Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Lisboa

lisboa2-1 

Lisboa tilbyr så mye av historie, kultur, severdigheter, museer, shoppingmuligheter, markeder, restauranter og folkeliv at du ikke vil rekke alt på to dager. Derfor må du prioritere. Vi foreslår derfor følgende turistaktiviteter i Lisboa:Dag 1 i Lisboa

Start dagen på Lisboas paradebulevard, Avenida da Liberade. Gaten ble anlagt mellom 1879 og 1882 etter initiativ av Marques de Pombal. Samme person var ansvarlig for gjenoppbyggingen av Lisboa etter det store jordskjelvet i 1755. Gaten er inspirert av Champs Elysees i Paris, og mange art noveau-fasader er bevart. Brosteinene er svarte og hvite, noe som gjør gaten svært elegant.

Start lengst opp og gå ned mot Praca dos Restauradores. Her finner du eksklusive hoteller, designbutikker, men også ”enklere” butikker og lokale restauranter. Nedenfor Praca dos Restauradores ligger Praca dom Pedro IV, som er selve sentrum i Lisboa. Plassen kalles på folkemunne Rossiotorget.

I den ene enden finner du Teatro Nacional Dona Maria II. Nasjonalteateret er en vakker nyklassisk bygning fra midten av 1800-tallet. Rossiatorget omgis for øvrig av flere kafeer med uteservering. To av de aller mest kjente er Pasteleria Suica og Cafe Nicola. Begge er favoritter hos både turister og lokalbefolkning. Dette området kalles Baixa. Området fra Rossiotorget ned mot elven Tejo er Lisboas kanskje beste shoppingområde.

Fra Rossiotorget strekker tre hovedgater seg mot sør: Rua da Prata lengst til venstre, Rua Augusta i midten og Rua do Ouro til høyre. Gatene ender i en annen majestetisk plass kalt Praca do Commercio. De flotte bygningene rundt plassen har gjennom årene vært konglige slott, biblioteker, regjeringskontorer og lignende.

Midt på plassen står statuen av Kong Jose I. En imponerende triumfbue på plassen benyttes til konserter, festivaler og andre arrangementer. På Praco do Commercio ligger også Lisboas eldste kafé – Martinho da Arcada. Tidligere var dette stamkafeen til Lisboas intellektuelle.

lisboa tramcar tour 2

Trikk 28 til Castelo de Sao Jorge er et "must" for turister i Lisboa.
Foto: Helene Bakke

Nå bør tiden være moden for å prøve ut Lisboas sjarmerende gamle trikker. Fra Praca do Commercio tar du trikk 28, som har sluttstasjon ved borgen Castelo de Sao Jorge på toppen av området Alfama. Borgen er opprinnelig fra 1147, og har vært utsatt for krig og jordskjelv. Den er derfor restaurert og ikke helt autentisk. S

tørstedelen av borgen er restaurert etter 1940. Uansett, borgen og området rundt tilbyr Lisboas beste utsikt og er koselig å spasere i. Du vil se den store Kristusstatuen, Cristo Rei, på andre siden av elven, forstedene og flere av Lisboas sju høyder. Det koster penger å gå inn på selve borgen.

Spaser ned til byen. Du kan velge mellom flere gater, men hvilken er mindre viktig. Det som er interessant, er å se de sjarmerende, gamle fasadene, vasken som henger til tørk og føle den spesielle stemningen. Det er nesten slik at man tror at dette er en utstilling, men det er slik folk lever og bor her. Halvveis nede bør du stoppe opp ved Miradouro de Santa Luzia.

Fra plassen er det en flott utsikt over deler av Lisboa, og den omgis av vakre modeller og kopier, blant annet Praca do Commercio slik det så ut før jordskjelvet 1755. Spaserturen avsluttes nederst i Alfama ved Casa Dos Bicos. Dette er en iøynefallende fasade av mosaikk som skiller seg markant fra nabohusene. Denne stilen var populær i Portugal på 1500-tallet. Huset ble bygd av Bras de Albuquerque, den utenomekteskapelige sønnen til visekongen av India, som blant annet erobret Goa i India.

