Forsidebilde SurfersBeach

Jaipur

jaipur hawa mahal

Jaipur er det tredje hjørnet i Indias såkalte Gyldne Triangel, som kompletteres av New Delhi og Agra. Jaipur, med tilnavnet Den Rosa Byen, har rundt to millioner innbyggere. Jaipur frister med mange fascinerende attraksjoner og vil for turister oppleves som mer autentisk indisk enn den mer britiskinfluerte metropolen New Delhi.Photo: "Hawa Mahal, Jaipur India" by Joshua Doubek - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Jaipur for turister
Jaipur som er hovedstaden i delstaten Rajastan, fikk tilnavnet Den rosa byen etter Prins Alberts på besøk i 1883, hvor hele byen ble befalt malt i gjestfrihetens farge, ifølge rajput-kulturen. Fortsatt får husene i den gamle bydelen et strøk rosa maling i ny og ne.

Innenfor Jaipurs bymurer finner vi den opprinnelige gamlebyen, grunnlagt av kongen Jai Singh, rundt år 1727. Byen er bygget opp med rette gater i nøye anlagte kvartaler, og er lettere å finne frem i enn mange andre indiske byer, hvor gatene ofte strekker seg som eiker i et hjul sentrert rundt en citadell.

Jaipur har blitt en av Indias mest besøkte byer, og svært mange av innbyggerne lever av turisme. Av den grunn er byen også litt dyrere enn resten av India, men likevel ekstremt billig etter europeisk målestokk. Den intense oppmerksomheten du vil få fra ustoppelige rickshawsjafører, selgere og tiggere kan utvilsomt virke stressende og irriterende på mange. Et reisetips er å unngå øyekontakt. Da vil du slippe det verste maset.

De fleste attraksjonene ligger i gamlebyen. Her finner du Jantar Mantar, Jai Singhs astronomiske observatorium med svære sinnrike måleapparater som ved første øyekast ligner mer på lekeapparater i en barnehage. Like ved er inngangen til Jaipurs viktigste bydel, City Palace. Foruten kongenes residenser finner du her også et museum med våpen, kunst og de gamle mogulherskernes klær.

Få også med deg solnedgangen over Jaipur fra toppen av Tigerfortet (Nahargarh Fort) som ruver over byen. Fra uterestauranten ytterst på fjellkanten har du en fantastisk panoramautsikt over hele byen.

Når du går rundt i Jaipurs gater vil du kjenne lukter av eksotiske krydder, søppel og eksos. Og du vil garantert støte på en rekke frittgående dyr. Indias mange og hellige kyr går og gresser overalt mens de forårsaker trafikkork. Du vil også støte på geiter, apekatter, elefanter, kameler, høns og hunder.

Jaipur har overnattingstilbud i de fleste prisklasser, fra en seng i et enkelt gjestehus for noen tiere, til et rom med bad og aircondition på godt firestjerners hotell fra rundt 200 kroner. Vi kan definitivt anbefale det (etter indisk standard) svært rene, grønne og økologiske hotellet Diggi Palace like sør for gamlebyen.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Jaipur-guiden!

  • Jaipur

    Jaipur er det tredje hjørnet i Indias såkalte Gyldne Triangel, som kompletteres av New Delhi og Agra. Jaipur, med tilnavnet Den Rosa...

  • Fly til Jaipur

    Det finnes ingen direktefly fra Europa til Jaipur. Fra Norge må du fly via en europeisk flyplass og videre til New Delhi. Regn...

  • Klima i Jaipur

    Det er varmt i India. Det gjelder også i Jaipur. Som ellers er det også monsun-tid (regntid) og det er først og fremst månedene...