Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Risotto alla Milanese


Risotto alla Milanese

Risotto alla milanese

Risotto alla Milanese kalles også for Risotto Giallo ("den gule risottoen"). Naturligvis på grunn av fargen fra safran som tilsettes retten.
Photo by Michele Ursino - Risotto Giallo, CC BY-SA 2.0

Wienersnitzel er for oss i Reiseplaneten like mye Cotoletta Milanese, men Milano-retten over alle andre vil allikevel være Risotto Milanese. Hvem skulle tro at ris var en Milanesisk spesialitet? Selv gutta som startet med merkevaren Superbra, og da gjerne kjent som 'Superbra Risotto', tenkte feil. Riktig nok visste de at Italia produserte ris, men som mange andre trodde de først at dette var noe man fant sør i Italia.

Risotto tilhører først og fremst den flate Po-sletta nord i Italia. Vi snakker om regionene (fra øst til vest) Veneto, Lombardia og Piemonte. Men opprinnelig ble ris innført til Sicilia, Middelhavets største øy som ligger rett utenfor sør-spissen av Italia, allerede på 1200-tallet.

Risotto er helst en forrett, og det er derfor den som regel ikke tilsettes kjøtt eller fisk. Forretter på italiensk kalles for primo, og som primo får man gjerne servert supper, pasta eller risotto.

Risotto Milanese er risotto med safran. Og historien bak retten er morsom nok. Vi må tilbake til 1500-tallet, og byggingen av Milanodomen. Den berømte maleren Valerio di Fiandra jobbet med å gi farge til glassvinduene i katedralen, og med seg hadde han assistenten Zafferano. Årsaken til navnet skyldtes at han blandet, ja nettopp, safran i fargene, for å få den gullaktige fargen som ofte ble benyttet i kirker og katedraler.

En dag skal di Fiandra ha sagt til Zafferano at han sikkert kom til å blande safran i maten også. Og det gjorde Zafferano, og det på selveste bryllupet til sin mesters datter. Datoen var for øvrig den 8/9 1574.

Antagelig ment på spøk, blandet Zafferano inn safran i risottoen, og med det ble gul risotto fortært for første gang i Milano. Etter sigende ble bryllupsgjestene først sjokkert over den gule risottoen, men etter hvert satte de alle pris på den gode smaken. Og siden safran-fargen minner om gull, er retten et symbol på vellykkethet og rikdom. Risotto med Safran ble raskt populær i hele Lombardia-regionen, og senere i hele Italia.

Hvordan lage Risotto Milanese

 

Oppskrifter på safran-risottoen alla Milanese dukket først opp i kokebøker tidlig på 1800-tallet, noe som muligens ødelegger sannhetsgestalten i vår historie over. 

Risotto lages av rundkornede ristyper. De vanligste typene er arborio, carnaroli og vialone nano. Ristypen kan minne om vår egen grøtris.

Risotto alla Milanese til 4 personer trenger følgende ingredienser:

  • 2 ½ dl arborio-ris
  • 6-7 dl grønnsaksbuljong
  • 1 hvitløksfedd
  • ½ gul løk
  • 1 dl hvitvin
  • 25 g smør
  • 1 ss olivenolje
  • ½ g safran
  • ½ dl revet parmesanost

Finhakk hvitløk og løk. Varm olivenolje i en kjele og ha i løk og hvitløk til de blir myke. NB! Løken(e) skal ikke brunes. Tilsett så ris og rist den over varme i noen minutter. Hell over vinen og la det hele koke på svak varme to - tre minutter.

Rør så inn ca. 1/7-del av buljongen. Når dette er trukket inn i risen, heller du på en ny 1/7-del, og slik fortsetter du til det (nesten) er tomt. Dette vil ta ca. 20 til 30 minutter. Da har risen myknet, men den har fortsatt kjernen intakt. Rett før risen er klar blander du ut safranen med resten av buljongen og blander dette ut i risen.

Skru av varmen og ha i smør, rør kontinuerlig til det er smeltet. Strø på parmesanen og rør rundt, og du er ferdig. Risotto alla Milanese serveres gjerne i en dyp tallerken, topp eventuelt med svart pepper og en persillekvist. God appetitt!

Beste Risotto alle Milanese i Milano?

Boeucc er kanskje den eldste restauranten i drift i Milano i dag. Boeucc startet i 1696 og er et typisk møtepunkt for familier og forretningsfolk. Menyen på Boeucc representerer det beste av det tradisjonelle i Milano og Risotto alla Milanese (alla Zafferano) er naturligvis på plass.

Adressen til Boeucc er Piazza Belgioioso, som er midt mellom Milanodomen og parken Giardini Pubblici Indro Montanelli, og ikke langt fra motegaten Montenapoleone.  NB! Dette er ikke en billig restaurant. Snarere motsatt. Vil du ha god og rimeligere risotto, så besøk Brera-området i Milano, hvor annenhver restaurant har Risotto alla Milanese på menyen. 

