Forsidebilde SurfersBeach

Reise til Malta

Hovedstad: Valletta
Folketall: 401,880 (juli 2007)
Tidsforskjell fra Norge: ingen
Valuta: Euro (fra januar 2008)
Offisielt språk:
Maltesisk og engelsk
Nasjonaldag: Uavhengighetsdagen, 21.september (1964)
Religion: Romersk-katolsk
Landegrenser: ingen. Øyer i Middelhavet, sør for Sicilia.
Styreform: Republikk
Klima: Middelhavsklima, milde, våte vintre, varme, tørre somre.

Malta flagg

Malta og landets historie
Malta er en liten øynasjon med strender og sol omgitt av et knallblått Middelhav, og har alle forutsetninger for å være en drømmedestinasjon for de fleste av oss. Men man besøker ikke Malta kun for å bade og slikke sol, for dette lille landet har en lengre og mer fascinerende historie enn de fleste andre land i Europa, og historien kan dokumenteres grundig.

De monumentale templene Ggantija og Ħaġar Qim var allerede eldgamle da pyramidene i Giza ble bygd, noe som gjør dem til verdens eldste eksisterende bygninger. Britene tok kontrollen over øya rundt år 1800, og dette varte helt til Malta fikk sin selvstendighet i 1964. Malta ble EU-medlem i 2004 og er unionens minsteland i både utstrekning og folketall. Overgang fra maltesiske pund til euro i januar 2008.

Malta som turistdestinasjon
Malta har ikke jernbane, men et godt utbygd bussrute-nett med base i hovedstaden Valletta gjør det lett å komme seg rundt. Ingenting ligger mer enn en drøy times kjøring unna, med mindre du skal til Gozo eller Comino, de andre bebodde øyene. Landets økonomi hviler kraftig på elektronikk, tekstiler og turisme. Har du interesse for geologi, arkeologi eller historie, er Malta et skattkammer av de sjeldne. Hvis du vil prioritere fest og moro, vrimler det av barer, diskoteker og nattklubber i Sliema og St. Julians.

I tillegg snakkes det engelsk på Malta, samtidig som påvirkningen fra England er betydelig. Dermed er øya både språklig og kulturelt på linje med de fleste av oss skandinaver. Hovedstaden på Malta, Valletta, blir derimot nesten folketom når butikkene stenger for kvelden. Barnefamilier vil finne seg til rette på strendene i nord.

 

Malta


Nyttig reiseinformasjon

Det er mange ting man skal tenke på når man skal ut å reise. Trenger man visum for å reise dit? Må man ha vaksiner? Er det trange seter på flyet? Hva kan jeg ha med meg ombord på flyet? Spørsmålene er mange! Klikk her for svar på mange av disse spørsmålene.