Forsidebilde SurfersBeach

Reiseguide Agadir

agadir-beach

Av alle byene i Marokko er utvilsomt Agadir den som er best tilpasset for turister. Dette er Marokkos fremste badeby, og her finner du de samme fasilitetene som møter deg på den europeiske Middelhavskysten, også kjent som Syden.

I motsetning til resten av Marokko og nord-Afrika, vrimler det av barer og klubber her. En lang, bred og langgrunn sandstrand er Agadirs fremste trekkplaster, og området er med rette populært blant windsurfere og surfere.Skal du til Marokko med familien og ta en rundtur så kan Agadir være fornuftig som et vestlig avbrekk og som kontrast til landet ellers.  Alternativet er å bare slappe av en uke på stranden, da vil helt klart Agadir være et bra alternativ.  Og for deg som er vindsurfing-entusiast eller for den saks skyld liker å kite, så er det bare å ta turen hit.

Bli kjent med Agadir

Agadir ligger ved Atlanterhavskysten i sørlige Marokko og har et innbyggertall på rundt 200.000 innenfor bygrensene. Byen startet sitt liv som en liten fiskerlandsby, inntil portugiserne bygget en havn her tidlig på 1500-tallet. Senere samme århundre kom byen under kontroll av Wattisid-dynastiet, og det var de som bygde festningen på bakketoppen over bukten.

I 1960 ble Agadir nærmest jevnet med jorden av et kraftig jordskjelv som drepte over 15000 mennesker og gjorde de fleste andre hjemløse. Agadir ble gjenoppbygget nærmest fra grunnen av tre kilometer lenger sør, og dette er årssaken til at Agadir ikke har mange severdigheter eller spennende og gammel arkitektur i sitt bysentrum. Til gjengjeld er Agadir Marokkos kanskje mest moderne metropol, med et klart europeisk utseende.

Agadir for turister

Agadir sentrum er konstruert for å kunne ta imot turister. Her bygges konstant nye resorter og hoteller, den lange strandpromenaden og parallellgatene ovenfor er flankert av caféer og restauranter med Menus Turisticos, her finner du utleie av vannsportsutstyr, engelske puber og karaokebarer, Pizza Hut og McDonalds, kiosker som selger engelske og tyske aviser. Til glede for de mange som kommer hit for å slappe av på stranden med familien, og til ergrelse for de som trodde at de skulle oppleve Marokko og få følelsen av at de faktisk er i Afrika.

Agadir lever riktignok ikke bare av turisme, selv om man lett kan få inntrykk av det. Det er også mange fiskere her, og Agadir står sentralt for Marokkos store sardineksport. Utenfor Zona Turistico ligger de tradisjonelle soukene som du finner over hele Marokko, hvor lokalbefolkningen kjøper frukt, krydder og grønnsaker fra hundrevis av provisoriske salgsboder.

Agadir har ikke de store kulturelle attraksjonene eller severdighetene, men du vil ikke kunne unngå å legge merke til festningen (kasbah) som ruver over byen fra bakketoppen nord for sentrum. Denne ble bygget på 1570-tallet, og festningen er et ypperlig sted for å få en glimrende utsikt utover Agadir og Atlanterhavet. Har du panisk slangefobi, så vær litt obs på karene som garantert kommer løpende imot deg det øyeblikket du kommer ut av sightseeingbussen. Disse vil henge etter deg som lim under hele oppholdet her, og insistere på at du titter på smykkene deres, rir på kamelen deres eller tar bilde av deg selv sammen med geitekillingen eller slangen deres til høyest mulig pris. Er du sprek til beins, går det fint an å gå opp hit, men det kan bli veldig varmt i sommerhalvåret, så ta med solkrem, hatt og drikke!

Kysten rundt Agadir er ypperlig for vannsportsfanatikere, og spesielt surfere kan glede seg til noen svært utfordrende bølger. Taghazout som ligger et par mil nord for Agadir har en fin strand, og har blitt samlingspunktet for de seriøse surferne, som bryner seg på f.eks stedet med det megetsigende navnet Killer Point. Hvis du foretrekker en avslappende runde golf, har du flere gode baner i nærheten, som Royal Golf eller Golf Les Dunes.

For mer informasjon om Agadir, besøk hjemmesidene til Marokkos turistkontor.

 

------> Reiseguiden om Agadir fortsetter

Agadir-guiden

 • Reiseguide Agadir

  Av alle byene i Marokko er utvilsomt Agadir den som er best tilpasset for turister. Dette er Marokkos fremste badeby, og her finner...

 • Fly til Agadir

  Det er slett ikke umulig å finne rutefly som flyr direkte fra Norge til Agadir. For eksempel Norwegian. Og det er heller ikke sjeldent...

 • Vær og klima i Agadir

  Husk at mange steder i Marokko, og så også med Agadir, er det ofte store forskjeller i temperatur på kveld, og nattestid,...

 • Shopping i Agadir

  Vi gjør deg allerede her og nå oppmerksom på at du har begrensning i hvor mange kilo baggasje du kan ta med på flyet. Det er...