Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Wien og Wienerschnitzel


Wien og Wienerscnhitzel

Wien Wienerschnitzel

Wiener Schnitzel (eventuelt Wienersnitzel på "norsk") er en tradisjonell rett fra Wien, og er rett og slett et tynt stykke kalvekjøtt mørnet med en kjøtthammer, dyppet i egg, vendt i brødsmuler og stekt.


Foto: JIP - Own workCC BY-SA 4.0


Det finnes en rekke avarter og "kopier" av retten Wiener Schnitzel. Noen bruker f.eks. svinekjøtt og ikke kalvekjøtt. Og det er slett ikke dumt. Den enkleste måten å finne ut om det er kalv eller gris restauranten serverer, med unntak av å spørre eller smake da, er å se på prisen. Svinekjøtt er betydelig rimeligere.

I Tyskland og Østerrike har man nå for ordens skyld bestemt at man kun kan bruke kalvekjøtt for å kvalifisere til navnet Wiener Schnitzel.

Italienerne kaller for øvrig Winer Schnitzel for Cotoletta alla Milanese, og disse landene i mellom har lenge diskutert hvem som har æren for opprinnelsen av retten.

En myte skulle lenge ha det til at retten ble importert til Østerrike fra Venezia i Italia. Dette skulle skjedd i 1857, og importøren var feltmarskalk Radetzky, men påstanden har blitt tilbakevist av mathistoriker Heinz-Dieter Pohl. Pohl trakk frem sammenlignbare retter fra 1700-tallet som inspirasjon for wienerschnitzelen, (kilde: wikipedia).

Det skal dog sies at dokumenter fra Milano som er datert så tidlig som i 1148, navnga retten lumbolos cum panitio, (altså kjøttstykker med brødbiter), og som dermed hinter om at retten cotoletta alla milanese eksisterte allerede den gang.

Uansett, selve ordet Wienerschnitzel dokumenteres første gang i en tysk kokebok fra 1831 og retten het Eingebröselte Kalbsschnitzchen.

Hvordan lage Wienerschnizel?

Du trenger et kjøttstykke av kalv. (Eller svin da, hvis du foretrekker det). Kjøttstykket bankes flatt, omtrent til 4 mm. Kjøttet saltes så forsiktig og paneres med vispet egg og brødsmuler. NB! Brødsmulene skal ikke presses inn i kjøttet.

Så fritteres kjøttet, bare husk rikelig med smør. Det gjør nemlig at hele kjøttstykket kokes ordentlig. Stekeovnen skal ha en temperatur på ca 170 grader og kjøttet stekes til det har en fin gul farge.

Tradisjonen tro i Østerrike så serveres kjøttstykket med litt salat (gjerne vanlig hagesalat) og vinaigrette (3 deler matolje og 1 del eddik som piskes, og husk salt og pepper) til dressing, og en skive sitron samt poteter. Ansjos og kapers er ikke originalt med i Wienerschnitzel fra Østerrike.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Wien - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy

 




Hvor får jeg den beste Wienerschnitzelen?

Schnitzelwirt
Bare navnet Schnitzelwirt gjør at man skjønner at her får man gode Wienerschnitzels. Restauranten Schnitzelwirt i Wien har servert retten siden 1980-tallet, og typisk for familierestauranter har man en tradisjonell variant som holder høy kvalitet til fornuftig pris. Adressen til Schnitzelwirt er 52 Neubaugasse.

Figlmüller
Figlmüller kaller seg "the home of Wiener Schnitzel". Og ikke noe er som å besøke en Wien-restaurant hvor kelnere er stilig kledd i sort og hvitt, og det i en restaurant med aner tilbake til 1905. Her kan du også få Schnitzel av svin.

Originalrestauranten Figlmüller fra 1905 finner du i gaten Wollzeile. Er det fullt så vit at Figlmüller også har en restaurant nr. 2 i gaten Bäckerstrasse.

Besøker du USA er det ikke umulig at du finner den kjente kjeden 'Der Wienerschnitzel' i nærheten av der du er. Der Wienerscnitzel fra 1961 startet opp i Wilmington i California, og har, av alle ting, spesialisert seg på pølser (hot dogs).

Bratislava-guiden

  • Bratislava

    Vet du i hvilket land Bratislava befinner seg? Du er sannsynlig ikke alene om å være litt usikker på svaret når det gjelder...

  • Fly til Bratislava

    Det er ingen sak å komme seg til Bratislava fra Norge. Den viktigste årsaken er naturligvis det faktum at byen kun ligger ca 70...

  • Turist i Bratislava

    Bratislava er en spennende by, også arkitektonisk. Hovedstaden i Slovakia har flere middelaldertårn og vakre...

  • Shopping i Bratislava

    Bratislava er en helt grei by å bedrive tiden med shopping. Her er gedigne shoppingsentre og markeder samt suvenirsjapper.  De...

  • Spise i Bratislava

    Som ellers i Slovakia endrer restaurantlivet seg i Bratislav i mer vestlig retning. Hvis du er på jakt etter tradisjonsrik...

  • Hotell i Bratislava

    Bratislava har grei dekning med hoteller og uansett hva slags type hotell du er ute etter så vil du finne noe som passer deg og...

  • Leiebil i Bratislava

    Det går mange myter om bilkjøring i gamle Øst-Europa. Du skal slett ikke tro på alle disse. I Slovakia er veinettet stort sett...

  • Sport i Bratislava

    Er du sportsidiot og tar turen til Slovakia så er du garantert på riktig sted når du har tatt turen til Bratislava. Eneste...

  • Attraksjoner i Bratislava

    De fleste historiske bygninger er konsentrert i den eldste delen av Bratislava. Det historiske sentrumet kjennetegnes av mange...

  • Fakta om Bratislava

    Bratislava er hovedstad i Slovakia og landets største by målt i innbyggertall. Bratislava ligger svært nær Wien, og det er...

  • Klima i Bratislava

    Bratislava ligger i den nordlige tempererte sonen. Klimaet er kontinentalt med fire adskilte årstider. Dette innebærer varme...

  • Med Barn i Bratislava

    Bratislava i Slovakia er en helt grei by å besøke med barn. Med Donau som deler i byen i to og en rekke parker og innsjøer...