Forsidebilde SurfersBeach

Jorden rundt på 89 dager (del 2)

I morgen drar vi videre til USA, faktisk så er det under en måned til vi kommer hjem. Vi gleder oss begge til å komme til et nytt sted igjen.

Av bøker vil jeg anbefale Charles Darwins "Origin Of The Species" 1.utgave, han ga til sammen ut seksforskjellige utgaver. Etter den første utgaven modererte han sine teorier for å tekkes de religiøse kritikere og andre forskere som mente at han var ute på vidda.Vi hadde blandede forhåpninger til å komme til USA, vi gledet oss til å se en del ting, gledet oss til å kunne bli 100% forstått når vi pratet, og jeg gleder seg til shopping.

Vi hentet leiebilen vår hos Alamo, Ørjan klarte å gnåle seg til en oppgradering fra en normal bil til en diger SUV med 4x4 og V8 motor, noe som skulle vise seg å ikke vare en dårlig investering senere. Vi kjørte ut i 8 filer og fant etterhvert veien ut av LA og mot Highway1 mot San Francisco. Selve Highway 1 er laaaaaaaang, og den fine delen som går langs kysten er ikke fullt så lang, men fin det var den, en av de fineste veistrekningene vi noengang har kjørt, uten tvil.

San Francisco var en fin by det også, vi bodde på Andante Hotel som hadde perfekt beliggenhet, og det kostet ikke så altfor mye og det hadde en kul kafe med gode bagels og kaffe til frokost. Vi fikk kjørt med cablecar, noe som bare finnes i San Francisco, og den har vært med i utallige filmer, bakkene i SanFran er akkurat som filmene. Og vi fikk besøkt Haight/Asbury distriktet som er kjent fra hippietiden på slutten av 60-tallet, og vi fikk besøkt de fire mest homofile hjørnene i verden som det kalles i Castroområdet, et kult sted som en helt egen atmosfære.

Etter San Francisco var det meningen at vi skulle dra via Yosemite Nasjonalparke, men det vi ikke tenkte på og det vi ikke kunne se på kartet er at USA også har sine høye topper og fjelloverganger, så de overgangene vi skulle på var stengt frem til juni! Noe som gjorde at vi måtte kjøre en annen vei der fjellpassene var åpne. Vi hadde ikke trodd at på denne turen skulle vi få oppleve snø rundt oss på alle kanter, vi var oppe på nesten 2500 meter opp til flere ganger. Naturen vi kjørte i var utrolig spektakulær. Vi var helt oppe ved Lake Tahoe før vi kunne sette kursen i mer sørlig retning.

Etter litt så kom vi oss over fjellene og befant oss i en laaaaaaang dal som vi måte kjøre ned for å komme oss til et nytt fjellpass for å igjen komme ned i Death Valley. Den turen var noe helt spesielt. Den delen av Death Valley som vi kjørte i er ikke så mye besøkt, så vi så ikke en eneste bil i løpet av fem timer, og veien var meget hard, det var grusvei, og hele vestre delen av USA hadde fått mye regn i vår, noe vi også skulle merke i løpet av nesten hele turen. Death Valley var i alle fall øde, siden det hadde regnet en del var det full blomstring i ørkenen, noe som var et stilig syn, og noe ikke så mange får oppleve. Etter Death Valley ville vi innom Las Vegas, en by som folk sier at du enten hater eller elsker. Vi hatet. Vi ble helt stresset av alt maset, maskinene og folkene. Alle så lite lykkelige ut, og jeg ble nesten litt lei meg av å se på alle disse superfeite ulykkelige amerikanerne som satt og håpet på lykken ved en maskin.

Jeg brukte 100 kroner til sammen på maskinene. Vi gikk en tur langs The Strip, og vi fikk se og føle det amerikanerne kaller kultur. De trenger ikke reise til Europa som de sier, de kan bare dra til Vegas... Vi reiste derfra uten å noensinne ville reise tilbake. Las Vegas var et hult skall laget for kjapp underholdning, pupper og penger.

Vi kjørte nordover og inn i Utah, og til mange fine overraskelser. Bryce Canyon var helt fantastisk, kan nesten ikke beskrives. Igjen trodde vi at denne canyonen lå på omtrent havnivå, det viste seg at den lå på nesten 3000 meter og hadde en del snø igjen ennå, men det gjorde det bare enda vakrere.

