Forsidebilde SurfersBeach

Den store tapas-guiden

Tapas Pimientos de Padrón

Spania er tapas, like mye som Italia er pasta og pizza. Men ikke mange vet så mye om tapas, og svært ofte ser vi at man velger bort tapasrestaurantene når man er på ferie i en spansk by. Og det er synd, fordi det finnes uendelig mye godt å spise, samtidig som hver region har sine spesialiteter og tradisjoner. 

De regionene som har tradisjon for tapas i Spania er Andalucia, Murcia, Leon, Extremadura og Ciudad Real.

Bildet viser Pimientos de Padron Photo by Takeaway - CC BY-SA 3.0,



Særlig nord i Spania kan man oppleve at innbyggerne kaller tapas for noe annet, nemlig pinchos. Baskerne kaller det dessuten for pintxos som er samme ord, men på baskisk. Årsaken er at man ofte finner en tannpirker i tapasen, for å gjøre det lettere å spise maten når det er stablet ost, oliven og annet ovenpå brødskiven, eller et utall av grønnsaker ovenpå hverandre. En pincho er egentlig en stekenål.

I Latin-Amerika heter deres variant av tapas for bocas, mens det i Mexico kalles botanas.

Tapas finnes i et utall varianter

Tapas Banderillas de encurtidos

Banderillas med sylteagurk. Photo: Tamorlan - Own work, CC BY-SA 3.0

Tapas er enkelt sagt småretter som finnes i et utall varianter. Det finnes tapasretter som er enkle, og det finnes svært så forseggjorte. Et eksempel på det siste er puntilitas som er frityrstekt blekksprut. 

Det er ikke uvanlig at den lokale baren har 8 til 12 varianter av tapas. Det er heller ikke uvanlig at rettene er godt innsauset i hvitløk, chilli, paprika, salt og pepper, kanskje safran og olivenolje.

Tapasvariantene består både av sjømat (kalt mariscos) og sjømatvariantene er som regel ansjos, sardiner eller makrell i olivenolje. Eller blekksprut og akkar, gjerne i tomatsaus. Du vil dessuten nesten alltid finne minst en oliven-variant på tapasmenyen. Ofte er det oliven av typen Manzanilla eller Arbequina. Til tapas-rettene får man gjerne en eller flere typer brød.

I enkelte byer er det egne tapas-gater, hvor hver bar har sin egen spesialitet, og hvor folk går fra den ene baren til den andre for å snakke, drikke og spise etablissementets spesialitet.

Noen ganger serveres tapas som tilbehør til drinken før en middag. Og ofte uten tillegg i prisen.  Opprinnelig var nemlig tapas en liten porsjon gratis mat som ble servert til drikken.

I utgangspunktet er derfor «a tapa» en appetittvekker og en snacks, og ikke et måltid i seg selv.  Imidlertid har det i senere tid vokst frem flere restauranter som lager ulike avanserte tapas og ved å kjøpe en kombinasjon av disse så får man et helt måltid. 

Hvor kommer ordet tapas fra?

Ordet tapas kommer mest sannsynlig av tapar (spansk for å dekke til). Det sies nemlig at man i gamle dager la en liten brødskive over sherryglassene for å forhindre at fluene kom seg ned i glassene. Etter hvert ble det vanlig å plassere småretter oppå brødskivene, og dagens tapas var født!

En tapa kan være både varm eller kald, men ikke samtidig naturligvis. 

Tapas spises fordi middag inntas sent på kvelden

TapasenBarcelona

Tapas er opprinnelig snacks eller mellommåltidsretter. Nå er det big business, men også god mat!
Foto: Elemaki - CC BY 3.0

I Spania serveres middag svært sent, i alle fall ikke før klokken 2100 på kvelden, og ofte så sent som midnatt.  Det er en av årsakene til spanjolene rusler fra bar til bar for en tapas og noe å drikke. Dette kalles for "lr de tapas" og gjør at man ikke «sulter ihjel» mellom lunsj (rundt kl 1400) og middag sent på kvelden. I tillegg er det jo en sosial greie, og spanjolene er jo kjent som svært sosiale.

