Forsidebilde SurfersBeach

Turist på Mallorca

mallorca magaluf3

For mange vil ferien i hovedsak dreie seg om lange dager på stranden med bading og diverse vannaktiviteter som svømming, snorkling, dykking, havfiske eller kanskje vannski-kjøring? Det finnes imidlertid mye annet man kan oppleve på Mallorca.



Palma på Mallorca

Mallorcas hovedstad Palma ligger på den sørvestlige kysten og blir ofte kalt for turistenes hovedstad eller "lille Barcelona". Palma lever opp til begge karakteristikkene. Palma føles både ut som autentisk spansk by og en kosmopolitisk storby. Her er moderne avenyer med turister fra hele verden. Palma har i overkant av 350 000 innbyggere.

Gamlebyen eller Casco Antiguo ligger midt i Palma og har havet som nærmeste nabo. Katedralen Catedral O la Sea er det naturlige midtpunktet i gamlebyen. Du finner de fleste severdighetene i denne bydelen. Opprinnelig var gamlebyen omgitt av bymurer som beskyttet den, men tidlig på 1900-tallet ble disse murene ødelagt. Noen steder vil du fortsatt finne spor av dem. Gamlebyen er området for avslapning, rolige spaserturer og en kopp kaffe eller et glass vin på de mange uterestaurantene og tapasrestaurantene.

Les vår reiseguide om Palma her.

Manacor på Mallorca

En drøy mil fra østkysten ligger Mallorcas nest største by. Manacor har rundt 36000 innbyggere, og er sentret for Mallorcas tradisjonsrike produksjon av kunstige perler, som er så naturtro at nesten bare eksperter klarer å se forskjellen. Fabrikken heter Majorica og har et stort utsalg vest i byen, ved hovedveien til Palma. Her kan du bli med på en gratis omvisning for å se hvordan perlene lages. Manacor er kanskje den mest økonomisk varierte byen på Mallorca, og den er ikke så avhengig av turisme som andre byer. Her produseres også møbler, porselen og den på Mallorca så populære krydrede pølsen Sobracada de cerdo negro.

Av attraksjoner må vi nevne 1800-tallskirken Nostra Senyora dels Dolors, med sitt 75 meter høye minaretaktige klokketårn. Dette er et landemerke i byen, og det har stått en kirke eller en moske på stedet siden 1200-tallet.

{googleMaps addr="Manacor, Mallorca, Spania"
width=100% height=200 zoom=8 addoverview=0}

Alcúdia-distriktet

På nordkysten av Mallorca ligger den lille byen Alcudia, med cirka 16000 innbyggere. Alcudia ligger på halvøya som skiller de to store buktene Badia d'Pollenca og Badia d'Alcúdia fra hverandre. Alcúdia-distriktet regnes av mange som det mest varierte området på Mallorca, med både øyas lengste sandstrand, sine spennende dryppsteinsgrotter og nær beliggenhet til nasjonalparken S'Albufera.

Fønikerne hadde Alcudia som bosted, men da romerne erobret Mallorca, fikk byen navnet Pollentia og ble hovedstaden på øya. Navnet Alcudia stammer fra 800-tallet da maurerne bygde en borg her under navnet Al-Kudia, som betyr på bakketoppen. Da Mallorca ble gjenerobret av spanske kristne i 1229, ble Alcudia et viktig handelssenter, en posisjon byen holdt til langt ut på 1800-tallet. Du kan fortsatt se rester av det gamle romerske amfiteateret, og gamlebyen er omgitt av over 700 år gamle bymurer. Få med deg den digre gotiske kirken Sant Jaume, og det nærliggende arkeologiske musèet Museu Monographic, som stiller ut romerske arkefakter.

De mest besøkte stedene i distriktet er naturlig nok charterdestinasjonene Puerto Alcudia (hvor det går ferger til Barcelona og til Menorca), Puerto Pollensa og Ca'n Picafort, som er hyggelige nok med sine båtmarinaer, strender og utallige små spisesteder og barer. Men hvis du har lyst til å komme deg bort fra alle andre turister, så reis til noen av de andre småbyene rundt Alcudia. Både Betlem, Buger og Campanet er små og svært sjarmerende byer med hyppige festivaler eller landsbyfester, så godt som blottet for andre skandinaver.

Du bør også sørge for å besøke Pollenca, beliggende i åsene vest for Alcudia. Denne lille byen med rundt 15000 innbyggere har bevart mye av sitt middelalderutseende, med trange krokete gater, små hus i naturstein og en 365-trinns trapp som fører opp til El Calvari-kapellet på toppen. Hver Langfredag blir Jesus-statuen i kapellet båret ned til 1200-tallskirken Nostra Senyoras dels Angels i et seremonielt fakkeltog, med hundrevis av byens innbyggere i kapper og masker og en dyster stortrommerytme. Dette er så populært å overvære at opptoget blir overført på storskjerm på torget så alle skal få se.

