Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Risotto alla Milanese


Risotto alla Milanese

Risotto alla milanese

Risotto alla Milanese kalles også for Risotto Giallo ("den gule risottoen"). Naturligvis på grunn av fargen fra safran som tilsettes retten.
Photo by Michele Ursino - Risotto Giallo, CC BY-SA 2.0

Wienersnitzel er for oss i Reiseplaneten like mye Cotoletta Milanese, men Milano-retten over alle andre vil allikevel være Risotto Milanese. Hvem skulle tro at ris var en Milanesisk spesialitet? Selv gutta som startet med merkevaren Superbra, og da gjerne kjent som 'Superbra Risotto', tenkte feil. Riktig nok visste de at Italia produserte ris, men som mange andre trodde de først at dette var noe man fant sør i Italia.

Risotto tilhører først og fremst den flate Po-sletta nord i Italia. Vi snakker om regionene (fra øst til vest) Veneto, Lombardia og Piemonte. Men opprinnelig ble ris innført til Sicilia, Middelhavets største øy som ligger rett utenfor sør-spissen av Italia, allerede på 1200-tallet.

Risotto er helst en forrett, og det er derfor den som regel ikke tilsettes kjøtt eller fisk. Forretter på italiensk kalles for primo, og som primo får man gjerne servert supper, pasta eller risotto.

Risotto Milanese er risotto med safran. Og historien bak retten er morsom nok. Vi må tilbake til 1500-tallet, og byggingen av Milanodomen. Den berømte maleren Valerio di Fiandra jobbet med å gi farge til glassvinduene i katedralen, og med seg hadde han assistenten Zafferano. Årsaken til navnet skyldtes at han blandet, ja nettopp, safran i fargene, for å få den gullaktige fargen som ofte ble benyttet i kirker og katedraler.

En dag skal di Fiandra ha sagt til Zafferano at han sikkert kom til å blande safran i maten også. Og det gjorde Zafferano, og det på selveste bryllupet til sin mesters datter. Datoen var for øvrig den 8/9 1574.

Antagelig ment på spøk, blandet Zafferano inn safran i risottoen, og med det ble gul risotto fortært for første gang i Milano. Etter sigende ble bryllupsgjestene først sjokkert over den gule risottoen, men etter hvert satte de alle pris på den gode smaken. Og siden safran-fargen minner om gull, er retten et symbol på vellykkethet og rikdom. Risotto med Safran ble raskt populær i hele Lombardia-regionen, og senere i hele Italia.

Hvordan lage Risotto Milanese

 

Oppskrifter på safran-risottoen alla Milanese dukket først opp i kokebøker tidlig på 1800-tallet, noe som muligens ødelegger sannhetsgestalten i vår historie over. 

Risotto lages av rundkornede ristyper. De vanligste typene er arborio, carnaroli og vialone nano. Ristypen kan minne om vår egen grøtris.

Risotto alla Milanese til 4 personer trenger følgende ingredienser:

  • 2 ½ dl arborio-ris
  • 6-7 dl grønnsaksbuljong
  • 1 hvitløksfedd
  • ½ gul løk
  • 1 dl hvitvin
  • 25 g smør
  • 1 ss olivenolje
  • ½ g safran
  • ½ dl revet parmesanost

Finhakk hvitløk og løk. Varm olivenolje i en kjele og ha i løk og hvitløk til de blir myke. NB! Løken(e) skal ikke brunes. Tilsett så ris og rist den over varme i noen minutter. Hell over vinen og la det hele koke på svak varme to - tre minutter.

Rør så inn ca. 1/7-del av buljongen. Når dette er trukket inn i risen, heller du på en ny 1/7-del, og slik fortsetter du til det (nesten) er tomt. Dette vil ta ca. 20 til 30 minutter. Da har risen myknet, men den har fortsatt kjernen intakt. Rett før risen er klar blander du ut safranen med resten av buljongen og blander dette ut i risen.

Skru av varmen og ha i smør, rør kontinuerlig til det er smeltet. Strø på parmesanen og rør rundt, og du er ferdig. Risotto alla Milanese serveres gjerne i en dyp tallerken, topp eventuelt med svart pepper og en persillekvist. God appetitt!

