Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Warszawa

warszawa slottsplassen

Hvis du er noenlunde frisk og god til beins, er det ikke noe stort problem å få med seg de fleste av Warszawas attraksjoner til fots. For deg som ikke vil spasere finnes imidlertid andre alternativer. I helgene og alle dager i juli og august går det en gammeldags trikkerute , som starter og ender på Plac Starynkiewicza. Avgang hvert 50. minutt fra kl. 1100, pris kun noen få kroner.



Du har også en guidet halvtimestur i åpne minibusser som går fra Slottsplassen, som fokuserer på Gamlebyens historie og bygninger. Prisen er ca 50 kroner. Eller du kan ta et elvecruise på Vistula. Fra mai til slutten av september går det båter hvert 90. minutt fra brygga ved Slasko-Dabrowski-broen, like nedenfor Slottet. Første tur 0930. Prisen er 35 kroner for voksne, halv pris for barn opp til 14 år.

Hvis du vil gå, men ikke orker hele veien, så vit at Warszawa har et godt utbygd kollektivsystem. Du kjøper billett på forhånd i en kiosk eller bod hvor det oftest står et skilt med påskriften "Bilety", som du stempler når du går ombord, uansett om det er buss, trikk eller t-bane. En enkeltbillett koster fem kroner, og et 24-timers pass rundt 15 kroner.

Dag 1 i Warszawa

Vi starter dagen på stedet hvor byen Warszawa ble grunnlagt, ved Det kongelige slott sør i Gamlebyen. Slottet er fra 1300-tallet, og hadde sin storhetstid på 1600-tallet, da det var hjem for Polens konger og ble regnet som et av de flotteste palassene i Europa. I 1945 ble det sprengt med dynamitt og ødelagt etter Hitlers ordre.

Slottet ble møysommelig rekonstruert i perioden 1971-84, og har nå det barokke utseende det hadde før krigen. Du kan se hoffsalene, de kongelige residensene og parlamentshallen, og besøke kunstgallerier og utstillinger. Regn med en times tid på å fullføre runden, avhengig av hvilken rute du velger.

På slottsplassen utenfor ruver en mørk majestetisk figur fra toppen av en 22 meter høy granittsøyle. Statuen fra 1644 av kong Zygmunt III Vasa ble, som alt annet i Warszawa, ødelagt i 1945 og reparert noen år senere. Den opprinnelige søylen befinner seg noen meter unna, bak slottet. Kong Zygmunt var forøvrig egentlig svensk og het Sigmund. Her starter gaten som på folkemunne kalles Den kongelige veien, og som strekker seg fire kilometer mellom de to kongelige residensene i Warszawa.

Den første strekningen er gaten Krakowskie Przedmiescie, en bred og flott paradegate hvor du finner flere av byens viktigste bygninger. På din venstre hånd når du går nedover, ser du først den gotiske St. Anna-kirken fra 1454. Kirken ble brent ned under svenskenes invasjon (ja, høres ikke det absurd ut?), men gjenreist i 1664 med det barokke klokketårnet som gir deg en flott utsikt over Slottet og Gamlebyen. Inngang kunnoen få kroner. 

På sørenden av en liten park står monumentet over den polske 1800-talls dikteren Adam Mickiewicz. Han er antagelig viktigere i polsk litteraturhistorie enn Ibsen er i norsk, og alle polakker fra barnehagealder og opp kan fortelle deg alt om han. Det opprinnelige monumentet ble ødelagt av nazistene i 1944, og dagens utgave ble avduket i 1950.

Videre nedover, og fortsatt på venstre hånd, finner du Radziwill-palasset fra 1644, som siden 1994 har fungert som residens for Polens president. I dette bygget ble Warszawapakten undertegnet i 1955. Statuen foran palasset forestiller prins Jozef Poniatowski på hest. Også denne statuen ble ødelagt under krigen og er gjenreiset som en gave fra Københavns innbyggere.

Fortsetter du sørover kommer du til en statue av en herre med stor og spiss hatt, kardinal Wyszinski. Rett bak statuen er det gamle St. Josefsklosteret. Nedenfor klosteret ligger Warszawas universitet, grunnlagt i 1816. På den andre siden av gaten ligger Czapski-palasset, hvor Fakultetet for grafisk kunst og malekunst holder til. Chopins familie bodde i en av bygningens fløyer.

Neste stopp er Det hellige korsets kirke (Kosciol sw. Krzyza) på høyre hånd. Denne kirken er et selvsagt stoppested for alle som liker Frederic Chopin. Her oppbevares etter Chopins eget ønske, hans hjerte i en urne. Kirken har sin historie tilbake til 1400-tallet. Under svenskenes invasjon på 1650-tallet ble også denne kirken ødelagt. Den ble gjenreist, men ødelagt på nytt av nazistene i 1945. Nå er den atter gjenreist, og en fryd å se på.

