Forsidebilde SurfersBeach

Kairo Turist

Dag 1 i Kairo

Hvis du bare har et par dager tilgjengelig i Kairo, må du tidlig opp for å få mest mulig ut av byen. Hvis du klarer å få spist frokost og kommet deg til Giza til senest kl. 0800, er sjansen til stede for at du skal få betraktet Kairos største attraksjon, pyramidene, i ro og mak før kaoset begynner. En taxi fra sentrum til Giza bør ikke koste deg mer enn rundt 20 kroner, alternativt går det busser for 50 øre, men dette tar en halvtimes tid i smekkfulle kjøretøyer. Taxisjåføren vil muligens foreslå en kopp kaffe hos en fetter som han bare må stoppe to minutter hos, og denne fetteren vil mest sannsynlig tilby deg å se pyramidene fra kamelryggen for et par hundre kroner.

Hvis du takker nei og blir satt av utenfor hovedporten inn til pyramidene, koster inngangsbilletten rundt 50 kroner, dobbelt så mye hvis du ønsker å gå inn i Keopspyramiden. Bare de 300 første hver dag får dette tilbudet, og selv om det kanskje ikke er så veldig mye å se inne i pyramiden, er det definitivt en opplevelse å ta med seg. Når får du neste gang muligheten til å åle deg rundt i en 4600 år gammel bygning? Denne pyramiden, som er det siste av verdens syv underverker, var opprinnelig 145 meter høy. Den var verdens høyeste bygning i 43 århundrer og ble overgått først på 1800-tallet.

Like nedenfor Keopspyramiden står Cheprenpyramiden, som mange tar feil av, fordi Cheprenpyramiden ser størst ut. Men den er bygd på høyereliggende terreng, og er ”bare” 136 meter høy. Også her kan du gå inn mot en ekstra billett til ca 25 kroner, og gå ned de klaustrofobisk trange gangene til Cheprens gravkammer, der hans sarkofag fortsatt står. Den tredje og minst besøkte pyramiden heter Mycerinus. Mycerinus er 62 meter høy og ligger bortenfor Chepren. Du må betale 25 kroner i inngangspenger her også, men til gjengjeld kan du kanskje få opplevelsen for deg selv hvis du er tidlig ute.

Nedenfor dette platået ligger den sagnomsuste sfinksen, den 55 meter lange statuen av en liggende løve med menneskehode. Hver kveld er sfinksen fortelleren i et eget lys- og lasershow om pyramidenes historie, mens pyramidene selv lyses opp av flakkende fargede lys. Svært visuelt og underholdende, selv om det er litt merkelig å se et av verdens eldste byggverk brukt i en slik forestilling.

Det kan være vanskelig å fordøye inntrykket av disse utrolige bygningene, da du må regne med å ustanselig bli forstyrret av selgere som tilbyr deg drikke, solkrem, film og suvenirer. En morsom måte å unngå disse selgerne på kan være å takke ja til en av heste- eller kamelutleierne, og ri bort til en av sanddynene noen hundre meter vekk. Her har du en fabelaktig panoramautsikt over hele platået. Dette koster normalt ikke mer enn rundt 20 kroner per time, men avtal helt klart hva du skal, og hvor lenge du betaler for. Hvis du ikke gjør dette, vil du helt sikkert bli avkrevd ekstrapris ved avlevering. Det finnes staller som har faste priser ved begge inngangene.

Etter pyramidebesøket kan du spasere ned til det flotte Mena House Hotel, som ligger ved siden av hovedinngangen. Sett deg i baren ved bassenget og bestill en velfortjent iskald forfriskning. Mena House Hotel tilbyr flotte omgivelser med velduftende jasminhager og pyramidene som bakgrunn. Hvis tiden er moden for lunsj, har hotellet også flere restauranter, fra à la carte til snacks. Prisene er ganske høye til Kairo å være, men de fleste skandinaver vil knapt reagere, spesielt hvis de nettopp har ankommet landet.

