Spania er tapas, like mye som Italia er pasta og pizza. Men ikke mange vet så mye om tapas, og svært ofte ser vi at man velger bort tapasrestaurantene når man er på ferie i en spansk by. Og det er synd, fordi det finnes uendelig mye godt å spise, samtidig som hver region har sine spesialiteter og tradisjoner.
De regionene som har tradisjon for tapas i Spania er Andalucia, Murcia, Leon, Extremadura og Ciudad Real.
Bildet viser Pimientos de Padron Photo by Takeaway - CC BY-SA 3.0,
Særlig nord i Spania kan man oppleve at innbyggerne kaller tapas for noe annet, nemlig pinchos. Baskerne kaller det dessuten for pintxos som er samme ord, men på baskisk. Årsaken er at man ofte finner en tannpirker i tapasen, for å gjøre det lettere å spise maten når det er stablet ost, oliven og annet ovenpå brødskiven, eller et utall av grønnsaker ovenpå hverandre. En pincho er egentlig en stekenål.
I Latin-Amerika heter deres variant av tapas for bocas, mens det i Mexico kalles botanas.
Tapas finnes i et utall varianter
Banderillas med sylteagurk. Photo: Tamorlan - Own work, CC BY-SA 3.0
Tapas er enkelt sagt småretter som finnes i et utall varianter. Det finnes tapasretter som er enkle, og det finnes svært så forseggjorte. Et eksempel på det siste er puntilitas som er frityrstekt blekksprut.
Det er ikke uvanlig at den lokale baren har 8 til 12 varianter av tapas. Det er heller ikke uvanlig at rettene er godt innsauset i hvitløk, chilli, paprika, salt og pepper, kanskje safran og olivenolje.
Tapasvariantene består både av sjømat (kalt mariscos) og sjømatvariantene er som regel ansjos, sardiner eller makrell i olivenolje. Eller blekksprut og akkar, gjerne i tomatsaus. Du vil dessuten nesten alltid finne minst en oliven-variant på tapasmenyen. Ofte er det oliven av typen Manzanilla eller Arbequina. Til tapas-rettene får man gjerne en eller flere typer brød.
I enkelte byer er det egne tapas-gater, hvor hver bar har sin egen spesialitet, og hvor folk går fra den ene baren til den andre for å snakke, drikke og spise etablissementets spesialitet.
Noen ganger serveres tapas som tilbehør til drinken før en middag. Og ofte uten tillegg i prisen. Opprinnelig var nemlig tapas en liten porsjon gratis mat som ble servert til drikken.
I utgangspunktet er derfor «a tapa» en appetittvekker og en snacks, og ikke et måltid i seg selv. Imidlertid har det i senere tid vokst frem flere restauranter som lager ulike avanserte tapas og ved å kjøpe en kombinasjon av disse så får man et helt måltid.
Hvor kommer ordet tapas fra?
Ordet tapas kommer mest sannsynlig av tapar (spansk for å dekke til). Det sies nemlig at man i gamle dager la en liten brødskive over sherryglassene for å forhindre at fluene kom seg ned i glassene. Etter hvert ble det vanlig å plassere småretter oppå brødskivene, og dagens tapas var født!
En tapa kan være både varm eller kald, men ikke samtidig naturligvis.
Tapas spises fordi middag inntas sent på kvelden
Tapas er opprinnelig snacks eller mellommåltidsretter. Nå er det big business, men også god mat!
Foto: Elemaki - CC BY 3.0
I Spania serveres middag svært sent, i alle fall ikke før klokken 2100 på kvelden, og ofte så sent som midnatt. Det er en av årsakene til spanjolene rusler fra bar til bar for en tapas og noe å drikke. Dette kalles for "lr de tapas" og gjør at man ikke «sulter ihjel» mellom lunsj (rundt kl 1400) og middag sent på kvelden. I tillegg er det jo en sosial greie, og spanjolene er jo kjent som svært sosiale.
Det finnes utallige regler for hvordan man spiser tapas. Som nevnt så vil man på enkelte barer få tapsrettene gratis til drikken man kjøper. Da forsyner man seg som regel selv fra brett. Spesielt i Andalucia er dette utbredt. Se hva de lokale innbyggerne gjør, og ikke vær redd for å prøve nye varianter.
De vanligste tapasrettene i Spania
Calamares a la romana (frityrstekt akkar) er noe alle liker.
Photo: Flickr.com user "deramaenrama" - CC BY 2.0
- Bacalao som er saltet torsk (tørrfisk)
- Calamares (kalles også rabas) som er akkar-ringer (minner om blekksprut)
- Caracoles som er snegler i hvitløk
- Chorizo i varianter, dvs. Chorizo-pølse med tilbehør.
- Croquetas er en frityrstekt liten sak som har størrelse og form som en liten pølse. Ofte er det potetstappe inni. Men det kan også være fisk, skinke eller ost.
- Empanadillas er en brødrett som minner om italiernes calzone. Det kan være ulikt fyll i brødretten.
- Gambas er reker i en slags peppersaus, gjerne med allioli og chilli.
- Patatas bravos er potetpiter med en småsterk tomatsaus.
- Pimientos de Padrón er grønn pepper (fortrinnsvis fra Padrón) frityrstekt med olivenolje eller like gjerne servert rå, (se bildet først i artikkelen).
- Pulpo a la gallega er kokt blekksprut.
- Queso con anchoas er ost med ansjos på toppen.
- Raxo er svinekjøtt med hvitløk og paprika.
- Tortilla de patatas er en spansk omelett.
|
Bli aktiv deltaker! Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk. |