Vi kjørte derfra via en del veier som også kommer inn på listen over de vakreste kjøreturene vi har hatt noensinne. Via Capitol Reef Nasjonalpark til Arches Nasjonalpark. Disse parkene har alle sine særpreg, vi følte at vi kjørte igjennom cowboylandskap hele tiden, vi traff tilogmed en ekte cowboy på en liten cafe i en liten by som jeg ikke husker navnet på. Han hette Cody og skulle ut for å finne noen kuer hehe.

Videre fra Utah dro vi til Colorado og Mesa Verde, der det finnes ruiner som er rundt 1000 år gamle, disse ruinene er klippebyer, tidlige indianere bygde disse byene oppe i klippeveggene og klatret opp og ned. Veldig stilig. Neste var cowboy de luxe, Monument Valley har blitt brukt i utallige cowboy filmer, ørkenlandskap med store runde "fjell" midt på slettene, mesa og buttes heter de, og det var like før Clintern kom ridende. Vi benyttet også sjansen til å handle med oss en del smykker fra Navajoindianerne, de bruker mye turkis og sølv, og det var billig billig billig.

Grand Canyon var akkurat slik vi tenkte oss, stor..... noe som jo ligger i navnet. Den er spektakulær, men jeg synes det var alt for mye folk der.

Joshua Tree Nasjonalpark var også kul, men treet som U2 poserte foran ligger ikke i parken, og det er nå elsket til døde av U2 fans som ville ha med seg en suvenir hjem... Etter å ha sett Joshua Tree-parken i full blomst, det var 13 år siden sist sa de, igjen kom dette med regnet tilbake.

Selv om avstandene i USA kan virke store på kartet så sluker man utrolig med mil i løpet av en dag hvis man holder seg til de store motorveiene der man kan holde et snitt på i alle fall 140 km/t en hel dag.

Vi har kjørt masse, er litt usikker på hvor mye, men et sted mellom 3000-4000 kilometer.

Endeløse sletter, og da mener jeg sletter som går fra horisont til horisont. Jeg vil med dette få rette en varm takk mannen som oppfant cruise-kontroll!

Vi har kjørt ihjel det som må være et par kilo småkryp, de ligger i grillen og i fronten av bilen. Vi hadde også en periode med masse tumbleweeds, du vet disse små runde tørre buskene som ruller over prærien når cowboyen kommer ridende.... Disse var det massevis av, og det var rasende festlig å kjøre på dem, for da eksploderte de i tusen små kvister.

Vi har hørt mye på Johnny Cash i bilen, funker fint for sånne små cowboyøyeblikk som dukker opp hele tiden. Uansett så er denne vestlige delen av USA som vi har kjørt i; California, Nevada, Utah, Colorado, New Mexico og Arizona, meget bilvennlige og de inneholder natur som tar pusten fra deg hele tiden. Og skal vi noensinne komme tilbake hit for å reise rundt så blir det på en Harley.

San Diego ble gjort til et ekstra stopp siden vi hadde tid til overs på grunn av de fine veiene. Og den byen skjønner jeg ikke hvorfor det er så få folk som besøker, for det var en utrolig sjarmerende by, en storby med småbypreg. Gas lamp district er pakket med restauranter, barer og butikker.

Byen har det fineste været i hele USA påstår de, fine strender rett i byen og en nærhet til Mexico som gjør at man kan ta trikken til grensa. Vi avsluttet hele turen i Los Angeles, på det smått legendariske Hyatt West Hollywood på Sunset. På hotellet har alle som er noe innenfor musikk bodd, Led Zeppelin leide hele etasjer, The Doors, the Who osv osv. Mye av grunnen til dette er at klubbene Whisky a Go Go, Roxy og Rainbow Bar & Grill ligger rett oppe i gata. Los Angeles er en diger by, bare det å kjøre fra Hollywood til Venice Beach tok 45 minutter. Selve Venice Beach var stappet med folk, men går man litt innover så treffer man på de originale kanalene og de husene som ligger langs dem. Et utrolig spesielt sted og man går rundt og nynner på The Doors hele tiden. Monicas 3rd street promenade er et mekka for shopping, og som litt stor mann vil du finne at USA har er utrolig utvalg i klær som faktisk passer i XL.

