Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Risotto alla Milanese


Risotto alla Milanese

Risotto alla milanese

Risotto alla Milanese kalles også for Risotto Giallo ("den gule risottoen"). Naturligvis på grunn av fargen fra safran som tilsettes retten.
Photo by Michele Ursino - Risotto Giallo, CC BY-SA 2.0

Wienersnitzel er for oss i Reiseplaneten like mye Cotoletta Milanese, men Milano-retten over alle andre vil allikevel være Risotto Milanese. Hvem skulle tro at ris var en Milanesisk spesialitet? Selv gutta som startet med merkevaren Superbra, og da gjerne kjent som 'Superbra Risotto', tenkte feil. Riktig nok visste de at Italia produserte ris, men som mange andre trodde de først at dette var noe man fant sør i Italia.

Risotto tilhører først og fremst den flate Po-sletta nord i Italia. Vi snakker om regionene (fra øst til vest) Veneto, Lombardia og Piemonte. Men opprinnelig ble ris innført til Sicilia, Middelhavets største øy som ligger rett utenfor sør-spissen av Italia, allerede på 1200-tallet.

Risotto er helst en forrett, og det er derfor den som regel ikke tilsettes kjøtt eller fisk. Forretter på italiensk kalles for primo, og som primo får man gjerne servert supper, pasta eller risotto.

Risotto Milanese er risotto med safran. Og historien bak retten er morsom nok. Vi må tilbake til 1500-tallet, og byggingen av Milanodomen. Den berømte maleren Valerio di Fiandra jobbet med å gi farge til glassvinduene i katedralen, og med seg hadde han assistenten Zafferano. Årsaken til navnet skyldtes at han blandet, ja nettopp, safran i fargene, for å få den gullaktige fargen som ofte ble benyttet i kirker og katedraler.

En dag skal di Fiandra ha sagt til Zafferano at han sikkert kom til å blande safran i maten også. Og det gjorde Zafferano, og det på selveste bryllupet til sin mesters datter. Datoen var for øvrig den 8/9 1574.

Antagelig ment på spøk, blandet Zafferano inn safran i risottoen, og med det ble gul risotto fortært for første gang i Milano. Etter sigende ble bryllupsgjestene først sjokkert over den gule risottoen, men etter hvert satte de alle pris på den gode smaken. Og siden safran-fargen minner om gull, er retten et symbol på vellykkethet og rikdom. Risotto med Safran ble raskt populær i hele Lombardia-regionen, og senere i hele Italia.

Hvordan lage Risotto Milanese

 

Oppskrifter på safran-risottoen alla Milanese dukket først opp i kokebøker tidlig på 1800-tallet, noe som muligens ødelegger sannhetsgestalten i vår historie over. 

Risotto lages av rundkornede ristyper. De vanligste typene er arborio, carnaroli og vialone nano. Ristypen kan minne om vår egen grøtris.

Risotto alla Milanese til 4 personer trenger følgende ingredienser:

  • 2 ½ dl arborio-ris
  • 6-7 dl grønnsaksbuljong
  • 1 hvitløksfedd
  • ½ gul løk
  • 1 dl hvitvin
  • 25 g smør
  • 1 ss olivenolje
  • ½ g safran
  • ½ dl revet parmesanost

Finhakk hvitløk og løk. Varm olivenolje i en kjele og ha i løk og hvitløk til de blir myke. NB! Løken(e) skal ikke brunes. Tilsett så ris og rist den over varme i noen minutter. Hell over vinen og la det hele koke på svak varme to - tre minutter.

Rør så inn ca. 1/7-del av buljongen. Når dette er trukket inn i risen, heller du på en ny 1/7-del, og slik fortsetter du til det (nesten) er tomt. Dette vil ta ca. 20 til 30 minutter. Da har risen myknet, men den har fortsatt kjernen intakt. Rett før risen er klar blander du ut safranen med resten av buljongen og blander dette ut i risen.

