aller færreste meksikanere snakker engelsk, vanligvis bare på de bedre hotellene. Så ta et lynkurs i spansk eller ta med en god parlør.

For mer informasjon om Mexico City, besøk byens offisielle turistinformasjonsside.