17. oktober kollapset en hest på selveste Via dei Condotti, den verdenskjente shoppinggaten i Roma. Hesten var på jobb, i en såkalt botticelle, dvs. det italienerne kaller hestedrosjene i Roma.
Mannen i sulkyen ignorerte forbipasserendes krav om at han måtte kontakte en veterinær, men vedkommende fortsatte i stedet turen til Spansketrappen når hesten vel var tilbake på bena.
Dette skapte naturlig nok mye rabalder i ettertid, med press på Romas myndigheter om å ta aksjon med det dyrevernsaktivister kaller dyreplageri.
Vogn på 800 kilo
Dyrevernsorganisasjoner har lenge klaget på den tunge børen hestene må bære. Og da tenker vi ikke bare på amerikanske turister som veier mer enn normalt, men at selve vognen som hestene må trekke, kan veie så mye som 800 kilo. Og vognen trekkes gjerne på glatte brosteinsbelagte gater, og som alle som har besøkt den evige stad godt kjenner til, så er det i tillegg både støy og (til tider) skremmende varmt i Roma.
Ikke et fattigmannsyrke
Det å eie og kjøre en botticelle er ikke et lavtlønnsyrke hvis du skulle tro det. Det er ikke uvanlig at eierne tjener mer enn 1500 kroner timen. Som du forstår er det dyrt å ta hestedrosje. Riktignok blir det billigere per person hvis dere er fire i vognen, men husk at det fort gjør at hesten må trekke opp til 1200 kilo, vognen tatt i betraktning.
Hest er kanskje best som statue i Roma? Bildet viser en storslått rytterstatue av keiser Marcus Aurelius på Kapitolplassen, eller Piazza del Campidoglio som det heter på italiensk. Statuen som befinner seg mellom bygningene, som i hovedsak utgjør Kapitalmuseene, er en kopi. Originalen befinner seg naturlig nok inne i museet.
Stopp med botticelle i fremtiden
Det er i dag 32 personer som har lisens til å kjøre hestedrosje i Roma. Ifølge myndighetene vil det ikke bli gitt noen nye lisenser i fremtiden.
Det forslås også at hestedrosje-førere skal få vanlig drosjeløyve hvis de sier fra seg praksisen med hestedrosje i dag. Vil byer som Barcelona og Firenze følge etter?