Nå er du er klar for å gi deg i kast med den mest summende, gammeldagse og støyende delen av Kairo. Ta en taxi og be sjåføren sette deg av på eller i nærheten av torget Midan Hussein. Dette er i hjertet av det islamske Kairo, og utgangspunktet for å utforske den berømte basaren Khan al-Khalili. Før du løper inn i basargatene, ta deg tid til al-Azhar-moskeen på sørsiden av torget. Den er en av Kairos eldste moskeer (970 e.Kr.), og regnes også som verdens eldste universitet, selv om studentene nå hovedsakelig undervises i filialer spredt utover hele Egypt. På nordsiden av torget ligger en av islams helligste moskeer i Kairo, Sayyidna al-Hussein, og her slipper bare muslimer inn.

Khan al-Khalili er kvartalene vest for Midan Hussein-torget, med den brede gågaten Muski i sør og den smalere Sikket al-Badestan i nord. I begge gatene går du i konstant trengsel og kø, mens butikkinnehaverne slåss om din oppmerksomhet og prøver å lokke deg inn i akkurat sin bod. De fleste varegruppene ligger samlet i samme område, for eksempel finner du nesten alle gull-, sølv- og kobberbutikkene i nordvest, alle antikvitetsbutikkene i nord, og krydder og urter i sørvest.

Har du tid og mulighet, unn deg en pause over en kopp kruttsterk kaffe på Fishawi, byens mest berømte tehus som har holdt åpent 24 timer i døgnet, 365 dager i året siden 1773. Men ikke forvent deg noe annet enn flytende servering, mat kan du eventuelt kjøpe utenfor og ta med inn.

Noen hundre meter sør for basarene kan du fra lang avstand se to høye minareter. Dette er tårnene på Bab Zuweyla, den sørlige porten ved den gamle bymuren til det islamske Kairo, og den har en grusom middelalderhistorie med henrettelser og hoder på staker på plassen foran. Men i dag har du en av byens flotteste utsikter fra tårnene, og på en klar dag kan du se helt til pyramidene i Giza.

Kairo er for øvrig en trygg by å rusle rundt i. Ran og overfall skjer nesten aldri, men til gjengjeld er det mye mas fra selgere, taxisjåfører og tiggere. Lommetyver finnes det dessuten overalt, selv om den vanlige egypter er svært ærlig. Å prøve å lure deg med å kreve overpris for enhver vare derimot, er bare en del av kulturen. Man har lov å prøve seg, og godtar du prisen, er det jo greit!

Nå har du sikkert lyst til å komme deg tilbake til hotellrommet for å få hvilt trommehinnene og få dusjet støv og svette av kroppen. Og så er det på tide å begynne å tenke på middagen. Hvorfor ikke kombinere måltidet med en sightseeingtur på Kairos pulsåre, Nilen? Det finnes flere båter som tilbyr totimers middagscruise som inkluderer buffé, magedans og levende musikk. Drikke må vanligvis betales utenom. Prisen ligger normalt på rundt 75 kroner. Nile Peking har kinesisk mat, og båten sies å være fartøyet Agatha Christie baserte sin roman "Døden På Nilen" på. Denne båten går fra Kornish el-Nile Street, og kan reserveres på tlf 02/51 70 839. Eventuelt har du Nile Maxim, en elegant elvebåt som går fra Marriotthotellet på Zamalek, eller Scarabee, den eldste og minste, men kanskje mest elegante båten, som går fra Shepherd Hotel i Garden City. Telefon 02/3543199.  Uansett hvilken båt du velger, er det en god idé å forhåndsbestille plass.

Dag 2 i Kairo


Etter en sen natt og en solid frokost starter vi neste dag kl. 0900 når Det egyptiske museum åpner sine dører. Du må ut med totalt 130 kroner hvis du vil ha med deg et kamera inn (og det vil du!), og også ha tilgang til mumieavdelingen. Dette museet ble grunnlagt i 1835, og har i skrivende stund over 120 000 gjenstander på utstilling. Dette betyr at selv om du bare bruker 5 sekunder på hver gjenstand, vil du bruke over 66 timer på å se alt. Kaffepause er ikke inkludert.

De fleste turistene strømmer rett til de mest berømte utstillingene som Tut-ankh-Amon og mumiene, men hvis du er historisk interessert, er det aller meste her inne svært interessant. Det kan være en idé å leie en offisiell guide til å gå sammen med deg. Guidene kan leies i inngangspartiet for ca 50 kroner per time. Her finner du også en kafeteria der du kan spise lunsj.

