Forsidebilde SurfersBeach

Den store tapas-guiden

Tapas Pimientos de Padrón

Spania er tapas, like mye som Italia er pasta og pizza. Men ikke mange vet så mye om tapas, og svært ofte ser vi at man velger bort tapasrestaurantene når man er på ferie i en spansk by. Og det er synd, fordi det finnes uendelig mye godt å spise, samtidig som hver region har sine spesialiteter og tradisjoner. 

De regionene som har tradisjon for tapas i Spania er Andalucia, Murcia, Leon, Extremadura og Ciudad Real.

Bildet viser Pimientos de Padron Photo by Takeaway - CC BY-SA 3.0,



Særlig nord i Spania kan man oppleve at innbyggerne kaller tapas for noe annet, nemlig pinchos. Baskerne kaller det dessuten for pintxos som er samme ord, men på baskisk. Årsaken er at man ofte finner en tannpirker i tapasen, for å gjøre det lettere å spise maten når det er stablet ost, oliven og annet ovenpå brødskiven, eller et utall av grønnsaker ovenpå hverandre. En pincho er egentlig en stekenål.

I Latin-Amerika heter deres variant av tapas for bocas, mens det i Mexico kalles botanas.

Tapas finnes i et utall varianter

Tapas Banderillas de encurtidos

Banderillas med sylteagurk. Photo: Tamorlan - Own work, CC BY-SA 3.0

Tapas er enkelt sagt småretter som finnes i et utall varianter. Det finnes tapasretter som er enkle, og det finnes svært så forseggjorte. Et eksempel på det siste er puntilitas som er frityrstekt blekksprut. 

Det er ikke uvanlig at den lokale baren har 8 til 12 varianter av tapas. Det er heller ikke uvanlig at rettene er godt innsauset i hvitløk, chilli, paprika, salt og pepper, kanskje safran og olivenolje.

Tapasvariantene består både av sjømat (kalt mariscos) og sjømatvariantene er som regel ansjos, sardiner eller makrell i olivenolje. Eller blekksprut og akkar, gjerne i tomatsaus. Du vil dessuten nesten alltid finne minst en oliven-variant på tapasmenyen. Ofte er det oliven av typen Manzanilla eller Arbequina. Til tapas-rettene får man gjerne en eller flere typer brød.

I enkelte byer er det egne tapas-gater, hvor hver bar har sin egen spesialitet, og hvor folk går fra den ene baren til den andre for å snakke, drikke og spise etablissementets spesialitet.

Noen ganger serveres tapas som tilbehør til drinken før en middag. Og ofte uten tillegg i prisen.  Opprinnelig var nemlig tapas en liten porsjon gratis mat som ble servert til drikken.

I utgangspunktet er derfor «a tapa» en appetittvekker og en snacks, og ikke et måltid i seg selv.  Imidlertid har det i senere tid vokst frem flere restauranter som lager ulike avanserte tapas og ved å kjøpe en kombinasjon av disse så får man et helt måltid. 

Hvor kommer ordet tapas fra?

Ordet tapas kommer mest sannsynlig av tapar (spansk for å dekke til). Det sies nemlig at man i gamle dager la en liten brødskive over sherryglassene for å forhindre at fluene kom seg ned i glassene. Etter hvert ble det vanlig å plassere småretter oppå brødskivene, og dagens tapas var født!

En tapa kan være både varm eller kald, men ikke samtidig naturligvis. 

Tapas spises fordi middag inntas sent på kvelden

TapasenBarcelona

Tapas er opprinnelig snacks eller mellommåltidsretter. Nå er det big business, men også god mat!
Foto: Elemaki - CC BY 3.0

I Spania serveres middag svært sent, i alle fall ikke før klokken 2100 på kvelden, og ofte så sent som midnatt.  Det er en av årsakene til spanjolene rusler fra bar til bar for en tapas og noe å drikke. Dette kalles for "lr de tapas" og gjør at man ikke «sulter ihjel» mellom lunsj (rundt kl 1400) og middag sent på kvelden. I tillegg er det jo en sosial greie, og spanjolene er jo kjent som svært sosiale.

