Hong Kong Spise
Hong Kong har bokstavelig talt tusenvis av spisesteder i alle prisklasser. Hvis du gikk inn for det, kunne du godt overlevd en uke på et par hundrelapper hvis du begrenset kostholdet til nudler og dim sum fra gatebodene. Eventuelt kan du lett bruke tusenvis av kroner på et eneste besøk på en av byens mer eksklusive restauranter.
Restauranttilbudet domineres selvsagt av kinesisk mat, og lokale kantonesiske spisesteder er aldri mange meter unna. Det er for øvrig kantonesiske restauranter som er mest utbredt i Europa, og følgelig det nordmenn flest forbinder med uttrykket kinamat, så utvalget burde være velkjent for de fleste. I tillegg til all sjømat og kjøttretter står også supper, nudler og tofu sentralt på den lokale menyen. Vegetarianere har også et godt tilbud i Hong Kong, kinesiske kokker er svært oppfinnsomme og flinke til å lage retter med alternativer til kjøtt.
En gjenganger som appellerer spesielt til turister, er den enorme flytende restauranten Jumbo, som ligger ved havnen i Aberdeen på Hong Kong Island. Interiøret kan virke noe skrikende, som et glitrende neontempel i kombinasjon med et kinesisk kasino, men det har stort sett vært fullt der de fleste kvelder siden åpningen, så reservasjon anbefales.
Du trodde kanskje at det lett ville koste deg et firesifret antall kroner for å spise på en restaurant med stjerne i Michelin-katalogen? Ikke i Hong Kong! Her kan du faktisk få et fullt måltid, med drikke til godt under hundrelappen. Tim Ho Wan heter stedet, og den dyreste retten koster faktisk ikke mer enn ca 30 kroner. Dette er på ingen måte en luksuriøs restaurant, mer en liten dim sum-kafè med sitteplasser til rundt 20, og stjernen er gitt utelukkende ut ifra kvaliteten på maten. Vær derfor forberedt på kø og ventetid. Tim Ho Wan ligger i Tsui Yuen Mansion, 2-20 Kwong Wa Street i Mong Kok-bydelen. Les mer.
Fast food i Hong Kong
Den europeiske påvirkningen opp gjennom tidene er selvsagt fortsatt høyst tilstedeværende, også på restaurantfronten. Du finner italienske, franske, indiske og greske restauranter i Hong Kong, og alle fastfoodrestaurantkjedene som McDonalds, Kentucky Fried Chicken og Burger King har forlengst etablert seg. Dessuten har du både Hard Rock Cafe, Pizza Hut, TGI Fridays og Planet Hollywood, med omtrent samme menytilbud og prisnivå som i resten av verden.
Drikke i Hong Kong
Det kinesiske ølet som Yanjing, Harbin og Tsingtao er vanligvis lyst og lett, men du finner naturlig nok hundrevis av engelske puber hvor du får alt fra lunkent ale og Guinness til Heineken og Hoegaarden. En halvliter koster vanligvis minst 40 kroner, så det er ingen billig fornøyelse til Asia å være.
Kina har ingen tradisjon på vinproduksjon, og de fleste produktene er ikke mye å rope hurra for, selv om utviklingen definitivt har gått i riktig retning de siste årene. Importert vin er tilgjengelig på de fleste restauranter, men prisene er følgelig atskillig høyere.