IMAGE 100 millioner japanere kan vel ikke ta feil?
Er du en av disse menneskene som elsker å eksponere deg selv når du tar en tur ut på byen? Da er du jo som skapt for en karaokebar når du er på ferie. Og ikke behøver du å våkne med angst dagen etter heller. Photo by William Neuhelsel -... Read More...
Beste Biergartens i Bremen
Det er ikke mangel på uterestauranter i Bremen. Hvorfor ikke ta litt snacks og nyte en god kald øl av merket Becks som er Bremens eget øl? Det å drikke øl på en typisk tysk Biergarten er bare noe du må gjøre når du er i Tyskland. Sett deg... Read More...
IMAGE Chicagos beste puber og barer
En enorm by som Chicago har selvsagt et massivt tilbud på utelivsfronten. Mange av stedene har hentet inspirasjon fra forbudstiden i USA på 1920-tallet, da all produksjon og salg av alkohol var forbudt, noe som var en gullgruve for gangstere som... Read More...
IMAGE Cocktails, Ernest Hemingway og storbyferie
Få kjendiser har reist mer i verden enn Ernest Hemingway. Og til tross for at Ernest Hemingway var en lovprist forfatter og krigsreporter er han i ettertid like mye kjent som en levemann og begersvinger. Photo: Havanna~commonswiki. Own work... Read More...
IMAGE De beste pubene i Manchester
Manchester er mer enn fotball. Mer enn konserter, house-parties, klubbnetter og Chinatown også!  Manchester er selvfølgelig også en by hvor man kan nyte en kveld på en ekte britisk pub. Og her finner du puber av alle typer, flere av dem... Read More...
IMAGE De beste tapasrestaurantene i Madrid
Ber du 100 mennesker tenke på spansk mat så vil vi tro det er en klar overvekt av tapas i folks hoder. Men selv om folk flest har hørt om tapas, og det faktum at tapas er tilgjengelig over alt i Spania, så er det ikke alle som er like sikre... Read More...
IMAGE Den store tapas-guiden
Spania er tapas, like mye som Italia er pasta og pizza. Men ikke mange vet så mye om tapas, og svært ofte ser vi at man velger bort tapasrestaurantene når man er på ferie i en spansk by. Og det er synd, fordi det finnes uendelig mye godt å... Read More...
IMAGE Det var her de oppfant pizza Margherita!
Pizza kommer fra Napoli og den originale heter Pizza Margherita.  Til Napoli kommer du for å spise pizza, og det blir faktisk ikke det samme å spise dette i Roma, Milano eller Firenze.  For i Napoli er nemlig pizzaene gode over alt! Men... Read More...
IMAGE Drikk kaffe som en italiener
Italia har regler på alt. Ikke minst når det gjelder kaffedrikking. De har for eksempel regler for når de mange ulike smaksvariantene kan drikkes. Ikke avslør deg selv som den uvitende turisten allerede på første cafébesøket, men lær deg... Read More...
IMAGE Hofbrauhaus - Verdens beste pub
Alltid blide og hyggelige mennesker på Hofbrauhaus. Foto: Andrea Allen (cc-lisens) Flickr Noen kaller Hofbräuhaus i München (Tyskland) en turistfelle. Selv kaller de seg verdens mest kjente pub. Selv kan vi bare konstatere at til tross for en... Read More...
IMAGE Hva skal du spise i ferien?
Ferietid er spisetid! For mange brukes ofte feriekveldene på restaurant.  Ingen ting er som god mat og godt drikke i hyggelig selskap. Men så var det dette med god mat da. Det er ikke så ofte folk flest får tid til å besøke restauranter... Read More...
IMAGE Hvordan spise sushi?
Må jeg spise sushi med pinner? Kan jeg bruke hendene eller er kniv og gaffel et alternativ? Og hva kan blandes? Eller skal kanskje ingrediensene som følger et sushimåltid spises hver for seg? Ikke så rent få spiser (og liker) sushi. Denne... Read More...
IMAGE Jakten på den perfekte Bouillabaisse i Marseille!
Det sies at god Bouillabaisse er så godt at det er verdt å ta turen jorden rundt for å oppleve smaken. Nå slipper du heldigvis det. Det holder selvsagt å reise til Marseille! Ikke hør på folk som rynker på nesa av Marseille og prater høyt... Read More...
IMAGE Lær å lage god thaimat når du er i Thailand
Thaimat gir like mye glede å lage, som å spise! Og det sier ikke like når Thai-kjøkkenet av kjennere regnes blant verdens absolutt beste. Så hvorfor ikke unne seg selv et lite kokkekurs neste gang man besøker smilets land, Thailand?... Read More...
IMAGE Matglede med øl i Brussel
Det er få hovedsteder som kan by på tilsvarende matopplevelser for mave og sjel som hovedstaden i Belgia. Spesielt for de mange som setter stor pris på godt øl, er Brussel den optimale byen å besøke. Middagen er en sosial happening, og et... Read More...