Etter lunsj foreslår vi at du tar turen til Belem, som ligger noen kilometer fra sentrum. Fra havnen ved Belem startet de store sjøfartsekspedisjonene. Til Belem kan du ta en taxi eller trikk (15) fra Parca do Commercio, nederst i Baixa. Fra samme plass kan du også ta buss 28. Start ved Oppdagelsesmonumentet, Padrao dos Descobrimentos. Dette imponerende monumentet ble bygd i 1960 for å markere at det var 500 år siden Henrik Sjøfarerens død.

Foran monumentet er det laget et gigantisk kompass. Det var en gave fra Sør-Afrika i forbindelse med innvielsen av monumentet. Litt vekk fra monumentet finner du Torre de Belem (Belemstårnet). Det er bygd i typisk portugisisk manuelinstil, en unik portugisisk stil preget av rik utsmykking av bl.a. navigasjonsinstrumenter og eksotiske dyr.

Forskjellige oppdagelsesreiser har gitt inspirasjon til stilen. Opprinnelig stod tårnet midt i elven og fungerte som et utgangspunkt for ekspedisjonene og et symbol på storhetstiden i Portugals sjøfartshistorie. Innenfor disse monumentene strekker det seg en imponerende vakker fasade som bl.a. inneholder klosteret Monesteiro dos Jeronimos. Jeronimosklosteret er Portugals fremste byggverk i manuelinstilen. Til venstre for kirken og klosteret finner du Lisboas arkeologiske museum.

Ved Jeronimosklosteret ligger også Palacio de Belem, som på folkemunne kalles Det rosa palasset. I dag er dette presidentens palass. Ved siden av presidentpalasset finner du Museu Nacional dos Coches, som har en av verdens fremste samlinger av hestevogner. Besøk også Antiga Confeitaria de Belem, som etter en hemmelig oppskrift baker hele Portugals favorittsøtsak, Pasteis de Belem.

Vi foreslår at du spiser middag i Barrio Alto. Fra Praca dos Restaurdores tar du kabelbanen opp bakken til den øvre delen av Barrio Alto. Reisen tar ikke mer enn tre minutter. Her kan du også besøke O Solar do Vinho do Port, der du kan smake på nesten alle portviner som produseres i landet.Dag 2 i Lisboa

Den første dagen skal ha gitt deg en god oversikt over byen. Nå skal du få tre forslag for dag 2: spasertur i Lisboa med museumsbesøk, opplevelser i Parque dos Nacoes eller en reise til Sintra.

Spasertur med museumsbesøk
Vi anbefaler at du også i dag starter lengst opp på Avenida Liberade. Gå videre opp gjennom parken Eduardo VII. Har du lyst og tid, kan du besøke veksthuset Estufa Fria, som ligger i parkens øvre del. Lengst oppe i parken har du strålende utsikt over hele Avenida Liberade og elven Tejo.

Gå videre nordover gjennom bydelen Campolide. Her finner du arkitektur fra 1950-årene og frem til i dag. Området består mest av leiligheter, kontorer, noen hoteller og som alltid, mengder av kafeer. Målet med turen er Praca Espanha og Bulbenkianmuseet, som sies å inneholde Lisboas fineste samling av kunst gjennom 4000 år.

Etter lunsj i det samme området kan du oppleve andre viktige deler av Lisboa til fots ved å følge Avenida Berna til du kommer til Avenida Republica. Ta til høyre til du kommer til plassen Saldanha og fortsett videre på Avenida Fontes Perreira de Melo. Denne fører deg tilbake til utgangspunktet. Dette er en lang spasertur. Du vil se vakre fasader, restauranter, kafeer og butikker. En trøst hvis spaserturen blir for lang, er at Lisboa vrimler av taxier.

Opplevelser i Parque dos Nacoes
Ta T-banen eller taxi fra Restauradores til Expo-området Parque dos Nacoes. Her finner du en smak av det moderne og futuristiske Portugal. Tilbring dagen i verdens nest største akvarium eller besøk utsiktstårnet Vasco da Gama (Lisboas høyeste bygning). Og hvis du har lyst, kan du shoppe i kjøpesenteret (det finnes minst 150 butikker der) eller i omkringliggende spesialbutikker. I tillegg har du tilgang til et stort utvalg av restauranter, alt fra fast-food til det mer lokale kjøkken.

