Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Risotto alla Milanese


Risotto alla Milanese

Risotto alla milanese

Risotto alla Milanese kalles også for Risotto Giallo ("den gule risottoen"). Naturligvis på grunn av fargen fra safran som tilsettes retten.
Photo by Michele Ursino - Risotto Giallo, CC BY-SA 2.0

Wienersnitzel er for oss i Reiseplaneten like mye Cotoletta Milanese, men Milano-retten over alle andre vil allikevel være Risotto Milanese. Hvem skulle tro at ris var en Milanesisk spesialitet? Selv gutta som startet med merkevaren Superbra, og da gjerne kjent som 'Superbra Risotto', tenkte feil. Riktig nok visste de at Italia produserte ris, men som mange andre trodde de først at dette var noe man fant sør i Italia.

Risotto tilhører først og fremst den flate Po-sletta nord i Italia. Vi snakker om regionene (fra øst til vest) Veneto, Lombardia og Piemonte. Men opprinnelig ble ris innført til Sicilia, Middelhavets største øy som ligger rett utenfor sør-spissen av Italia, allerede på 1200-tallet.

Risotto er helst en forrett, og det er derfor den som regel ikke tilsettes kjøtt eller fisk. Forretter på italiensk kalles for primo, og som primo får man gjerne servert supper, pasta eller risotto.

Risotto Milanese er risotto med safran. Og historien bak retten er morsom nok. Vi må tilbake til 1500-tallet, og byggingen av Milanodomen. Den berømte maleren Valerio di Fiandra jobbet med å gi farge til glassvinduene i katedralen, og med seg hadde han assistenten Zafferano. Årsaken til navnet skyldtes at han blandet, ja nettopp, safran i fargene, for å få den gullaktige fargen som ofte ble benyttet i kirker og katedraler.

En dag skal di Fiandra ha sagt til Zafferano at han sikkert kom til å blande safran i maten også. Og det gjorde Zafferano, og det på selveste bryllupet til sin mesters datter. Datoen var for øvrig den 8/9 1574.

Antagelig ment på spøk, blandet Zafferano inn safran i risottoen, og med det ble gul risotto fortært for første gang i Milano. Etter sigende ble bryllupsgjestene først sjokkert over den gule risottoen, men etter hvert satte de alle pris på den gode smaken. Og siden safran-fargen minner om gull, er retten et symbol på vellykkethet og rikdom. Risotto med Safran ble raskt populær i hele Lombardia-regionen, og senere i hele Italia.

Hvordan lage Risotto Milanese

 

Oppskrifter på safran-risottoen alla Milanese dukket først opp i kokebøker tidlig på 1800-tallet, noe som muligens ødelegger sannhetsgestalten i vår historie over. 

Risotto lages av rundkornede ristyper. De vanligste typene er arborio, carnaroli og vialone nano. Ristypen kan minne om vår egen grøtris.

Risotto alla Milanese til 4 personer trenger følgende ingredienser:

  • 2 ½ dl arborio-ris
  • 6-7 dl grønnsaksbuljong
  • 1 hvitløksfedd
  • ½ gul løk
  • 1 dl hvitvin
  • 25 g smør
  • 1 ss olivenolje
  • ½ g safran
  • ½ dl revet parmesanost

Finhakk hvitløk og løk. Varm olivenolje i en kjele og ha i løk og hvitløk til de blir myke. NB! Løken(e) skal ikke brunes. Tilsett så ris og rist den over varme i noen minutter. Hell over vinen og la det hele koke på svak varme to - tre minutter.

Rør så inn ca. 1/7-del av buljongen. Når dette er trukket inn i risen, heller du på en ny 1/7-del, og slik fortsetter du til det (nesten) er tomt. Dette vil ta ca. 20 til 30 minutter. Da har risen myknet, men den har fortsatt kjernen intakt. Rett før risen er klar blander du ut safranen med resten av buljongen og blander dette ut i risen.

