Gresk salat
Gresk salat er antagelig den mest populære av de greske rettene. Den spises både som forrett, som tilbehør, og som lunchrett, gjerne med godt brød og tzatsiki til. På gresk kalles retten 'horiatiki salad' som betyr bondesalat.
En bonde kan typisk spise gresk salat til frokost eller lunch, men da gjerne som fingermat med grovkuttede grønnsaker lagt mellom brød. Forøvrig kalles Gresk Salat også for sommersalat. Dette er fordi den består av grønnsaker som høstes gjennom sommeren, dette er forøvrig også grunnen til at "vanlig# salat ikke er en av ingrediensene i gresk salat. Salat høstes som kjent ikke om sommeren.
Vi har vel alle spist en gresk salat i den tro at vi spiser en tradisjonsrett. Vit da at retten gresk salat ble konstruert under turistboomen på 60-tallet i det mest turistifiserte området i Athen, nemlig Plaka. Hellas var for mange den første store turistdestinasjonen og det vi forbinder med syden, og grekerne måtte jo finne på noe som vi turister ville spise, og som var enkelt å lage og ikke for dyrt.
Oppskrift gresk salat
Gresk salat lages av grønnsaker kuttet i store rustikke biter. En av grønnsakene som brukes er tomat. Tomaten kom til Europa på slutten av 1500-tallet, den ble inført av de sponske kolonistene, men på grunn av skeptis til denne nye grønnsaken kom den først til Hellas i 1818 og det var først etter at den første hermetikkfabrikken åpent i 1915 at tomaten ble en hovedingrediens i det greske kjøkken.
- 1/2 Agurk
- 2 Tomater
- 1/2 Rødløk
- Fetaost
- Sorte oliven
- Oregano
Dressing:
- 1 1/2 ss rødvinseddik
- 4-6 ss olivenolje
Piskes sammen til en marinade. Kutt så agurk, tomat og rødløk i store biter, bland og legg i sorte oliven. Hell over marinaden, leggså en god fetaost på toppen (se bildet først i artikkelen) og dryss over oregano.
Kali Orexi!