Reise til Sintra
Byen Sintra ligger ca. 25 kilometer fra Lisboa. Det var i sin tid sommerresidens for kongefamilien. Det er togforbindelse fra Rossiostasjonen i Lisboa. Reiser du tidlig fra Lisboa, rekker du å besøke den største parken i Sintra og se på de to viktigste plassene, Palacio Real og Palacio da Pena før du spiser lunsj på en hyggelig restaurant i sentrum. Sentrum er sjarmerende med butikker, trange smug, kafeer og restauranter.

Returner så med tog til Lisboa eller ta en buss eller taxi til Cascais. Cascais er en vakker strandby som er trivelig å bli kjent med. Fra gammelt av var dette en fiskerlandsby. Cascais er nå restaurert og er i dag en sjarmerende badeby. En vakker strandpromenade forbinder Cascais med byen Estoril, som også kan anbefales. Fra Cascais tar du toget tilbake til Lisboa. Du vil da ankomme stasjonen Cais de Sodre.

------> Reiseguiden om Lisboa fortsetter...

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Lisboa-guiden!

 • Lisboa

  Lisboa er Portugals hovedstad og ligger vakkert til ved Atlanterhavskysten ved utløpet av elven Tejo. Lisboa har gjennom hele...

 • Fly til Lisboa

  Det er mulig å fly direkte fra Norge til Lisboa, men i skrivende stund kun fra Gardermoen. Billettene kan utenfor høysesong fås...

 • Bli kjent i Lisboa

    Lisboa virker større enn innbyggertallet skulle tilsi. Det er kanskje ikke så rart når ca. en femdel av landets befolkning bor...

 • Shopping i Lisboa

  Shopping i Lisboa er både spennende og morsomt. Du finner elegante butikker langs hovedgatene, enorme kjøpesentre og markeder....

 • Spise i Lisboa

  Til å være et forholdsvis lite land har Portugal en stor variasjon av enkle matretter fra de ulike regionene, fra nord til sør....

 • Lisboa Med barn

  Ferie med barn med i Lisboa! Et av verdens største akvarium finner du i Lisboa!  Foto:Reiseplaneten - Bengt E. Olsen Lisboa er et...

 • Lisboa Hotell

  Lisboa har en rekke hoteller i alle prisklasser. De fleste hotellene ligger bra til med tanke på severdigheter. Søker du hotell...

 • Leiebil i Lisboa

  Leiebil fra Lisboa! Portugal er et lite land med bra veier. Leiebil er billig i Portugal og med generelt grei kjørekultur (dog svært...

 • Sport i Lisboa

    I Lisboa finner du alt du kan tenke deg av sport og idrett, så lenge du holder deg til sommeridretter.  Mange fra Norge reiser...

 • Lisboa Attraksjoner

  Attraksjoner og severdigheter i Lisboa! Belemtårnet i Lisboa - Copyright Reiseplaneten: Foto: Bengt E. Olsen Jeronimosklosteret (Mosterio dos...

 • Lisboa Transport

  Offentlig kommunikasjon i Lisboa   Undergrunnsbanen i Lisboa Metrosystemet (undergrunnsbanen) i Lisboa er nylig renovert og er en rask...

 • Lisboa Videofilmer

  Lisboa / Portugal Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Lisboafor deg slik at du skal kunne få inspirasjon til...

 • Lisboa Ferielenker

  Lisboa har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Lisboa for en ferietur. For...

 • Lisboa Kart

  Klikk på ikonene på kartet over Lisboa for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

 • Lisboa Fakta

  Fakta om Lisboa! Lisboa -  Portugals hovedstad.  Lisboa er den største (mest folkerike) byen i Portugal!  Her finner du blant...

 • Klima i Lisboa

  Lisboa kan utmerket godt besøkes året rundt. Beliggenheten ved Atlanterhavet sørger for en svalende bris om sommeren, selv om...

 • Lisboa Parlør

  De færreste nordmenn snakker Portugisisk og det kan kan oppstå mange situasjoner hvor en liten parlør kan komme godt godt med. I...

 • Lisboa Festivaler

  Portugal har lange kulturtradisjoner og sterke mattradisjoner. Lisboa er en verdig representant for dette. Vi gir her et lite utvalg...

 • Lisboa Reiseartikler

  Lisboas beste strender Lisboa innbyr også til lengre besøk enn en langweekend. Spesielt om våren eller sommeren, når du kan...

 • Turist i Lisboa

    Lisboa tilbyr så mye av historie, kultur, severdigheter, museer, shoppingmuligheter, markeder, restauranter og folkeliv at du ikke...