Etter over 3 måneder med reising er vi klare for å komme hjem. Noen klarer å være ute å reise i årevis, vi klarer 3-4 måneder, og det er sunt å ha hjemlengsel.

Steder vi vil tilbake til? Påskeøya, Chile, Galapagos står høyt på listen. Been there and back again!


Skrevet av: Ørjan Wremer

IMAGE Boracay - verdens beste ferieøy
Boracay, Filippinene en for mange ukjent perle av "sydhavsøy"! La det være sagt med en gang, denne øya har alt. En 4,5 km lang strand med kritthvit sand og krystallklart vann, hvor motorisert ferdsel ikke lenger er tillatt, hverken fra sjø eller... Read More...
IMAGE Cinque Terre - Favorittreisemål i Italia
Det er få reisemål som skaper mer forventning enn Cinque Terre i Italia. Utallige personer vi har truffet har hatt en reise til Cinque Terre som sitt største ferieønske. Og de som har vært der blir varme i hjertet når de tenker tilbake på... Read More...
IMAGE En måned i Sør-Afrika
Skal man reise på egenhånd i et nytt land, kan det kanskje være en ide å henge seg med på en organisert tur, som gir deg sjansen til å se og oppleve ting og steder du aldri ville funnet frem til på egenhånd. Etter å ha kommet til denne... Read More...
IMAGE Fantastiske Göreme og Kappadokia
Midt i Tyrkia, omtrent 300 kilometer sørøst for Ankara, 750 kilometer sørøst for Istanbul og 550 kilometer nordøst for sommerferiefavoritten Antalya og Dalamankysten ligger provinsen Nevşehir. Det er her du finner Göreme Nasjonalpark og... Read More...
IMAGE Hiking i Japan - Fuji 3776 meter
A wise man will climb Mt Fuji once; a fool will climb Mt Fuji twice. Dette reisebrevet handler om hvordan det er å klatre opp på toppen av Japan. Det skal sies med en gang at du slipper å gjøre det alene. Hver eneste dag er det ca 5000... Read More...
IMAGE Hiking in Scotland
Er du heldig og får oppleve de dagene høylandet byr på god temperatur samtidig som solen sender dagens siste livgivende stråler fra en nesten skyfri himmel, er det få steder på jorden som er vakrere enn Skottland. Her finner du majestetiske... Read More...
IMAGE I fotsporene til Jan Palach
1968 gir oss som er litt opp i årene assosiasjoner til "sekstiåtterne", en betegnelse som ble benyttet på den radikale generasjonen av studenter fra 1968 og de påfølgende årene. Radikalismen som oppsto kan enkelt forklares med bakgrunn i det... Read More...
IMAGE Ibiza og Irland i Polen
Har du lyst på fest og moro, gater med casino og puber, og ikke minst en lang og flott strand? Selvsagt har du det. Men vet du at turen går til Polen? Rett nord for koselige Gdansk finner du Sopot. Sammen med Gdynia utgjør Sopot og Gdansk den... Read More...
Jorden rundt på 89 dager (del 1)
Yepp, endelig er vi på New Zealand.Etter start fra Oslo via Helsinki, og det påfølgende stoppet i Singapore. Jeg skal bare kort oppsummere Singapore: Jeg fikk influensa under avreise fra Norge, og influensa i 32 varmegrader er ikke noe kult!... Read More...
Jorden rundt på 89 dager (del 2)
I morgen drar vi videre til USA, faktisk så er det under en måned til vi kommer hjem. Vi gleder oss begge til å komme til et nytt sted igjen. Av bøker vil jeg anbefale Charles Darwins "Origin Of The Species" 1.utgave, han ga til sammen ut... Read More...
IMAGE Marokko - en eventyrverden!
I hvilket land kan du surfe på Atlanterhavskysten på morgenen, kjøre slalom 3200 meter over havet på ettermiddagen, og drikke te under stjernehimmelen i Saharaørkenen på kvelden? I de siste årene har stadig flere nordmenn oppdaget... Read More...
IMAGE På loffen i Thailand - del 1
Etter en ti-timers flight fra Frankfurt med Lufthansa, var jeg endelig tilbake i Thailand. I årevis har jeg hatt innstillingen ”Been there, done that; next!” og heller plusset nye land på lista mi. Men Thailand er noe helt spesielt…... Read More...