Beste Risotto alle Milanese i Milano?

Boeucc er kanskje den eldste restauranten i drift i Milano i dag. Boeucc startet i 1696 og er et typisk møtepunkt for familier og forretningsfolk. Menyen på Boeucc representerer det beste av det tradisjonelle i Milano og Risotto alla Milanese (alla Zafferano) er naturligvis på plass.

Adressen til Boeucc er Piazza Belgioioso, som er midt mellom Milanodomen og parken Giardini Pubblici Indro Montanelli, og ikke langt fra motegaten Montenapoleone.  NB! Dette er ikke en billig restaurant. Snarere motsatt. Vil du ha god og rimeligere risotto, så besøk Brera-området i Milano, hvor annenhver restaurant har Risotto alla Milanese på menyen. 

Paris-guiden!

  • Paris

    Paris er romantikkens hovedstad. Har du lyst på en storbytur med din kjære, er Paris et sikkert valg med sine sjarmerende gater...

  • Fly til Paris

    Det er flere flyselskaper som har direkte ruter mellom Norge og Paris. SAS, Norwegian og Air France er eksempler på slike...

  • Bli kjent i Paris

    Paris’ historie som hovedstad i Frankrike går tilbake til 1200-tallet. Midt på 1800-tallet ble Paris omformet til en ekte...

  • Turist i Paris

    Paris er en by som tilbyr så mange severdigheter, attraksjoner og opplevelser at det blir helt umulig å få med seg alt i løpet...

  • Shopping i Paris

    Shopping i Paris er en heldagsbeskjeftigelse. Det finnes utallige eksklusive butikker, og selv om mye er rimeligere enn i Norge,...

  • Spise i Paris

      La oss si det med en gang. Det finnes fantastisk mye god mat å få kjøpt i Paris. Det franske kjøkkenet er kanskje verdens...

  • Med barn i Paris

    Hvis vi hadde vært barn, ville Paris sannsynligvis vært vår favorittby. Ikke bare finnes det et utall med parker, museer og...

  • Hotell i Paris

    Paris har hoteller i alle kategorier og prisklasser. Det er mange gode hoteller i Paris, men de er normalt ikke billige. Selv om...

  • Leiebil i Paris

    Leiebil er rimelig i Frankrike og også i Paris. Mange franskmenn leier bil i ferier. Det kan derfor være vanskelig å få tak i...

  • Sport i Paris

    Tour de France og sykkelSykling er svært populært i Frankrike, og Paris er så heldig at verdens største og mest populære...

  • Attraksjoner i Paris

    Paris er en by breddfull av attraksjoner og severdigheter i alle former og fasetter. Det er rett og slett umulig å ikke finne...

  • Videofilmer om Paris

    Vi har valgt ut noen filmer fra Paris som vi håper vil gi deg reiselyst og ferieinspirasjon til å besøke denne fantastiske byen. Har du...

  • Paris Ferielenker

    Paris har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Paris for en ferietur. For...

  • Paris Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Paris for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

  • Fakta om Paris

    Paris er en virkelig turistfavoritt og få byer, om noen, har besøk av flere turister enn denne byen. Paris er hovedstad i...

  • Klima i Paris

    Paris viser seg vanligvis fra sin mest sjarmerende side på våren, men også høstmånedene kan være en behagelig periode å besøke...

  • Billetter i Paris

    På denne siden kan du trygt og enkelt bestille billetter til din Paris-reise. Her får du billetter til show, transport,...

  • Reiseartikler om Paris

    Les spennende, morsomme og inspirerende reiseartikler om Paris. Vi elsker ferie, og vi elsker Paris, og vil gi deg de beste...

  • Paris Transport

    Paris bør nytes til fots. Du kan nemlig fint gå Paris sentrum på kryss og tvers i løpet av noen timer. Og mange av spaserturene...

  • Paris Festivaler

    Festivaler og arrangementer Paris I Frankrike er det ikke vanskelig å finne festivaler, parader eller andre tilstelninger som er for...