Skru av varmen og ha i smør, rør kontinuerlig til det er smeltet. Strø på parmesanen og rør rundt, og du er ferdig. Risotto alla Milanese serveres gjerne i en dyp tallerken, topp eventuelt med svart pepper og en persillekvist. God appetitt!

Beste Risotto alle Milanese i Milano?

Boeucc er kanskje den eldste restauranten i drift i Milano i dag. Boeucc startet i 1696 og er et typisk møtepunkt for familier og forretningsfolk. Menyen på Boeucc representerer det beste av det tradisjonelle i Milano og Risotto alla Milanese (alla Zafferano) er naturligvis på plass.

Adressen til Boeucc er Piazza Belgioioso, som er midt mellom Milanodomen og parken Giardini Pubblici Indro Montanelli, og ikke langt fra motegaten Montenapoleone.  NB! Dette er ikke en billig restaurant. Snarere motsatt. Vil du ha god og rimeligere risotto, så besøk Brera-området i Milano, hvor annenhver restaurant har Risotto alla Milanese på menyen. 

Reykjavik-guiden!

  • Reykjavik

    Island gir assosiasjoner til og vakker natur. Og Reykjavik er den selvsagte inngangsporten for å oppleve Islands aktive vulkaner og...

  • Fly til Reykjavik

    Den mest opplagte måten å komme seg til Island på, er naturlig nok å fly.  Icelandair har daglige flygninger fra Gardermoen til...

  • Bli kjent i Reykjavik

    Reykjavik er Islands hovedstad og største by, og godt over 60 % av landets 306 000 innbyggere bor i eller rundt Reykjavik....

  • Turist i Reykjavik

    Reykjavik er en liten by som det er fort gjort å orientere seg i, og du kommer deg lett rundt til fots til alle de sentrale...

  • Shopping i Reykjavik

    Det eneste som det er noe poeng i å kjøpe på Island, er lokalt produserte artikler. Alt annet er importert og selges til priser...

  • Spise i Reykjavik

    En øynasjon har naturlig nok sjømat som sin spesialitet, og de aller fleste restauranter tilbyr retter av fersk fisk, østers,...

  • Med barn i Reykjavik

    Reykjavik har ikke mange attraksjoner rettet spesielt mot barn, men det er likevel nok av aktiviteter som gjør barna fornøyde...

  • Hotell i Reykjavik

    Reykjavik er en forholdsvis liten by, så uansett hvor i byen du velger å bo, er du ikke veldig langt unna sentrum. Hvis du...

  • Leiebil i Reykjavik

    De færreste av oss har noe ønske om å tilbringe hele Islandsoppholdet i selve Reykjavik, men hvis det er din plan, er det ikke...

  • Sport i Reykjavik

    Bare så det er sagt. Island er gode på sport. Det lille landet slutter aldri å overraske idrettsverden med de talentene de får...

  • Attraksjoner i Reykjavik

    Du forstår selvsagt helt av deg selv at Reykjaviks attraksjoner og severdigheter ikke kan måle seg med hva du finner i storbyer...

  • Reykjavik Videofilmer

    Reykjavik / Island Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Reykjavikfor deg slik at du skal kunne få inspirasjon...

  • Reykjavik Ferielenker

    R eykjavik har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Reykjavik for en ferietur. For...

  • Fakta om Reykjavik

    Reykjavik er Islands hovedstad og største by, og nær sagt alle turister som besøker Iandet tilbringer tid her.  I området i og...

  • Klima i Reykjavik

    Island er på ingen måte så kaldt og ugjestfritt som navnet gir inntrykk av, Norge er faktisk vesentlig kaldere på vintertid. Til gjengjeld...

  • Reykjavik Reiseartikler

    Den blå lagune - Nordens deiligste sted for velvære Island er jo skapt for Spa-anlegg og velvære. Og med en natur som bringer...