Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Århus-guiden!

  • Århus

    Studentbyen Århus i Danmark har aner helt tilbake til vikingene på 700-tallet, og byen er en fascinerende blanding av gammelt og...

  • Århus Fly

    Aarhus Lufthavn er med sin sentrale plassering den naturlige flyplassen for Øst-, Midt og Nordjylland. Adressen til flyplassen...

  • Århus Bli kjent

    Selv om Århus ofte blir omtalt som "Danmarks yngste by", så er den likefullt ansett å være den eldste i Danmark. For...

  • Århus Spise

    Forestill deg Århus på kartet og du forstår at maten er "kortreist".  Her er du i umiddelbar nærhet til både hav, skog, åker og...

  • Århus Shopping

    Med sin nærhet til det kontinentale Europa kombinert med høy kvalitet på eget design er det mye spennende og trendy å shoppe i...

  • Århus Hotell

    Århus er en by som er vant med turister og antallet overnattingssteder er ganske så bra. Her finner du alt fra internasjonale...

  • Århus Leiebil

    Kjøre bil i Århus og Danmark  Leiebil kan du enkelt og forholdsvis rimelig leie i Danmark. Du kan hente bilen på flyplassen...

  • Århus Med barn

    Det er deilig å være barn i Danmark. Det er absolutt ikke noe problem å ta med ungene når du besøker Århus. Og du behøver...

  • Århus Sport

    Århus er en by full av sportslige aktiviteter året rundt. Selv vinteridretter arrangeres det her. Århus har blant annet hatt...

  • Århus Attraksjoner

    Det er mange attraksjoner og severdigheter i Århus. Ikke minst finnes det flere museer i byen. Men Århus byr også på noen helt...

  • Århus Klima

    Generelt om Århus og klima I likhet med resten av Nord-Europa, har Danmark og Århus fire klart definerte årstider. Våren er...

  • Århus Reiseartikler

    Hikuins Blodhævn i Århus At det finnes mye kreativitet i Danmark er noe vi alle vet. Innovative tiltak gjennomføres med stor...