Det finnes utallige regler for hvordan man spiser tapas. Som nevnt så vil man på enkelte barer få tapsrettene gratis til drikken man kjøper. Da forsyner man seg som regel selv fra brett. Spesielt i Andalucia er dette utbredt. Se hva de lokale innbyggerne gjør, og ikke vær redd for å prøve nye varianter. 

De vanligste tapasrettene i Spania

Tapas Calamares

Calamares a la romana (frityrstekt akkar) er noe alle liker.
Photo: Flickr.com user "deramaenrama" - CC BY 2.0

  • Bacalao som er saltet torsk (tørrfisk)
  • Calamares (kalles også rabas) som er akkar-ringer (minner om blekksprut)
  • Caracoles som er snegler i hvitløk
  • Chorizo i varianter, dvs. Chorizo-pølse med tilbehør.
  • Croquetas er en frityrstekt liten sak som har størrelse og form som en liten pølse. Ofte er det potetstappe inni. Men det kan også være fisk, skinke eller ost.
  • Empanadillas er en brødrett som minner om italiernes calzone. Det kan være ulikt fyll i brødretten.
  • Gambas er reker i en slags peppersaus, gjerne med allioli og chilli.
  • Patatas bravos er potetpiter med en småsterk tomatsaus.
  • Pimientos de Padrón er grønn pepper (fortrinnsvis fra Padrón) frityrstekt med olivenolje eller like gjerne servert rå, (se bildet først i artikkelen).
  • Pulpo a la gallega er kokt blekksprut.
  • Queso con anchoas er ost med ansjos på toppen.
  • Raxo er svinekjøtt med hvitløk og paprika.
  • Tortilla de patatas er en spansk omelett.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Costa Rica-guiden

  • Costa Rica

    Costa Rica er et land med utrolig variert natur til ikke å være særlig større enn Danmark, og landet byr på storslagne...

  • Costa Rica Fly

    Din største enkeltutgift med å besøke Costa Rica vil naturlig nok bli flybilletten. I lavsesong, altså utenom desember og...

  • Costa Rica Bli kjent

    I et geografisk område som har vært preget av militærkonflikter, diktatorer og borgerkriger de siste tiårene, har Costa Rica...

  • Costa Rica Turist

    De fleste av oss ønsker å se mest mulig av stedet vi besøker, men ofte har vi begrenset med tid til rådighet. Du kan...

  • Costa Rica Shopping

    Dette er ikke landet til du reiser til for å dra på shopping. De fleste importerte produkter, som elektronikk og moteklær, får...

  • Spise i Costa Rica

    Ikke forvent deg de store kulinariske opplevelsene i løpet av ditt Costa Rica-besøk. De typiske lokale rettene består stort sett av...

  • Costa Rica Med barn

    Costa Rica er kanskje det beste landet i hele Latin-Amerika å reise til med barn. Landet har et godt skoletilbud, bra...

  • Costa Rica Hotell

    Costa Rica skal ha honnør for å være et av foregangslandene innenfor økologisk turisme, og dette gjenspeiler seg i mange av...

  • Costa Rica Leiebil

    Det er fullt mulig å leie bil og utforske Costa Rica på egen hånd. Leiebilprisene er derimot ganske høye. Regn med rundt 3000...

  • Costa Rica Sport

    FotballSom i de fleste latinamerikanske land, er det fotballen som regjerer i Costa Rica. Landslaget har gjort det forholdsvis...

  • Costa Rica Attraksjoner

    Tortuguero National ParkSnaue ni mil nordvest for San Jose, nord på den karibiske kysten, ligger Nasjonalparken Tortuguero. Dette...

  • Costa Rica Videofilmer

    Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om Costa Rica for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å reise og...

  • Costa Rica Ferielenker

    Costa Rica har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Costa Rica for en...

  • Costa Rica Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Costa Rica for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut...

  • Costa Rica Fakta

    COSTA RICA - Mellom-Amerikas mest velstående land Innbyggertall        Rundt 4,3 millioner Offisielle språk Spansk Styreform Republikk Religion Romersk-katolsk...

  • Klima i Costa Rica

    Denne klimaoversikten for Costa Rica er et gjennomsnitt og du som turist må vite at det kan være klimaforskjeller langs kysten...

  • Costa Rica Parlør

    De færreste nordmenn snakker spansk og det kan kan oppstå mange situasjoner hvor en liten parlør kan komme godt godt med. I vår...