Like ved kirken på Krakowskie Przedmiescie sitter en ettertenksom Nicolaus Copernicus på sitt podium. Denne nesten 3 meter høye statuen av den berømte astronomen som fastslo at jorden går rundt solen, og ikke omvendt, ble avduket i 1830. Nazistene forsøkte selvsagt å ødelegge denne statuen, men den ble underlig nok funnet på en søppelfylling i vestre Polen etter krigen, og plassert på sin rettmessige plass etter litt reparasjoner. Bygningen bak er Staszic-palasset som huser biblioteket og det polske vitenskapsakademiet.

Du er nå like ved gaten Nowy Swiat, som i århundrer har vært en av Warszawas livligste og hyggeligste med sine mange cafeer og butikker. Det er kanskje unødvendig å si at den ble fullstendig rasert under 2.verdenskrig og gjenbygd i årene etterpå? Hvis du tar en avstikker inn til venstre i Ordynacka, vil du komme til Frederic Chopin Musikkakademi, som utdanner musikere og hvor det arrangeres konserter på onsdager.

Etter lunsj foreslår vi at du fortsetter videre sørover, til Tre Kors-torget (Plac Trzech Krzyzy) og gaten Ujazdowskie, som er en av de mest elegante i Warszawa. Her ligger flere ambassader, historiske bygninger, flotte villaer, regjeringsbygg og luksushoteller. På torget ligger Alexanderkirken fra ca 1820, med statuen av martyren John fra Nepomuk, som er en viktig katolsk helgen i øst-Europa. En statue av John Fra Neponuk står forøvrig også på Karlsbroen i Praha, broen hvor han ble drept i 1393.

Avslutt dagen på det fantastiske Lazienki-komplekset, en stor slottspark på rundt 80 hektar som startet som jaktområde for kongene på 1600-tallet. Her kunne du lett brukt hele dagen på å se på monumenter, palasser  og templer. Inne i selve slottet kan du se utallige kunstverk og antikviteter. Her er Warszawas berømte Chopinmonument, og Palasset Belvedere fra 1660 som var presidentbolig for Lech Walesa. Det er nå museum for nasjonalhelten og landsfaderen Jozef Pilsudski.



Dag 2 i Warszawa

Dag 2 starter også foran det kongelige slottet, men tar for seg det historiske området nord for Slottet, Warszawas nydelige Gamleby. Det tok mange år å få restaurert området etter ødeleggelsene fra 2. verdenskrig. I dag er Gamlebyen på UNESCOs Verdensarvliste og en sann fryd å rusle rundt i. Det er nesten ikke til å tro at de fleste bygningene her er mindre enn 50 år gamle, for alt ser ut som det gjorde på 1700-tallet.

Fra Slottet går du nordvestover til den trange gaten Swietojanska.  På høyre hånd har du Warszawas eldste kirke, den snart 700 år gamle Johannes-katedralen. I krypten hviler flere av Mazovias hertuger, Warszawas erkebiskoper og kardinaler og polske Nobelprisvinnere. I enden av Swietojanska kommer du ut på det sørlige hjørnet av det som utvilsomt er Warszawas hjerte, Gamlebytorget.

Siden 1300-tallet har Gamlebytorget blitt brukt til alt fra heksebrenninger og ridderturneringer til festivaler og markeder. Husene som flankerer torget ser ut som de gjorde på 1600-tallet, men Rådhuset som lå midt på er revet og erstattet med en fontene fra 1855 med statue av Warszawas symbol og beskytter, en havfrue med sverd og skjold. Her er det mange restauranter og cafeer med uteservering på terrassene i sommerhalvåret, og dette er et naturlig samlingssted for alle turister og Warszawas gateartister. Sett deg ned med en kaffe eller øl og nyt atmosfæren.

På nordsiden av torget ligger Warszawa Historiske Museum, som absolutt kan anbefales. Øst for torget ligger en utsiktsterrasse med flott panorama mot elven Vistula og Warszawas østre bydeler. Terrassen ligger utenfor den engelske John Bull Pub, som kanskje også frister til en pause? 

warszawa barbican 1

Når du fortsetter opp ul Nowomiejska fra Gamlebytorget, kommer du til Barbican [se bildet over]. Denne majestetiske byporten og festningen i rød stein ble bygget av den italienske arkitekten Giovanni Battista i 1548. Festningsverkene strakk seg fra Vistula-elven og rundt Gamlebyen, og utgjorde grensene til Nybyen, hvor arbeiderklassene bodde ubeskyttet. Barbican ble delvis revet på 1800-tallet, men rekonstruert i 1953-54. I dag er det en naturlig gjennomfartsåre for fotgjengere, og et sted hvor lokale kunstnere stiller ut sine verker og byens ungdommer samler seg.

