Forsidebilde SurfersBeach

PDF-Reiseguide Siena fra Reiseplaneten

Reis med mat - Fransk løksuppe


Fransk løksuppe

Fransk løksuppe

Løksuppen, eller soup l ‘oignon som de fastboende i Frankrike sier, er av mange betraktet som en nasjonalskatt. Løksuppe har vært populært siden romertiden, og den moderne versjonen vi spiser i dag ble del av menyen i Paris allerede på 1800-tallet.

Løksuppen kan brukes som forrett, men er fyldig nok til å fungere som hovedrett. Den er laget på løk og kjøttktaft og ofte gratinert med kruttonger og ost på toppen. Det er også vanlig å bruke vin eller cherry i suppen for å få frem smaken i kraften.


Photo by Vodesnet - Own work, CC BY-SA 3.0


Hvordan ble Løksuppen til?

Det er to teorier som forklarer hvordan Løksuppe oppsto. Begge innvolverer Kong Louis XV, en konge som av ettertiden har blitt bektraktet som den svakeste og minst effektive monarken i sitt dynasti. Etter sigende skal han ha vært langt mer opptatt av å dyrke egne hobbyer, fremfor andre plikter. En av disse hobbyen var jakt, og det er nettopp herfra den første av teoriene stammer fra.

Kongen var på hjortejakt med hoffet, og når de kom tilbake til hytten var det "slunkent" i spisskammerset. Sammen med sin tante lette han frem alt som fantes, og det var intet annet enn løk, smør og champagne. De slengte alt i kjelen, rørte om og serverte, og slik skapte de en ny fantastisk rett.

I den alternative legenden var Kong Louis XV kun indirekte involvert. Hertugen av Lorraine var på vei til slottet Versailles for å besøke sin datter Dronning Marie, som for øvrig var gift med kongen. På veien til slottet overnattet han på et hotell og der fikk han servert en suppe som var så velsmakende at han bestemte seg for å ta med suppen til hoffet for å overrake sin datter og svigersønn.

Suppen ble snart populær ved slottet, først og fremt på grunn av den gode smaken, men også fordi den dempet lukten av gårsdagens alkohol. Den fikk derfor kallenavnet «the soup of the drunkards».

Den dag i dag blir løksuppen brukt som hjelp mot bakrus av franskmenn. Hertugen ga ut en kokebok hvor suppen var en av retten, den ble der dedikert til de kongelige og fikk navnet «The onion soup a`la Stainlas.

Oppskrift på Frank løksuppe

 

  • 100 gram bacon
  • 3 store løk i tynne skiver (gule, men du kan også blande/bruke det du har)
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ts sukker
  • I ss hvetemel
  • 1 ts timian
  • 1.5 dl hvitvin
  • 1 liter kyllingkraft (eller annen kraft)
  • 1 laubærblad
  • Pepper
  • Soyasas
  • Brød
  • Ost, gjerne cheddar

Stek bacon til det blir gyllent. Tilsett løken med litt smør og ha i sukkeret. Brun på svak varme i ca 15 minutter. Kok inn hvitvinen. Strø melet over løken og rør. Tilsett så kraften samman med laubærblad og timian. Kok ca. 30 i minutter. Ta ut laubærbladet og smak til med soyasaus og pepper.

Ha suppen i ildfast form, stø over brød (enten som skiver eller i biter) og revet ost. Suppen skal nå gratineres ca 5 minutter på grillelementet i stekeovnen.

Hvordan servere og spise fransk løksuppe?

soupe a loignon

Photo: French Onion Soup - by Ludovic Péron - Wikimedia Commons

Suppen kan serves i en suppebolle eller i posjonsskåler, pass på at de tåler å stå i ovnen om du skal gratinere suppen. Hvordan spiser man egentlig løksuppe slik som franskmenn? Tvinn en liten mengde av osten på skjeen til du har en liten klump. Skjær deretter strengen pent av ved å presse kanten av skjeen mot suppebollen.

Skal du til Paris så vit at restauranten Flottes i gaten 2 Rue Cambon (som ligger i 1. arrondissement) kanskje har den beste løksuppen du kan få. Alternativt besøker du Le Suffren i gaten 84 Avenue de Suffren (like ved Eiffeltårnet). Her har de også herlig løksuppe.  

Siena-guiden!

  • Siena

    Siena er en by mange har besøkt, men enda flere drømmer om å besøke. Og det er ikke så rart for Siena er selve perlen i Toscana...

  • Fly til Siena

    Det sies jo at alle veier fører til Rom, men det utsagnet gjelder sannelig for Siena også.  Den nærmeste flyplassen er i Firenze,...

  • Bli kjent med Siena

    Siena har sine beliggenhet i de Toscanske åser og sies å ha sin opprinnelse fra den etruiske stammen Saina. Som så mange andre...

  • Turist i Siena

    Som turist i Siena er det mye å besøke, se og oppleve. Men byen er ikke større enn at et lengre opphold bør krydres med...

  • Shopping i Siena

    Det finnes mange unike og spesielle butikker i Siena. Og som alltid når man besøker Italia finner man utsalg som er annerledes...

  • Spise i Siena

    Tar du turen til Siena er du helt sikkert klar over at byens beliggenhet er i Toscana. Få områder i Italia er mer kjent for sin...

  • Hotell i Siena

    Hvis du skal overnatte en natt eller to i Siena er det fornuftig å finne et hotell sentralt i byen, gjerne nær Piazza del Campo. Da vil...

  • Leiebil i Siena

    Det er svært populært å kombinere ferie i Toscana med leiebil. Og det er ikke så rart. Feriefavoritten Toscana i Italia byr på...

  • Barn i Siena

    Det er spennende for barna å bli med på ferie til Siena. Byen vekker fantasien til selv den mest dorske krabat, og finnes det...

  • Sport i Siena

    Siena er kjent for alt fra middelaldersporter til å ha et fotballag som fra tid til annen kjemper i den aller øverste serien i...

  • Attraksjoner i Siena

    Bare det å rusle rundt på brosteinslagte gater i Siena og kjenne atmosfæren på pulsen er en opplevelse i seg selv. Men det er...

  • Klima i Siena

    Det er store temperaturforskjeller på årstidene i nord-Italia. Vinterne kan være kjølige, samtidig gradestokken på sommeren ofte...