Hvis det ikke er blitt for sent før du forlater museet, kan du ta en taxi til festningen som i syv hundre år var Kairos maktsentrum, Citadellet. Inne på området finner du flere moskeer, museer og palasser med en fascinerende og blodig historie bak seg. Igjen kan det anbefales å hyre en kunnskapsrik og offisiell guide til å vise deg rundt i dette 830 år gamle forsvarsverket, der du fra terrassene har en strålende utsikt over hele byen.

400 meter lenger nordvest ligger en av Kairos mest karakteristiske moskeer, den såkalte Blå Moské, eller Aqsunqur-moskeen som den egentlig heter. Utsiden av denne 660 år gamle moskeen er dekorert med blå marmorfliser. Det koster ca 7 kroner i inngangspenger, men da kan du også klatre opp i minareten, som gir deg en flott utsikt mot citadellet.

Etter en tur tilbake på hotellet foreslår vi en tur til Midan Orabi, der du finner Alfy Bey, en god, men enkel og rimelig egyptisk restaurant som har ligget her siden 1938. De har ikke alkoholservering, så hvis du ønsker å avslutte dagen med en øl eller et glass vin, men ikke har lyst å dra tilbake til hotellet riktig ennå, foreslår vi Pub 28 på Zamalek. Kontrasten fra Kairo sentrum er forbløffende, det er som å spasere inn i en sval engelsk pub med vestlig musikk, dartskiver og importert øl på kran. Her har mange av byens vestlige ambassadepersonale møttes i årevis. Eventuelt kan du finne deg et ekte egyptisk kaffehus og sette deg ned på putene på gulvet, få servert en kopp kruttsterk te på det 30 centimeter høye bordet, og patte på en vannpipe fylt med tobakk med eplesmak.

Kairo-guiden!

 • Kairo

  Få byer i verden er så todelt som Kairo, der moderne stål-og-glassbygninger står side om side med falleferdige leiegårder som...

 • Kairo Fly

  I skrivende stund er det ingen flyselskaper som flyr direkte fra Norge til Kairo, men de fleste store europeiske selskapene flyr dit...

 • Kairo Bli kjent

  Hvis du er på utkikk etter et hyggelig reisemål for en avslappende langhelg, og tenker at Kairo er en gammel by med masser av...

 • Kairo Turist

  Dag 1 i Kairo Hvis du bare har et par dager tilgjengelig i Kairo, må du tidlig opp for å få mest mulig ut av byen. Hvis du...

 • Kairo Spise

  I Kairo finner du både billige lokale kafeer og kjøkkenvogner som serverer egyptisk mat på gater og markeder, asiatiske...

 • Kairo Shopping

  Det finnes nok av supermarkeder og kjøpesentre i Kairo der du kan få kjøpt det meste av det samme som du finner i europeiske...

 • Kairo Med barn

  Kairo er kanskje ikke det ideelle stedet å ta med seg de aller minste barna til, men for de litt eldre, eventyrlystne og...

 • Kairo Hotell

  Siden Kairo er en millionby som aldri faller til ro, vil vi anbefale et hotell som ikke ligger i nærheten av de største...

 • Sport i Kairo

  Folk i Egypt er glødende sportsinteressert. Ballsporter er spesielt populært, da spesielt fotball, men også basketball, squash...

 • Kairo Leiebil

  Leie bil i Kairo? Glem det! Ikke vurder det engang! Trafikken i Kairo er en endeløs flodbølge av biler som fosser fremover uten...

 • Kairo Attraksjoner

  Ønsker du oversiktskart over Kairo med alle attraksjonene? Klikk her for Kart Kairo! Pyramidene i Giza Ingen forlater Kairo uten...

 • Kairo Videofilmer

  Kairo / Egypt Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Kairofor deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å...

 • Kairo Ferielenker

  Kairo har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Kairo for en ferietur. For...

 • Kairo Kart

  Klikk på ikonene på kartet over Kairo for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

 • Fakta om Kairo

  Enorme Kairo er hovedstad og største by i Egypt. Kairo byr på en rekke attraksjoner, også utover det obligatoriske besøket til...

 • Klima i Kairo

  Kairo har i praksis ikke årstider. Det vil si, halve året, mai til oktober, er varmere enn resten, men det er alltid Varmt....