Du kan spasere ovenpå bymurene i begge retninger. Gå til venstre, og du vil etter et par hundre meter komme til et minnesmerke over alle barna som mistet livet under Warszawaopprøret i 1944. Fortsett vestover i den lille gaten Kilinskiego, og så ned Dluga til venstre. Her vil du ikke kunne unngå å legge merke til det store dramatiske monumentet til minne om Warszawaopprøret, som raste i to måneder i 1944. Rundt 200000 polakker ble drept i et siste desperat motangrep på de tungt bevæpnede nazistene, mens russiske styrker satt et par kilometer unna på den andre siden av Vistula og ventet.

Videre vest ligger Muranow, den jødiske ghettoen under 2.verdenskrig.  Muranow ble som kjent fullstendig jevnet med jorden, og det er ikke så veldig mye å se her med unntak av minnesmerker og monumenter. Gå opp Dluga igjen til du kommer til hovedgaten Freta.

I Freta 16 lå vitenskapskvinnen Marie Curies hjem, nå et biografisk museum. Inngangspenger, men det er billig. Marie Curie var egentlig polsk, oppvokst i Warszawa og het Maria Sklodowska. Hun oppdaget radium og polonium, som hun oppkalte etter sitt hjemland. Like overfor museet er det pittoreske Nybytorget. Den barokke St. Kazimierz-kirken på østsiden ble omgjort til sykehus under krigen, og over tusen mennesker døde her da kirken ble bombet i 1944. Men Nybyen er, tross sin dystre historie, et trivelig og vakkert område å rusle rundt i, med nok av lunsjalternativer.

Etter lunsj foreslår vi at du går ned til Slottsplassen igjen, og tar buss 100 eller 180 til Sadyba. Her ligger Katyn-muséet i Powsinska 13, som tar tar for seg russernes massakre på over 20000 polske offiserer, intellektuelle og lederskikkelser. Gratis adgang. Svært interessant, men høres det for dystert ut så fortsetter du istedet helt til Wilanowski-palasset, en kongelig sommerresidens fra 1600-tallet. Her kan du ta en guidet tur i slottet, spasere i de 43 hektar store hagene og parkene, eller du kan ta en avslappende rotur på den idylliske innsjøen.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Liverpool-guiden!

  • Liverpool

    Siden utgangspunktet som en liten fiskerlandsby for over 800 år siden, har Liverpool hatt sine oppturer og nedturer. Byen som de...

  • Fly til Liverpool

    Det finnes en rekke alternative flyruter for en weekend i Liverpool.  Du kan fly direkte til Liverpools egen flyplass, eller...

  • Bli kjent med Liverpool

    Liverpool er en havneby med nærmere 450 000 innbyggere i det nordvestlige England, et par mil fra den nordlige grensen mot...

  • Turist i Liverpool

    Liverpool sentrum er forholdsvis kompakt, og det aller meste av severdigheter og attraksjoner ligger innenfor gangavstand fra...

  • Shopping i Liverpool

    Suvenirene som den gjennomsnittlige Liverpool-turisten kommer hjem med, er gjerne Beatles-musematte, fotballtrøye, John...

  • Spise i Liverpool

    England er vel kanskje ikke først og fremst kjent for sine bidrag til det internasjonale haute cuisine. De mest kjente engelske...

  • Liverpool med barn

    Det finnes flere alternativer for å begeistre de yngste i eller rundt Liverpool. En fotballkamp på Anfield Roadkunne sikkert...

  • Hotell i Liverpool

    Liverpool er blitt atskillig dyrere de siste årene, og jo mer sentralt du bor, jo dyrere er det. Bestiller du tidlig, er det...

  • Leiebil i Liverpool

    Alle de store bilutleieselskapene har kontorer både på John Lennon Airport og i sentrum av Liverpool. Prisene er gode...

  • Sport i Liverpool

    I Liverpool er det absolutt ingen konkurranse når det gjelder sport. Fotball er religion i England, og intet lag har vunnet den...

  • Attraksjoner i Liverpool

    Ønsker du oversiktskart over Liverpool med alle attraksjonene? Klikk her for Kart Liverpool! Anglican Cathedral Denne enorme...

  • Liverpool Videofilmer

    Liverpool Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Liverpoolfor deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å reise,...

  • Liverpool Ferielenker

    Liverpool har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Liverpool for en ferietur....

  • Liverpool Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Liverpool for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut...

  • Fakta om Liverpool

    Liverpool er Englands tredje største by når det gjelder innbyggertall.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});...

  • Vær og klima i Liverpool

    Liverpool og England har, som resten av nord-Europa, fire klart definerte og ulike årstider. Vintermånedene er kalde og mørke,...

  • Liverpool Parlør

    De aller fleste nordmenn klarer seg godt med sine engelsk-kunnskaper, men ofte er det noen ord man ikke husker. Kanskje gjelder...

  • Liverpool Reiseartikler

    Liverpool og i fotsporene til Beatles Kan du tenke deg noe mer nostalgisk og herlig enn å ta en dag i Liverpool i fotsporene til the...

  • Billetter i Liverpool

    På denne siden kan du trygt og enkelt bestille billetter til din Liverpool-reise. Her får du billetter til Fotball, show,...