Nasjonalparken S'Albufera like sør for Puerto Alcudia innbyr til fotturer på oppmerkede stier, med strålende mulighet for fugletitting. Dette tidligere sumpområdet er tilholdssted for over 200 forskjellige fuglearter, blant annet rosa flamingoer, fiskeørn, purpurhegre og leonorefalk. Ta kontakt med parkkontoret i Sa Roca først, som kan hjelpe deg med kart, ruteforslag og annen informasjon.

{googleMaps addr="Alcudia, Mallorca, Spania"
width=100% height=200 zoom=8 addoverview=0}

Valldemossa på Mallorca

På Mallorcas nordvestkyst, rundt to mil nord for hovedstaden Palma, ligger den lille og idylliske landsbyen Valldemossa ved foten av det 1025 meter høye fjellet Puig Galatzó. Her finner du gamle steinhus langs brosteinskledte alléer og smale smug, og en svært frisk fjelluft som fikk den astmatiske kong Sancho til å bygge seg et slott her på 1200-tallet. På 1800-tallet ble byens munkeklostre solgt, og de nye eierne leide disse ut til rike utlendinger. En av utlendingene var den polske komponisten Frédéric Chopin. Han tilbrakte vinteren 1838-39 her sammen med sin elskerinne, den kontroversielle og feministiske forfatteren George Sand. Hjemmet deres, Cartuja de Valldemossa, er fortsatt byens fremste attraksjon. Det trekker busslaster med turister hver dag som kommer for å se Chopins bolig og piano, men også for å beundre de vakre hagene og den spektakulære utsikten over dalen.

I klosteret finner du et moderne kunstmuseum, Museu Municipal Art Contemporani, med verker fra spanske kunstnere. Blant internasjonale celebriteter som har bodd i lille Valldemossa, har vi den argentinske forfatteren Jorge Luis Borges, poeten Ruben Dario fra Nicaragua og Hollywoodstjernen Michael Douglas, som forøvrig står bak kultursenteret Costa Nord.

{googleMaps addr="Valdemossa, Mallorca, Spania"
width=100% height=200 zoom=8 addoverview=0}

Soller på Mallorca

Du finner landsbyen Soller på nordvestkysten av øya. Soller ligger i en dal med appelsintrær ved selve hjertet av fjellkjeden Sierra de Tramuntana. Soller er stedet for avslapning. Du spiser is, går på tapasbarer og nyter livet. Finn frem til plassen Placa Constitucio som er byens naturlige sentrum. I Soller kan du også beundre god arkitektur og for eksempel betrakte Sankt Bartomeu-kirken og dens ”nålespir”. Soller lokker dessuten med flere museer. Har du ikke leiebil så vit at til Soller tar du like gjerne veterantoget fra Palma by og Placa Eapanya. Denne turen er en helt egen turistattraksjon, ikke minst pga. at reiseruten byr på fantastisk utsikt og at toget er omtrent 100 år gammelt.

{googleMaps addr="Soller, Mallorca, Spania"
width=100% height=200 zoom=8 addoverview=0}

Binissalem på Mallorca

Hvis du er interessert i vin, bør du ta en tur til den lille og sjarmerende innlandsbyen Binissalem, som ligger midt i Mallorcas vindistrikt. Byen ligger bare snaue tre mil fra Palma, men er så stille og rolig at det er vanskelig å tro at du befinner deg på en av Europas mest populære turistøyer. Binissalem har rundt 5000 innbyggere, og mange av husene er fra 1700- og 1800-tallet. Legg merke til den flotte gotiske kirken Santa Marina de Robines, som ble påbegynt på 1500-tallet. Klokketårnet er synlig fra mils avstand i det flate landskapet som omgir Binissalem.

Det har blitt dyrket vin her i rundt 2000 år, og når vindruene plukkes i september, arrangeres en stor fiesta som trekker folk fra hele øya. Her produseres både røde og hvite viner, musserende og rosèviner. Vingårdene lever egentlig ikke av turisme, men et besøk kan ofte arrangeres ved å ta kontakt gjennom deres hjemmeside.

{googleMaps addr="Binissalem, Mallorca, Spania"
width=100% height=200 zoom=8 addoverview=0}

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

------> Reiseguiden om Mallorca fortsetter...

 