Det finnes utallige regler for hvordan man spiser tapas. Som nevnt så vil man på enkelte barer få tapsrettene gratis til drikken man kjøper. Da forsyner man seg som regel selv fra brett. Spesielt i Andalucia er dette utbredt. Se hva de lokale innbyggerne gjør, og ikke vær redd for å prøve nye varianter. 

De vanligste tapasrettene i Spania

Tapas Calamares

Calamares a la romana (frityrstekt akkar) er noe alle liker.
Photo: Flickr.com user "deramaenrama" - CC BY 2.0

  • Bacalao som er saltet torsk (tørrfisk)
  • Calamares (kalles også rabas) som er akkar-ringer (minner om blekksprut)
  • Caracoles som er snegler i hvitløk
  • Chorizo i varianter, dvs. Chorizo-pølse med tilbehør.
  • Croquetas er en frityrstekt liten sak som har størrelse og form som en liten pølse. Ofte er det potetstappe inni. Men det kan også være fisk, skinke eller ost.
  • Empanadillas er en brødrett som minner om italiernes calzone. Det kan være ulikt fyll i brødretten.
  • Gambas er reker i en slags peppersaus, gjerne med allioli og chilli.
  • Patatas bravos er potetpiter med en småsterk tomatsaus.
  • Pimientos de Padrón er grønn pepper (fortrinnsvis fra Padrón) frityrstekt med olivenolje eller like gjerne servert rå, (se bildet først i artikkelen).
  • Pulpo a la gallega er kokt blekksprut.
  • Queso con anchoas er ost med ansjos på toppen.
  • Raxo er svinekjøtt med hvitløk og paprika.
  • Tortilla de patatas er en spansk omelett.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Venezia-guiden!

  • Venezia

    Ingen andre steder i Europa får du den umiddelbare følelsen av å ha reist 400 år tilbake i tiden så sterkt som i Venezia. Byen...

  • Fly til Venezia

    Det er ingen flyselskaper som har helårs direkteruter fra Norge til Venezia i skrivende stund, men Norwegian har sommerruter med...

  • Bli kjent i Venezia

    Det er merkelig å tenke på at Venezia, som i dag er avhengig av turisme for å overleve, engang var en selvstendig republikk og...

  • Turist i Venezia

    Skal du få med deg alle Venezias attraksjoner på et par dager, må du starte tidlig begge dager. Trøsten er at Venezia er verdt...

  • Shopping i Venezia

    Shopping i Venezia kan bli en kostbar affære. Dette er tross alt Italias dyreste by. Venezia tilbyr kvalitet og eksklusivitet...

  • Spise i Venezia

    I Venezia finnes det hundrevis av restauranter som serverer typisk italiensk mat som pasta og pizza. Utover disse rettene er det...

  • Med barn i Venezia

    La det være sagt med en gang: Venezia er nok ikke stedet du drar på familieferie med barna. Det er både fordi byen har mange...

  • Venezia Hotell

    Når du søker på hotell i Venezia på Internett, må du være oppmerksom på at de fleste søkemotorer kommer opp med tilsynelatende...

  • Leiebil fra Venezia

    I selve Venezia har du selvsagt ikke bruk for bil. Byen og øyene rundt har dessuten så mye å by på at de fleste vil ha problemer med å...

  • Venezia Sport

    Ingen bør dra til Venezia i håp om å få overvære noen form for store sportsbegivenheter. Dette er nok den eneste byen i Italia...

  • Attraksjoner i Venezia

    Er du det minst interessert i historie, kultur, vakre bygninger, storslåtte kirker, malerier og fascinerende arkitektur, så er...

  • Videofilmer fra Venezia

    Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Venezia for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å reise, men også til å lage...

  • Venezia Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Venezia for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

  • Fakta om Venezia

    Venezia er hovedstaden i den italienske landsdelen Veneto. Venezia var en stormakt tilbake i tid, og byen vitner om fortidens...

  • Klima i Venezia

    I likhet med resten av nord-Italia, kan Venezia være ubehagelig kald på vinteren og kvelende varm på sommeren, selv om...

  • Reiseartikler om Venezia

    Få byer er mer omskrevet og beundret enn Venezia i Italia. Byen har mange fasetter og man går aldri lei av å lese om Venezia. Ta...

  • Venezia Festivaler

    februar Karnevalet i Venezia Av mange regnes dette som verdens vakreste karneval, og det er i alle fall det eldste offisielle...