Skru av varmen og ha i smør, rør kontinuerlig til det er smeltet. Strø på parmesanen og rør rundt, og du er ferdig. Risotto alla Milanese serveres gjerne i en dyp tallerken, topp eventuelt med svart pepper og en persillekvist. God appetitt!

Beste Risotto alle Milanese i Milano?

Boeucc er kanskje den eldste restauranten i drift i Milano i dag. Boeucc startet i 1696 og er et typisk møtepunkt for familier og forretningsfolk. Menyen på Boeucc representerer det beste av det tradisjonelle i Milano og Risotto alla Milanese (alla Zafferano) er naturligvis på plass.

Adressen til Boeucc er Piazza Belgioioso, som er midt mellom Milanodomen og parken Giardini Pubblici Indro Montanelli, og ikke langt fra motegaten Montenapoleone.  NB! Dette er ikke en billig restaurant. Snarere motsatt. Vil du ha god og rimeligere risotto, så besøk Brera-området i Milano, hvor annenhver restaurant har Risotto alla Milanese på menyen. 

Los Angeles-guiden

  • Los Angeles

    Det første som slår deg med Los Angeles er byens enorme størrelse. Englenes By, eller LA som Los Angeles ofte kalles i...

  • Fly til Los Angeles

    Det finnes flere alternativer når du flyr fra Norge til Los Angeles. Riktig nok er det ikke flust med direkteruter, men du...

  • Bli kjent i Los Angeles

    Los Angeles ble grunnlagt av spanjoler i 1781 under navnet El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de Porciúncula.  Navnet...

  • Turist i Los Angeles

    Hvis du ikke har en bil tilgjengelig, eller ikke har sertifikat, så er det en idè å bli med på en organisert sightseeingtur for å få med...

  • Shopping i Los Angeles

    Vi har sikkert sagt dette om andre byer også, men i Los Angeles får du faktisk kjøpt (nesten...!) alt mellom himmel og jord. I...

  • Spise i Los Angeles

    Det er vanskelig å si hva som er typisk mat fra Los Angeles, for de fleste innbyggerne er fra et annet sted. Med en befolkning...

  • Med barn i Los Angeles

    California er en ypperlig feriedestinasjon for familier, og Los Angeles har mer enn nok av attraksjoner til å gjøre barna...

  • Los Angeles Hotell

    Som verdens underholdningssentrum finnes det naturligvis uendelig mange hoteller i Los Angeles, men de færreste av disse er på...

  • Leiebil i Los Angeles

    For å få et solid inntrykk av Los Angeles, er det faktisk helt nødvendig å ha en bil disponibel. Kollektivtrafikken er godt...

  • Sport i Los Angeles

    Selv om den amerikanske og europeiske kulturen har blitt mer og mer identisk, er det ett område hvor de aldri har fusjonert, og...

  • Attraksjoner i Los Angeles

    Los Angeles er en gigantisk by og byr selvfølgelig på en rekke severdigheter og attraksjoner. Det naturlig nok hverken USA eller...

  • Fakta om Los Angeles

    Los Angeles er den største byen i California og den nest største byen i USA.  Los Angeles har en meget stor andel innbyggere med...

  • Klima i Los Angeles

    Los Angeles har i praksis bare to sesonger. Regntiden som varer fra november til mars, med svale temperaturer; og den varme...

  • Los Angeles Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Los Angeles for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

  • Los Angeles Ferielenker

    Los Angeles har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Los Angeles for en...

  • Videofilmer fra Los Angeles

    Vi har samlet utvalgte filmer og reisevideoer som viser deg den gigantiske storbyen Los Angeles sine mange fasetter. Se film og...

  • Reiseartikler om Los Angeles

    Los Angeles er en multietnisk metropol som aldri slutter å overraske.  Dette er en by som både gir og tar.  Vi i Reiseplaneten gir deg...