IMAGE På loffen i Thailand - del 2
Nå var tiden moden for å forlate Bangkok og jeg kom meg ut av senga allerede i 0630-tida og fikk meg frokost før jeg sjekket ut og tok taxi til Hualamphong, hovedjernbanestasjonen i Bangkok. Sjåføren tilbød seg å kjøre meg dit for bare 200... Read More...
IMAGE På loffen i Thailand - del 3
Etter min siste natt i Hua Hin åpnet alle himmelens sluser seg. Selv om det var november og regnsesong, hvor det som oftest kommer en kraftig skur på kveldstid som er over i løpet av et kvarters tid, var dette drøye greier. Sjekket ut fra... Read More...
IMAGE På måfå i Milano
Hva gjør du når du har gått lei av motebutikene langs Via Montenapoleone, hvor du egentlig ikke har råd til å handle, og Galleria Vittorio Emanuelle II er besøkt så mange ganger at selv ikke verdens vakreste kjøpesenter frister? For... Read More...
IMAGE Palmesus i Warszawa
Hva har David Bowie, en palme og en rød gris til felles? Les Reiseplanetens reisebrev fra Warszawa og bli inspirert for en tur du også. I 1977 ga David Bowie ut albumet Low sammen med Brian Eno. Dette var et såkalt dark ambient electronic album... Read More...
IMAGE Reisebrev
  Reiseartikler Reisebrev fra folk som har vært der Reisebrev fra reisemål over hele verden.  Les folks egne historier fra destinasjoner over hele verden.  Hvem kan beskrive turistopplevelser bedre enn folk som du og jeg?... Read More...
IMAGE Reisebrev fra Buenos Aires
Etter seks uker i Argentina sitter jeg nå i Oslo og ønsker meg tilbake. Lignende by tror jeg man skal lete lenge etter, og alle jeg kjenner som har vært der får stjerner i øynene når man nevner Buenos Aires - tangoens og biffens hovedstad,... Read More...
IMAGE Reisebrev fra India
”Kjør sakte!” beordrer husverten taxisjåføren min på tamil. Indiske taxisjåfører har et velfortjent rykte på seg til å kjøre vel fort. ”Nå har han i hvert fall fått beskjed,” tenker jeg. Fem minutter senere kjører vi forbi en... Read More...
IMAGE Reisebrev fra Kambodsja
Asia er et fascinerende kontinent. Fargerikt, hektisk, masse lukter, rare lyder, trafikkaos og god mat er bare noen av kjennetegnene. Selv om mange kanskje faller for fristelsen å skjære landene over en kam og tro at nudler og stråhatter er en... Read More...
IMAGE Reisebrev fra Manly - Australia
Mitt kjærlighetsforhold til Australia begynte for tre år siden, da jeg ved en tilfeldighet fant ut gjennom organisasjonen x-plore at en ikke trenger nøye seg med tre måneders turistvisum i Australia, jeg kunne faktisk bli der et helt år! Det... Read More...
Reisebrev fra Padova
Det er tidlig morgen og vi setter oss på toget fra Mestre, en by som ligger strategisk nærme både Venezia og flyplassen Marco Polo. Fra Mestre går regionstog og lokaltog til Padova, og siden avstanden er så kort, er det like greit med den... Read More...
Reisebrev fra Praha
Reisebrev fra Praha, av Morten Heiberg! Foto: Morten Heiberg. Før vi startet turen hadde vi gjort noen småting i forkant i tillegg til ordne med overnatting, noe jeg også vil anbefale andre også å gjøre. Finn ut på forhånd hva du vil med... Read More...
IMAGE Reisebrev fra Vietnam
Buy something from my shooop!" Med skingrende stemme på flytende chinglish roper skredderdamen etter oss. "Buy anything!" Her er det lite fokus på faktisk behov, så lenge du legger igjen turistdollarene dine i butikken hennes. Men ser du bort fra... Read More...
IMAGE Skopelos – en juvel blant greske øyperler
Skopelos er en øy i Sporadene mellom Skiathos og Alonnisos. Den ligger rett nord for Evia, Hellas’ neste største øy, og ikke så langt fra fastlandet. Det er knappe to timers båttur til Skiathos, som har flyplass, og som lokker de fleste... Read More...