IMAGE 4 flotte ferieøyer i Europa du kanskje ikke visste fantes?
Tuesday, 03 February 2015
Det er knapt noe som er mer avslappende enn å tilbringe sommerferien på en liten øy. Alltid kort vei til badestrender og havet, lite eller ingen biltrafikk, og ofte finnes der en atmosfære som vanskelig lar seg gjenskape på fastlandet. Vi har... Read More...
IMAGE Alt du vil vite om Maldivene
Sunday, 08 September 2019
Maldivene, bare navnet bærer med seg assosiasjoner til vakre eksotiske strender, palmer og krystallklart vann. Men hvor ligger det? Hvordan er det der? Hos oss i Reiseplaneten får du vite alt du trenger å vite om Maldivene! Photo by Martin... Read More...
IMAGE Danmarks beste strender
Thursday, 31 May 2018
Det er noe eget med nordmenn, ferie og Danmark. Ikke så rart med tanke på all den gode maten og alle de hyggelige menneskene med smittende humør man møter i det lille flate landet. Photo: Stig Nygaard's - CC BY 2.0 Vi som har kjørt... Read More...
IMAGE De beste strendene i USA
Saturday, 07 January 2017
USA har mange flotte strender. Og du kan reise til dette landet for sol og bad hele året, det gjelder bare å velge rett sted. Om sommeren kan du med hell kombinere New York-turen med en herlig badeferie. Valget er ditt! Photo by Don Johnson... Read More...
IMAGE De beste strendene på Kanariøyene
Friday, 06 November 2015
Kanariøyene er manges favorittreisemål i Spania og øygruppen er mer enn Gran Canaria. Kanariøyene består av flere øyer og hver øy har sitt særpreg og sine unike tilbud. Også landskap og atmosfære er forskjellig fra øy til øy. Mange av de... Read More...
IMAGE En skjult øyperle i Italia
Tuesday, 11 August 2015
På vestkysten av Italia, i det Tyrrenske hav, (en del av Middelhavet) finnes det en øy som gjennom tiden har vært i eie av byene Perugia og Pisa. Også den kjente Medici-familien fra Firenze skal hatt herredømme over den. Øya har vært bebodd... Read More...
IMAGE Ikke mer flatfyll på Mallorca
Wednesday, 11 April 2018
Planlegger du fest og moro døgnet rundt i Magaluf denne sommeren så kan det koste deg dyrt. Mallorca ønsker nemlig å stoppe flatfylla og få familier til å føle seg velkommen, også på partystrendene! Mallorca vil hindre flatfyll på... Read More...
IMAGE Kjærlighetens øy - Capri!
Saturday, 05 November 2016
Spør du enkelte av oss i reiseplaneten om hva som er Europas mest idylliske, romantiske og naturvakre øy, vil du få svaret Capri, som ligger like utenfor Napoli på vestkysten av Italia. Photo by Berthold Werner, CC BY-SA 3.0 Øya er også... Read More...
IMAGE Lisboas beste strender
Monday, 29 December 2014
Få byer tar imot førstegangsbesøkende med større entusiasme enn Lisboa. Hovedstaden i Portugal har en egen evne til å sjarmere og glede, til tross for (eller kanskje på grunn av?) fado-musikkens noe mollstemte og melankolske sang som du møter... Read More...
IMAGE Øyhopping mellom Kanariøyene
Friday, 12 June 2015
Har du tenkt tanken om å kunne se flere av Kanariøyene når du allikevel har tatt turen til Tenerife eller Gran Canaria? For mange blir 14 dager lang tid hvis man kun skal ligge på bassengkanten. Da kan det både være spennende og nyttig og... Read More...
IMAGE Reiseartikler - strender
Tuesday, 03 February 2015
  Reiseartikler om strender og ferieøyer verden rundt! Liker du late dager på stranden med sol og bølgeskvulp fra havet?  Da har du kommet på rett sted. Vi i Reiseplaneten elsker også dette, og gir deg her reiseartikler om de beste... Read More...
IMAGE Sol og badeliv i Tallinn
Tuesday, 20 June 2017
Tallinn er ikke bare billig mat og drikke og en hyggelig gamleby og en borg. Det er også en by som byr på flotte bademuligheter på solfylte dager. Og strendene har som regel en hyggelig atmosfære og et yrende folkeliv. Og strendene nær Tallinn... Read More...
IMAGE Spanias beste strender
Friday, 31 October 2014
Det er fullt mulig å reise på badeferie i Spania, uten å ta hele veien til Kanariøyene, eller for den saks skyld ta veien om andre øygrupper. Badesesongen er lang også på fastlandet, og det finnes plenty med gode strender langs kysten.... Read More...
IMAGE Thailands beste strender
Tuesday, 20 June 2017
Er du glad i sol og bad vet du godt at det ikke finnes en herligere måte å nyte livet på enn å finne en strand hvor du kan slappe av, lese en god bok og ta en svømmetur, eller kanskje bedrive noen sportsaktiviteter. Et land som virkelig er en... Read More...
IMAGE Vakre Barafundle Bay Beach i Wales
Tuesday, 17 February 2015
Bristol er en grei by å ha som base for utforsking av denne delen av Storbritannia. Bristolkanalen som ligger rett vest for Bristol er fjordområdet hvor elven Severn møter Atlanterhavet. Det finnes flere greie strender her. Men pass på... Read More...
IMAGE Venezia og badeferie
Saturday, 01 June 2019
Venezia er en utrolig fascinerende by med mange severdigheter. Bare det å vandre rundt i Venezias trange gater og følge kanalens snirklete vei er en opplevelse. Du vil stadig oppdage nye plasser og glem for all del ikke å ta vanntaxi til de... Read More...