• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Bli kjent i Aberdeen

aberdeen havn

Aberdeen er den tredje største byen i Skottland med drøye 200000 innbyggere, og ligger på den nordøstlige kysten, nesten så nært Norge som det er mulig å komme på det britiske fastlandet.

Aberdeen fikk bystatus i 1319, og har vært Skottlands fremste univeritetsby siden 1400-tallet.  Aberdeen har lenge hatt maritime tradisjoner. I dag har olje- og gassektoren overtatt mye av den tradisjonelle shippingindustrien. Etter at det ble funnet olje i Nordsjøen, har Aberdeens økonomi hatt en kraftig vekst og hele byen nyter godt økonomisk av dette.

Gamle Aberdeen (Old Aberdeen)

Nordvest for byens sentrum, omtrent 20 minutter med buss, ligger forstaden Old Aberdeen. Old Aberdeen har en helt spesiell atmosfære. Du føler nesten at tiden har stått stille der Old Aberdeen ligger omklynget rundt St Machar's katedral. Katedralen har aner tilbake til år 500 e.kr, men dagens storslåtte kirke ble ferdigstilt på 1400-tallet.

Ved siden av kirken finner du en botanisk have kalt Cruickshank. Det er gratis inngang. Hagen er åpen året rundt, men holder stengt i helgene om vinteren, dvs. perioden oktober til april.  Nord for katedralen finner du Seaton Park. Aberdeen er en virkelig grønn by med mange utfluktsmuligheter. Fortsetter du videre nordover fra parken vil du passere Skottlands eldste gotiske bro, Brig o' Balgownie, fra 1300-tallet. Er du golffrelst skal du vite at byens to flotteste golfbaner ligger ved i området. Banene heter the Royal Aberdeen og Murcar.

Er du glad i arkitektur må du ikke gå glipp av King's College og det vakre kapellet fra 1500-tallet som ligger i Old Aberdeen. Både spiret og interiøret vekker fascinasjon.Union Street

Aberdeen's viktigste gate er Union Street, flere kilometer lang, og bygget på pilarer. Denne gaten er blanding av moderne og gamle bygninger omhverandre. Her er som regel et yrende folkeliv og masse trafikk. I østenden av Union Street finner du Aberdeens eldste sentrumsområde, Castlegate. Castlegate-området har historie tilbake til 1200-tallet. Den dominerende plassen i dagens Castlegate er Mercat Cross som skriver seg fra 1600-tallet. Den bevitner byens gamle storhetstid som handelsby. På andre siden, ved Union Street og King Street, finner du byens rådhus og ikke minst tollbodene fra 1300-tallet. Her samlet man en gang inn toll og skatter og oppbevarte byens lovløse.

Et lite stykke lenger vest i Union Street finner du Broad Street med byens turistkontor. På andre siden av gaten for turistkontoret ligger imponerende Marischal College som er verdens nest største granittbygning. Opprinnelig hadde byen både et katolsk og et protestantisk Universitet, men i 1860 ble disse slått sammen til ett og samme universitet under navnet Marichal College.

Du må også besøke Art Gallery som er Aberdeens stolthet. Gå Broad Street nordover fra Union street til du kommer til Upperkirkgate og St Nicholas Shopping Centre. Følg Upkirkgate vestover og gå videre opp Schoolhill. Her finner du Art Gallery som i sin elegante bygning huser en rekke flotte kunstgjenstander. Åpent alle dager fra 1000 til 1700, men søndager fra 1400. Museet er gratis.  Vest for Art Gallery finner du blant annet Union Terrace Gardens, som er et ypperlig sted å besøke når du vil komme deg litt vekk fra byens mas.

Området rundt Justice Mill Lane, ikke langt vest for Union Street, og en snau kilometer fra Schoolhill, er  byens utelivsgate.  Her er nok av barer og puber til å holde deg i aktivitet til sent på natt.  I dette området finner du også et teknologisenter som heter Satrosphere og som er populært utfluktsmål for hele familien.

Strandområdet

Mellom utløpene til elvene Don og Dee, ikke langt fra Union Street, finner du strandområdet. Her er kilometere med flott sandstrand. Imidlertid tilsier klimaet i Aberdeen at det ikke er ofte du får anledning til å slikke sol på stranden.

Området huser også et stort fritidskompleks med svømmebassenger, kinoer og ikke minst hjemmebanen til byens stolthet, fotballklubben Aberdeen FC som en gang ble trent av selveste Alex Ferguson (nå Manchester United). Hjemmebanen heter Pittodrie Park.

Havneområdet

Går du gaten Shiprow fra Castlegate og ned til havnen vil du passere Aberdeens nye maritime museum. Aberdeen har en stolt sjøfartshistorie. Havneområdet er populært blant turister, og den sentrale gaten nede ved havnen heter Market Street. Her er det til tider ganske så hektisk med kjøp og salg, og lossing av og på båter. Du vil helt sikkert besøke fiskemarkedet ved havnen. Her har handel med fisk foregått siden 1200-tallet.  Den beste tiden å komme hit for å få et bra inntrykk av aktivitetene, er tidlig på morgenen, helst før kl 0800.

Går du til sydenden av Market Street er du på vei til enorme Duthie Park. Ta gjerne en buss da det kan være litt langt å gå. Duthie Park er en fantastisk vakker park med vinterhage, tropiske planter og mange fuglearter. Den omtales av mange som den største hagen i sitt slag i Europa.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.