Forsidebilde SurfersBeach

Mumbai Spise

Maten er Indias mest vellykkede eksportartikkel, og de fleste av oss har allerede god kjennskap til indisk mat fra indiske restauranter i Norge. Utvalget i Mumbai er selvfølgelig enda større. Inderne har over hundre forskjellige måter å tilberede kjøtt på og nesten dobbelt så mange måter å tilberede grønnsaker på. Restaurantene i Mumbai har også mye sjømat på menyen i motsetning til store deler av resten av landet.

Apropos kjøtt, så er det ganske begrenset hva slags kjøtt du kan regne med å finne på menyen. Storfekjøtt skal du lete lenge etter, siden kua er hellig i India. Svinekjøtt serveres heller ikke mange steder, så hovedsakelig vil du bli tilbudt kylling eller lam.

I Mumbai kan du prøve flere av rettene fra den nordlige delen av India med chappati ved siden av, du kan prøve sterke karriretter fra den sørlige delen av India med ris eller grønnsaker, retten gujarati thalis med sine utallige vegetarvariasjoner eller delikat ferskvannsfisk fra Bengal.

De fleste bedre hotellene har indiske retter på menyen, men de mindre restaurantene er også vel verdt et besøk siden de kan tilby en mer autentisk, lokal atmosfære enn luksushotellene.

Mumbais egne innbyggere spiser mange av måltidene fra gatebodene som står tett i tett langs de mest trafikkerte handlegatene. Blant de mest populære rettene er pav bhaji, en type velsmakende brødlefse fylt med grønnsaker og krydder. Kinesisk mat er også svært populært.

Bestiller du retten Bombay duck, vil du kanskje bli overrasket når retten blir servert. Den består ikke av and som man skulle tro, men av tørket fisk.

De fleste er vel oppmerksomme på at indisk mat kan være sterkt krydret, så spør kelneren på forhånd hvis du ikke er komfortabel med det. Spesielt karrirettene fra Goa-distriktet er ekstremt sterke; herfra kommer den berømte vindaloo.

Dessertene vil kanskje være i søteste laget for skandinaviske ganer med alle sine kaker gjennomtrukket av sukker og honning, men kulfi-iskrem er unntaket. Den er mer kremaktig enn vestlig is, ofte lagd av kokt vannbøffelmelk. Den fås i flere smaksvarianter som mango, kardemomme eller pistasj.

Agra-Guiden

  • Agra

    Agra ligger nord i India ved Yamunas bredder (også kalt Jamuna og Jumna), en elv som forøvrig er hele 1370 kilometer lang!  En...

  • Fly til Agra

    Det finnes ingen direkte fly fra Europa til Agra. Fra Norge må du fly via en europeisk flyplass og videre til New Delhi. Regn...

  • Klima i Agra

    Det finnes mer ekstreme steder å besøke i India enn Agra.  Men det er ikke til å komme bort fra at her er det ordentlig varmt, nær...

  • Turist i Agra

    De færreste vil nok påstå at Agra er en billedskjønn og sjarmerende by, og hadde det ikke vært for Taj Mahal, ville nok ikke folk i...

  • Attraksjoner i Agra

    Utallige sider har blitt skrevet om det storslagne mausoleet Taj Mahal, som keiser Shajahan brukte 22 år på å bygge til sin...

  • Spise i Agra

    Det er ikke uten grunn at de første stikkordene vi tenker på ved indisk mat er krydder. Indisk mat er variert, spennende og...

  • Agra Oppskrifter

    Det Indiske kjøkken byr på duftende krydder, eksotisk smak og fargerike retter. Her finner du oppskrifter du kan mimre til etter turen...