IMAGE Matlagingskurs - Thaimat på Koh Samui
Grillede grønnsaker heter Phat phuk, men vær så vennlig å ikke bestill "fat fuck" av kelneren. I beste fall får du et smil. Nei, ta et thaimatkurs, lær deg hva rettene heter, og bedre, hvordan de uttales, og ikke minst lær å lage maten med... Read More...
IMAGE Matmarkedet Pari Fermier i Paris
Kan det spises eller drikkes så finner du det nok i Pari Fermier. Dette er arrangementet hvor du lærer mer om griser fra Provence, geiter fra Pyreneene og alt annet spiselig du kan tenke deg. (Foto: Franek N (flickr.com) - CC-lisens)... Read More...
IMAGE Munchens beste Biergartens
Det er noe helt eget å drikke øl på en typisk tysk Biergarten. Sett deg ned på en trebenk og nyt kveldsbrisen under kastanjetrærne med en iskald øl, og bli kjent med de fastboende. Folk flest i Tyskland er nemlig både joviale og snakkesalige.... Read More...
IMAGE Nattklubber og diskotek i København
I København svinger det hele døgnet. Men først etter midnatt blir det liv i de mange nattklubbene. Hvis du tror at københavnerene er rolige og innesluttede vil du få en annen oppfatning etter en tur ut på byen. Den danske hovedstaden har alt... Read More...
IMAGE New Yorks kuleste barer og restauranter
New York er byen som aldri sover. Storbypulsen slår fortsatt hardest i denne flotte metropolen, og det er ikke uten grunn at New York er blant de oversjøiske storbyene vi nordmenn frekventerer oftest.  Og i myldret av stilige og historiske... Read More...
IMAGE Nutella Café
Elsker du Nutella? Og elsker du å reise? Ja, da kan du kombinere dette uten problemer. Og da tenker vi ikke på at alle overnattingssteder med respekt for seg selv byr på Nutella i sitt frokoststortiment. Reiser du på ferie til en storby i USA,... Read More...
IMAGE Oktoberfest i Munchen
Oktoberfest er en gigantisk folkefest, og ikke minst en fest for folk i Bayern-regionen i Tyskland. Tror du det kun er turister som fester og drikker på Oktoberfestivalen, så tar du skammelig feil. Les videre så gir vi deg 10 ting du burde vite... Read More...
IMAGE Øl i København
Danskene vet å sette pris på godt øl, og er man ute etter noe godt å drikke i København er Ølbaren på Nørrebro et godt sted å besøke. Med 10-12 forskjellige typer øl på fat og over 100 på flaske er sjansen stor for at man finner en som... Read More...
IMAGE Ølbyen Boston
Sier navnet Samuel Adams deg noe? De historieinteresserte vet nok at navntrekket er å finne på den amerikanske Uavhengighetserklæringen. De øl-hungrige vil nok mer sannsynlig assosiere navnet med en ølbrikke fra en av mange barer og puber i... Read More...
IMAGE Reis med mat
Mat er minner. Mat er fascinerende historier. Og mat kan ta deg med på spennende reiser. Mat er lukt og mat er farger. Som for eksempel Insalata Caprese som bildet over viser. Du formelig ser det italienske flagget, ikke sant?  I denne... Read More...
IMAGE Reiseartikler - mat og drikke
  Reiseartikler om mat og drikke Bli kjent med de beste restaurantene, og de rareste, største, dyreste og alt annet som er gøy å lese om.  Vi tar deg med til matattraksjoner og vingårder rundt om i hele verden. Og ikke minst en rekke... Read More...
IMAGE Taller de Tapas i Barcelona
I følge legenden, stammer tradisjonen med tapas i Spania fra da Kong Alfonsoe den Vise ble frisk etter sykdom ved å nippe vin og spise små matbiter mellom de større måltidene. Da han ble frisk beordret han derfor tavernene til å servere slike... Read More...
IMAGE The Billionairs på Sardinia
Noen steder er turistfeller.  Atter andre steder er kanskje noe du bare fjernt har hørt om. Og drømmer om, og som virker som en fjern mulighet. Vi har besøkt nær alt i Italia. Et av de vakreste stedene er Middelhavets nest største øy... Read More...
IMAGE Verdens beste flyplassrestaurant
Er du lei av rådyr mat på flyplassene? Og som til tross for prisen ikke akkurat gir gode matminner? Heldigvis begynner ting å endre seg på de større flyplassene rundt om i verden. Men fortsatt er det vel bare en flyplass som har en restaurant... Read More...
IMAGE Verdens beste restaurantbyer
Vi er mange som elsker god mat og godt (med) drikke. Og når vi unner oss en storbyweekend, så vil vi sannelig også nyte bordets gleder. Photo: Nesnad - Licensed under CC BY 2.5 via Commons Magasinet Food & Wine... Read More...